Калоферци влязоха в ледените води на Тунджа! В подбалканския град

...
Калоферци влязоха в ледените води на Тунджа! В подбалканския град
Коментари Харесай

“Залюбила е Василка“ зазвуча в Калофер! Изви се мъжкото хоро

Калоферци влязоха в ледените води на Тунджа! В подбалканския град са се събрали стотици души, които подгряват за празника още от през вчерашния ден. Тази година най-малкият участник в ритуала е 4-годишния Димо, който влиза в реката за повторно дружно с татко си.

При влизането във водите калоферци извършиха песента „ Майце си “ по стихотворение на Христо Ботев.
След хвърлянето на кръста от свещеника, калоферци се хванаха на хоро и заиграха под звуците на песента „ Залюбила е Василка “, която обичайно се извършва първа.

Кръстът бе даден на 4-годишния Димо.

Веднага след изпълняването на традицията от локалните поданици, в реката влизат и всички посетители на града, които са пристигнали особено за празника от разнообразни краища на България.

На хорото се е хванала и Ивелина, която споделя, че влиза от дребна в ледената вода.

Кметът на Калофер Румен Стоянов също влезе в Тунджа.

„ Никога не сме се страхували, макар че знаем за бедствието ковид, което тегне над човечеството. При нас изискванията са като на всички места, би трябвало да се съблюдава отдалеченост “, споделя той.

По думите му калоферци са въодушевени от легендите и разказите за своите предшественици, поради които не престават да извършват леденото хоро.



Ритуалът стартира в ранни зори. Хората имат вяра, че тази пандемия ще бъде отмита.

За здраве всички вземат участие в освещаването на водата, когато след празничната черковна работа, свещеникът хвърля в нея Светия кръст. Въпреки нормалния за този сезон мраз млади мъже скачат във водата и изваждат кръста от нея. Който го извади, бива цветущ и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът.

Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и изобилие през годината. Ако времето е студено и изсъхнало, приема се като знак за плодородна и добра година.

Накрая - с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.

Днес се навършват и 174 години от рождението на Христо Ботев



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР