Калофер грее пременен в дантела, украсата е дело на местните

...
Калофер грее пременен в дантела, украсата е дело на местните
Коментари Харесай

Калофер грейна в дантелена премяна СНИМКИ

Калофер грее нагизден в дантела, украсата е дело на локалните плетачки, които облякоха града в изящното облекло по случай празника „ Бялата магия “, отдаден на калоферската дантела. Това е неговото 20-то издание, а кулминаията му е през днешния ден, на Голяма Бородица.

Млади плетачки от града създадоха украсата за прозорците и фасадата на Творческия център на дантелата. Стари модели от Златния фонд на дантелата украсяват стените на Даскал Ботевото учебно заведение. Уникални творби от Средиземноморието изпълват залите на някогашната гимназия по облекло „ Иванка Ботева “, показани в изложбата „ Кой сътвори и кой употребява дантелата “.

Калоферската дантела е във напредък, десетки млади дами, девойки и даже деца от града под Балкана към този момент умеят да създават финото плетиво, то е и търсена туристическа атракция.

Деца, млади дами и опитни майсторки демонтираха през днешния ден пред локалните поданици, многочислените посетители и туристи по какъв начин се създава изящното плетиво. Празникът бе открит от заместник-кмета на община Карлово Антон Минев. Антоанета Първанова, председателка на читалище „ Христо Ботев “ към което работи Творческия център на дантелата, показа изложбите от дантелни творби.

За 13-годишната Андреа Петрова от Калофер към този момент съвсем няма секрети в плетивото, от три години момичето посещава кръжока към Творческия център на дантелата и към този момент образува своя усет към моделите. Обичам да оплитам с цветни конци, слагам творбите в рамка. Ръкоделието ми носи огромно наслаждение, споделя момичето.

Младата учителка Христина Минкова преоткрила дантелата, която изхранвала фамилията на прабаба и. Формира усет, носи наслаждение, споделя младата жена. Обичам да създавам дантелени украшения със сребърни конци, споделя тя задоволена, че ръкоделието има от ден на ден приложения.

Калоферската дантела е във напредък, добавя Галя Гологанова, от няколко години има взрив на плетачки, а туристите в Калофер напременно идват да гледат и купуват нашите творби,казва Галя, която също посещава кръжока към Творческия център.

Една от стратегическите цели на празника, учреден през 1999 година, бе да бъде открит дом за Златният фонд на калоферската дантела. Това към този момент е реалност и е доста скъпо, уточни Деляна Пеева, един от основателите за основаване на празника и възобновление на калоферската дантела.

Следващата стратегическа цел е в Калофер да се организира няколко дневен интернационален празник на дантелата, който ще донесе доходи от туризма и ще притегли цялата дантелиерска общественост насам. Има огромен късмет това да се случи, защото към този момент има потенциал – и туристически, и като знание за дантелата с този целогодишен кръжок, който се организира тук, с доста огромното развиване на създателите в България, които се занимават с това. Създаването няколкодневен празник в Калофер ще трансформира града в един от най-големите центрове на европейската дантела, във конгрес на дантелата и може би на целия текстил. Това е една амбициозна задача, само че хората са тук, уменията и познанията са тук и е нужен единствено дребен подтик от Министерството на културата и локалната общественост и локалната власт и това ще стане факт, обощава Деляна Пеева.

Дантелата е скъпа тъй като е ръчен труд. Но совалковата дантелата е изкуство. Тя дава въможност за доста високи креативен достижения, освен декорира, тя въодушевява, тя е страст. Когато избатовам избран модел совалкова дантела чувствам дълбока и фина връзка с хората, които го изработвали преди мен – това е доста изключително, красиво и скъпо чувство, обобщава Деляна Пеева.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР