Кални, препълнени и буренясали - такава от години е тъжната

...
Кални, препълнени и буренясали - такава от години е тъжната
Коментари Харесай

Кални, препълнени и буренясали - такава от години е тъжната картина на гробищата в София

Кални, претъпкани и буренясали - такава от години е тъжната картина на гробищата в София.

Едва 10% от гробовете се поддържат от притежателите им сега, а останалите пустеят или са в окаяно положение. Проблемът е, че тези треви и шубраци обгръщат и прилежащи места за покой. Задължението на околните да поддържат гробовете и пътеките към тях е написано в специфична разпоредба.

Общинското дружество " Гробищни паркове ” и в този момент дава абонамент за поддръжка на гробните места срещу 24 лева. на месец,

само че малко на брой се възползват от тази услуга. Единично разчистване пък коства 45,60 лева

" Гробищни паркове ” се грижи за 9 гробищни парка. То дава отговор и за поддръжката на гробовете на бележити българи - към стотина в Централните софийски гробища.

Общината възвърне паметните плочи на Петко и Пенчо Славейкови, Елисавета Багряна, Елин Пелин и Яна Язова.

Заради неприятното стопанисване на множеството от гробовете в Столичната община приготвят нови наредби и правилници за ръководството на гробищните паркове. А новият кмет Васил Терзиев си сложи като една от първите задания точно да откри решение на казуса с гробищата.

Спешно ще се разпишат ограничения, с цел да се усъвършенства контролът върху поддръжката на зелените пространства. Освен това общината си е сложила задача да има по-организирана и ефикасна защита на гробищата, с цел да спре разрушаването на паметниците и измамите, написа кметът във фейсбук. И изясни, че ще изиска бързи дейности от охранителната компания " Егида - София ”.

 Паднало дърво от снега в София през ноември към момента не е отстранено.

Паднало дърво от снега в София през ноември към момента не е отстранено.Снимка: Румяна Тонева

Причината е, че от години мародери тормозят опечалените и ги изнудват за пари, като първо чупят плочите, а след това им оферират да ги възстановят. В парковете има табели, които предизвестяват хората, а на Централните и Малашевските гробища има даже видеонаблюдение.

Кметът ще внесе отчет с оферти към Столичния общински съвет за смяна на Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната активност на територията на Столичната община, с цел да бъдат по-ясно разпределени отговорностите за поддръжката на гробищната инфраструктура

За доста от тези ограничения обаче би трябвало работещ общински съвет.

 

 Разширението на Централните гробища e цялото в тиня, тъй като към момента не са построени алеи там.

Разширението на Централните гробища e цялото в тиня, тъй като към момента не са построени алеи там.Снимка: Румяна Тонева

Затова Терзиев се надява след празниците СОС да проработи интензивно по тази и другите значими тематики за софиянци. 

По отношението ни към мъртвите си проличава отношението ни към живите. Старата поговорка може да звучи тривиално, само че гробищните паркове са един от дълготрайните проблеми, с които се захващаме, изясни той.

С близо 52 дка ще се разшири гробищният парк " Бакърена фабрика ”. Кметът към този момент е подписал контракт за безплатно прекачване на държавния парцел в регион " Връбница ” към Столичната община. Там ще се създадат облагородяване, водоснабдяване, алеи. " Този път

разширението би трябвало да е красиво и да разрешава построяването и на мемориали за урнополагане

Това няма да стане бързо. Изготвената преди година геоложка експертиза демонстрира, че равнището на водите в терена е високо. Ще ангажираме специалисти, които да предложат вероятни решения ”, дава обещание Терзиев. Приемането на този парцел е решено от Столичния общински съвет още през 2016 година, само че от този момент никой не е направил нищо това да се случи. Това са едни 7 изгубени години, споделя кметът.

 

 Счупени плочи на урните има на доста места в Централните гробища.

Счупени плочи на урните има на доста места в Централните гробища.Снимка: Румяна Тонева

Проблемът обаче с гробищните паркове няма да бъде решен елементарно. Ще е нужна доста работа, за

да се обезпечават терени за създаване на спомагателни паркове,

изяснява Терзиев.

В момента столицата няма проблем с гробните места. Последното уголемение на Централните гробища беше през ноември 2020 година с към 90 дка в посока Топлоелектрическа централа " София ”, само че ще бъде запълнено до 2025 година Общо ще има 15 хиляди места, само че това се прави на стадии. В последния ще бъдат сложени ВиК тръби, електрозахранване, а калните алеи ще бъдат асфалтирани и облагородени, планува се и озеленяване.

 

 Гробището в Ница е добре поддържано и притегля хиляди туристи годишно.

Гробището в Ница е добре поддържано и притегля хиляди туристи годишно.Снимка: 24 часа

В Смолян погребват до пътя, до момента в който чакат решение законно ли са купени 5 дка за уголемение

В Бургас и Търново няма дефицит

Смолян от години се задъхва от отеснели гробищни паркове. Най-сериозен е казусът в централното градско гробище в кв. " Беклийца ”. То от дълго време е претъпкано и хората са принудени да погребват околните си директно до пътя. Между гробовете и пътя няма ограда, която е наложителна съгласно настоящата нормативна уредба. А повода е, че мястото не разрешава.

Общината изкупува земи в съседство, само че теренът е доста стръмен. Първо се строят бетонни подпори и стени по скатовете и чак тогава се отрежда място за заравяне на хора. Това обаче е доста скъпо за локалния бюджет.

За по-дълъг интервал общината може да реши казуса с 5 декара в съседство с гробищния парк. Около терена обаче се завихри скандал. С решение на общинския съвет кметът Николай Мелемов в края на предходния му мандат бе акредитиран да купи парцел от Илиян Николов за сумата от 142 хиляди лева За този терен обаче Николов е платил 50 400 лева на 14 октомври 2021 година на действителните притежатели - огромен жанр от Смолян. След по-малко от месец той се опита да го препродаде на общината съвсем тройно по-скъпо. Кметът Мелемов внесе докладна бележка в общинския съвет, в която предложи да заплати поисканата от Николов сума, тъй като била даже под пазарните стойности. Но породи скандал, че той не е действителният покупател, а е

медиатор, който купува парцела, с цел да го препродаде 3 пъти по-скъпо

Не е спазен и експлицитният правилник в Закона за устройство на територията, че когато се продава парцел, очакван по организационен проект за създаване на обект - обществена държавна или обществена общинска благосъстоятелност, той първо се предлага на страната или на общината.

Междувременно регионалният шеф върна решението на общинския съвет за покупката на парцела. В съда има дело за договорката на Николов със притежателите на земята и нарушаването на Закон за устройство на територията. Гробищният парк в смолянския квартал " Райково ” пък се уголемява с към 6200 кв. м. Това ще коства планирано към 3 млн. лева без Данък добавена стойност. Част от средствата са обезпечени от общинския бюджет на Смолян, а останалите са от страната.

 

 Общината в Смолян терасира с бетонни площадки стръмни терени в най-големия гробищен парк

Общината в Смолян терасира с бетонни площадки стръмни терени в най-големия гробищен парк " Беклийца ” поради дефицит на гробни места. СНИМКА: ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

В Пловдив пък е планувано уголемение на траурния парк на " Рогошко шосе ” , който е най-големият в града. Предстоят отчуждителни процедури, с които се занимава дирекция " Общинска благосъстоятелност ”, разясни шефът на " Траурна активност ” Коста Попов. В централния погребален парк от години няма свободни места, съвсем изчерпани са и полетата на Драгановите гробища в кв. " Кючук Париж ”. 

Бюджетът на Пловдив за тази година към момента не е подготвен и следва да се види дали в него ще бъдат включени средства за отчуждаване на терени и обезщетение на техните притежатели. " Очакваме тази година положителни вести ”, сподели по този мотив Коста Попов. 

С нови 26 дка пък се уголемява гробищният парк във Велико Търново. Започва ограждането на новопридобития терен и построяването на инфраструктура. " Парцелът е над полигона, земите са отредени с решение на общинския съвет м.г. и са минали всички нужни законови процедури ”, изясни шефът Евгени Стоев. По плановете това са нови 2600 гробни места според от вътрешната инфраструктура. Предвидени са чешмичка, тоалетна, кошове за отпадък. Очаква се от пролетта там също да се поставят покойници. Проблемът с местата е решен за години напред, има още място и в старите гробища, които се разполагат на 204 дка. Изграден е ВИП бранш, имаме и колумбарийни стени за предпазване на урни след кремация.

От новата година леко са вдигнати цените на траурните услуги като изкопаване на гроб към този момент коства 390 лева, а беше 360 лева Цената на закупуването на гробно място за безконечни времена обаче не е променяна - 50 лева

В Бургас няма дефицит на гробищни места в траурния парк до к-с " Изгрев ”. За улеснение на жителите на " Меден рудник ” обаче общинският съвет дефинира терен наоколо за създаване на погребален парк и там, само че още не е пуснат в употреба.

" Според мен няма потребност от приемане на  нови наредби за гробищата, въпрос на отговорност е от околните дали ще поддържат паметниците. Административно няма по какъв начин да ги задължим ”, разяснява шефът на Обредния комплекс в Бургас Магдалена Карастоянова.

Под 10% са неподдържаните гробове в Бургас. Причините са разнообразни - или умрелият няма към този момент близки, или те са в чужбина, има и субективни аргументи, разяснява Карастоянова. Затова обредният комплекс в Бургас предостява услуга за поддръжка на паметниците. Тя е 24 лева на месец и включва разчистване, подкастряне на шубраци или окосяване на избуяла трева. Има и абонаментни цени за по-дълъг интервал. Според шефката на обредния комплекс обаче от услугата се възползвали доста малко хора, и то  главно към Задушница.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР