Масовото изселване на Burning Man започва след наводняване на хванати в капан празнуващи в пустинята

...
Калните пътища, наводнени от необичайна пустинна дъждовна буря, която блокира
Коментари Харесай

Калните пътища, наводнени от необичайна пустинна дъждовна буря, която блокира десетки хиляди хора за дни на фестивала за контракултура Burning Man, са пресъхнали достатъчно, за да позволят масово изселване от сайт в югозападната част на Съединените щати.

Организаторите на събитието в щата Невада казаха, че са започнали да изпускат трафика от главния път в понеделник, въпреки че призоваха посетителите на фестивала да забавят излизането си, за да помогнат за облекчаване на трафика. Около два часа след началото на наплива организаторите изчислиха, че времето за изчакване е около пет часа.

„Операциите на Exodus официално започнаха в Black Rock City. Забраната за шофиране е отменена. Карайте бавно и внимавайте за онези, които насочват трафика“, се казва в изявлението на проекта Burning Man.

Около 30 000 души останаха на мястото към понеделник.

Събитието е дистанционно в най-добрите дни и подчертава самодостатъчността. По време на наводнението празнуващите бяха призовани да пазят храната и водата си и повечето останаха свити на мястото.

„Малко сме мръсни и кални, но настроението е приповдигнато. Партито продължава“, каза Скот Лондон, фотограф от Южна Калифорния.

Ежегодното събиране, което стартира на плаж в Сан Франциско през 1986 г., привлича близо 80 000 артисти, музиканти и активисти за комбинация от къмпинг в дивата природа и авангардни изпълнения.

Събитието традиционно кулминира с изгарянето на голямо дървено чучело във формата на човек и дървена храмова конструкция през последните две нощи. Но пожарите бяха отложени, тъй като властите работеха, за да отворят отново изходните маршрути до края на уикенда за Деня на труда.

Предимно ясно и сухо

„Човекът“ беше подпален в понеделник вечерта, докато, ако времето позволява, храмът ще избухне в пламъци във вторник вечерта.

Националната метеорологична служба в Рино, Невада, каза, че на мястото на фестивала трябва да остане предимно ясно и сухо, въпреки че може да превали лек дъжд във вторник сутринта.

Прекъсванията са част от скорошната история на събитието: прашните бури принудиха организаторите временно да затворят входовете на фестивала през 2018 г., а събитието беше два пъти отменено напълно по време на пандемията.

Организаторите също така помолиха присъстващите да не напускат пустинята Блек Рок – на около 110 мили (177 км) северно от Рино – както направиха други през уикенда, включително известният диджей Дипло и комикът Крис Рок.

Фестивалът беше затворен за превозни средства, след като в петък падна повече от половин инч (1,3 см) дъжд, причинявайки наводнения и дълбока кал.

Затварянето на пътища дойде точно преди първият от двата церемониални огъня, сигнализиращи за край на фестивала, да започне в събота вечерта.

Съобщено е за поне един смъртен случай, но организаторите казаха, че смъртта на мъж на около 40 години не е свързана с времето. Шерифът на близкия окръг Першинг каза, че разследва.


 

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР