Кълна се в Конституцията на САЩ, а не в която

...
Кълна се в Конституцията на САЩ, а не в която
Коментари Харесай

Сенатор блокира “Ленд-Лиза” за Украйна в името на бъдещето

„ Кълна се в Конституцията на Съединени американски щати, а не в която и да е друга страна. Не можем да спасим Украйна, като обричаме стопанската система си ”. С тези думи сенаторът от Кентъки Ранд Пол блокира приемането на пакет за военна помощ от четиридесет милиарда $ за Киев, след което попадна в заглавията на медиите по света. Защо го направи, на какво разчита?

Не единствено на американците, само че и на американистите в други страни политическият деец на Съединени американски щати Рон Пол е добре прочут – не изключително авторитетен, само че видим, както са забележими всички „ бели врани “.

Той служи в Камарата на представителите повече от двадесет години и взе участие в няколко президентски акции, нормално заставайки на страната на републиканците. С най-консервативния от тях Пол съответствува в главното - във възгледите си за стопанската система: по-малко налози, по-малко страна (в Русия подобен метод би бил наименуван " Гайдаров " ). В същото време той не е склонен с множеството „ слонове “ по въпросите на външната политика, застъпвайки се за излизане от НАТО и невмешателство в делата на суверенните страни, както и по някои обществени въпроси, като гей браковете и абортите.

Пол е либертарианец и се застъпва за оптималната независимост на жителите. Следователно той, сивокосият дъртак, печелеше най-младия електорат в републиканската част на Америка, което изглеждаше като абсурд в предизборните акции от минали години, само че в този момент е забравено: настоящият президент Байдън е по-възрастен от Рон Пол, който към този момент е справедливо пенсиониран от 10 години.

„ Заслужено “, тъй като има заслуги. Либертарианецът съумява да показа концепциите си, което е главната му цел. Сериозно, Пол не можеше да разчита, че ще завоюва федералните избори - и не го направи, само че остави политическата си диря.

Синът му Ранд е част от наследството на Рон Пол. Той също е либертарианец, само че като републикански политик е малко по-умерен от татко си и по тази причина отиде по-далеч от татко си, запазвайки неприязънта си към ролята на Съединените щати като „ международен стражар “.

През 2015 година Ранд се кандидатира за първи (но надали за последен) път на президентските избори вместо татко си. Тогава Доналд Тръмп стана претендент на републиканците и победител във финала, само че има мнение, че сенаторът от Кентъки, който е много недодялан за американските стандарти, също е отишъл напред.

Ако " таванът " на Рон Пол беше долната камара на Народното събрание, то Ранд към този момент за трети път седи в горната камара - в Сената, а в този момент евентуално ще бъде избран отново за четвърти през идващата есен. „ Сега “ е откакто законопроектът за разпределяне на 40 милиарда $ на Украйна за военни потребности беше блокиран еднолично от него в Сената.

„ Не можем да спасим Украйна, като обричаме стопанската система на Съединени американски щати “, съобщи Ранд Пол. „ Американците изпитват болежка сега и Конгресът наподобява е решен единствено да изостри тази болежка, като хвърли колкото е допустимо повече пари в нея”, счита той.

Ако изхождаме от обстоятелството, че протичащото се към Украйна в този момент се разисква от целия свят, то след тази тирада целият свят научи за съществуването на Ранд Пол. Но дано бъдем почтени: новината за блокирания “Ленд-Лиз” звучи мощно, само че не отразява същността на протичащото се. Всъщност Пол единствено забави приемането на законопроекта от 40 милиарда с най-много една седмица.

Белият дом бърза - празниците скоро ще стартират на Капитолийския рид, а непокътнатото за въоръжените сили на Украйна по-рано (първоначално им беше обещано повече от 10 пъти по-малко - по-малко от 3,5 милиарда), ще бъдат изчерпано до 19 май. Новият пакет от помощ към този момент е утвърден от Камарата на представителите и самотният сенатор не може просто да вземе и да блокира законопроекта - той може единствено да отвори полемика към него и да протака.

Точно това направи Пол: вместо авансово единодушие за ускореното утвърждение на законопроекта, той вкара изменение в него на поста специфичен контрольор за надзор на изразходването на средства и оръжия, отпуснати на Украйна, които в този момент са тривиално прахосвани ( което се удостоверява и от Пентагона).

Белият дом от своя страна упорства, че сходна мярка е несъразмерна – сякаш един милион е очакван в 40 милиарда, с цел да се управлява харченето на останалите и това е задоволително. Във всеки случай Украйна ще получи тези пари. При най-лошия сюжет за законопроекта за “Ленд-Лиз” той ще бъде наново утвърден в Камарата на представителите с корекция за " основен счетоводител " и ще влезе още веднъж в Сената, където ще бъде гласуван единомислещо.

При доста малко евентуалния сюжет, че Пол ще се възпротиви и ще стартира да излага безкрайни промени на еднакъв законопроект, неговите сътрудници сенатори ще прекратят тази полемика с болшинство от 99 гласа (при най-малко 60 от 100) и ще одобрят законопроекта, както си е.

В последна сметка тази история въобще няма общо с Украйна – тя е персонално за Ранд Пол. Това, което на пръв взор би могло да прилича „ срив в системата “ и „ протест в елитите “, се изяснява по-прозаично: Пол стана единственият в Сената, който имаше разсъдъка и смелостта да изиграе лежащия на видно място коз.

Американската „ болежка “, която либертарианецът загатна, е от рецесията, от типа на цените на бензиностанциите и от рекордната за последните 40 години инфлация в цялата страна. Американците са недоволни от стандарта си на живот и затова недоволни от Байдън, недоволни от Конгреса, недоволни от вътрешната и външната си политика, в това число във връзка с Украйна.

Пол реши да употребява това неодобрение, без да се опасява от обвинявания, че „ работи за Москва “. Останалата част от неговата позиция не е истинска. В Камарата на представителите, която е много пъстра във връзка с гледните точки, по украинската тематика от време на време се изричат доста по-радикално от сенатския „ бунтовник “ Пол. Например конгресменът от Джорджия Марджъри Тейлър Грийн, която предложи Байдън да бъде импийчмънт ден след встъпването му в служба, неотдавна съобщи следното:

„ Игнорирайки личната си гранична рецесия, нашата лична рецесия с приспособеното мляко за деца и тежка инфлация, скачащите цени на бензина, които никой не може да си разреши, ние даваме 40 милиарда $ на Украйна. Спрете финансирането, промяната на режима и прането на пари, измамите и прикритие от американски политици на закононарушенията им в страни като Украйна. Американският народ не поддържа заплащането за непрекъснатото присъединяване на Съединените щати във външните работи. "

Тук тя самоуверено загатва за корупционните ползи на семейство Байдън, тематика, съвсем табу на Капитолийския рид. Но Сенатът е по-почтено място и видимо разяреният Ранд Пол говореше доста по-меко, макар че имаше поради почти същото като Грийн, която се счита за „ ексцентрик “ в Съединени американски щати.

Но събитията са по-важни от тона. Когато сте един против 99 по въпрос от интернационално значение, просто не можете да не бъдете чути, това не е събитие, което може да бъде недоизказано. А за Ранд Пол, както и за татко му в миналото, главното е, американците да го чуят.

Съдейки по социологическите изследвания, множеството от тях ще се убедят, че казаното от сенатора от Кентъки дава отговор на техните лични настроения.

От друга страна, сенаторът в този момент ще бъде преследван като „ сътрудник на Кремъл “, само че за стеснение на ловците той не е опортюнист. Това, което Пол-младши сподели и направи, е напълно в сходство със системата от вярвания, която семейство Пол отстоява от десетилетия. Просто в този момент стана изключително настоящо от позиция на американците без огромна банкова сметка: в случай че в действителност би трябвало да се икономисват пари, тогава да се икономисват тези за Украйна, а не за Джорджия или Кентъки.

Въпросът е какъв брой сполучливо Пол в този момент ще ръководи облагите от тази инвестиция в персонални връзки с обществеността и в битката за налозите на американските жители. По-точно дали въобще ще му бъде разрешено да се разпорежда с такава инвестиция, откакто Пол евентуално се стреми към президентството и по редица въпроси е доста по-категоричен и автентичен от самия Тръмп (освен това е явно по-умен от Тръмп), затова, още по-малко допустим от позиция на сегашните елити.

За тези елити побеждаването на Русия в спора за Украйна може да е по-важно от Втората международна война и несъмнено по-важно от благосъстоянието на жителите. Гражданите (и социолозите тъкмо са дефинирали това) не са съгласни с сходна дефиниция на въпроса, само че към този момент дребният протест на уединен сенатор не е нищо повече от заплащането на цената на парламентарната народна власт и никога не е пълностоен удар по " Вашингтонските ястреби ".

Но в случай че този случай остане не просто изсвистяване на националното отвращение, а придобие електорално измерение, в случай че известността на Пол стартира да нараства стремглаво и други политици одобряват неговата изразителност по отношение на спора в Украйна и интернационалните упоритости на Съединени американски щати, това в действителност ще сътвори обстановка на Капитолия Хълм, който може да докара до срив на сегашната система на властта. По-точно онази част от нея, за която успеха над съветската войска на седем хиляди километра от американските граници внезапно се трансформира във формираща концепция.

Пол-старши посвети целия си живот на битката против сходни хрумвания. Таткото ще бъде удовлетворен.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР