Базираният в Калифорния производител на електромобили Lucid отваря първия по рода си автомобилен завод в Саудитска Арабия

...
Калифорнийският производител на електромобили Lucid отвори първия завод за производство
Коментари Харесай

Калифорнийският производител на електромобили Lucid отвори първия завод за производство на автомобили в Саудитска Арабия, тъй като кралството се стреми да се утвърди като глобален играч в надпреварата за електромобили.

Lucid официално откри завода в King Abdullah Economic City, близо до Джеда, в сряда. Фабриката - първият международен завод на компанията - първоначално ще се съсредоточи върху повторното сглобяване на комплекти за превозни средства, изпратени от Съединените щати.

„С подкрепата на правителството на Саудитска Арабия, ние сме горди да стимулираме местното развитие в технологичната индустрия“, каза изпълнителният директор на Lucid Питър Роулинсън в изявление. „Очакваме с нетърпение да доставим автомобили, сглобени в Саудитска Арабия, на клиенти в Саудитска Арабия и извън нея.“ Мощният публичен инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF), контролиран от саудитското правителство, е най-големият акционер в Lucid.

Саудитското правителство също има споразумение с Lucid за закупуване на до 100 000 превозни средства от компанията за период от 10 години.

Новата фабрика първоначално ще доставя превозни средства Lucid, които вече са били сглобени в първата фабрика на компанията в Съединените щати, след това разглобени за изпращане и след това сглобени отново в завода в Саудитска Арабия. Докато фабриката първоначално има годишен производствен капацитет от само 5000 автомобила, компанията казва, че възнамерява да започне производство от нулата в саудитската фабрика „след средата на десетилетието“, с допълнителен годишен капацитет от 150 000 автомобила .

Саудитска Арабия иска 30% от продажбите на нови автомобили в кралството да бъдат електрически до 2030 г. Страната гледа на електрическите превозни средства като на начин да стимулира своя производствен сектор, тъй като е изправена пред неизбежен спад в търсенето на петрола, на който е разчитала, и ухажва други западни компании в EV индустрията с надеждата да диверсифицира своята икономика.

През 2022 г. PIF създаде подкрепяна от държавата марка за електрически автомобили, наречена Ceer, която миналия месец обяви сделка със Siemens за проектиране и производство на електрически автомобили. По-рано този месец The Wall Street Journal съобщи, че Саудитска Арабия също е провела преговори с Tesla за фабрика за електромобили в кралството. Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск обаче отхвърли докладите, като каза, че са „напълно неверни“.

За Lucid крайъгълният камък на фабриката в Саудитска Арабия идва по време на турбулентен период за компанията, чиито акции изпитват затруднения след IPO-то й през 2021 г. През март компанията уволни около 18% от работната си сила като част от план за намаляване на разходите. Акциите на Lucid са намалели с повече от 60% през последните 12 месеца.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР