Калофер. Жителите на Калофер отбелязаха Богоявление с традиционно мъжко хоро

...
Калофер. Жителите на Калофер отбелязаха Богоявление с традиционно мъжко хоро
Коментари Харесай

Пловдив: Жителите на Калофер отбелязаха Богоявление с традиционно мъжко хоро в ледените води на река Тунджа

Калофер. Жителите на Калофер означиха Богоявление с обичайно мъжко хоро в ледените води на река Тунджа. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив кметът на града Румен Стоянов. Мъжкото хоро е почнало преди 08.00 часа тази заран, като в началото в реката са навлезли единствено локалните мъже, облечени във везани ризи и присъщите за Калофер носии, а след това към тях са се включили и гостите, пристигнали от всички краища на страната, с цел да вземат присъединяване в обичая.
„ Не единствено съгласно мен, а и съгласно всички посетители и участници, мъжкото хоро мина повече от добре. Искам да благодаря на всички участници, които дойдоха от всички краища на България, че доста смирено и тъкмо изчакаха своя ред и влезнаха в ледените води след локалните. Нека всички те да са живи и здрави, да дойдат отново и през идната година. Нека по този метод да се развива празника “, сподели Румен Стоянов. Той разяснява, че участниците в обичая са били десетки. „ Беше толкоз хубаво, че се просълзих “, сподели още кметът на Калофер. По традиция, дървеният кръст е бил изваден и даден на най-малкия участник, който тази година е 8-годишният Кристиян. За опазването на реда са се погрижили служители на реда и чиновници от особено наета охранителна компания.
Представители на ЮНЕСКО за трета поредна година са следили осъществяването на неповторимия български бит, за да се даде мнение дали може да се включи в листата с нематериално културно завещание. Ритуалът в Калофер се извършва към този момент повече от 200 години.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР