kaldata.comЗабраната на Wikipedia в Турция беше вдигната след близо три

...
kaldata.comЗабраната на Wikipedia в Турция беше вдигната след близо три
Коментари Харесай

Турция вдигна забраната на Wikipedia след почти три години

kaldata.com

Забраната на Wikipedia в Турция беше вдигната след близо три години. Това се случва след изговаряне на Конституционния съд. Аргументът е, че възбраната подкопава свободата на изложение.

Банът беше натрапен през април, 2017, когато Wikipedia отказа да отстрани страници, на които написа, че Турция си е сътрудничила с Ислямска страна и Ал Кайда в Сирия.
Това не е и единственият случай на сходна цензура
През 2014 година бе поискано блокирането на YouTube в страната, откакто на платформата се появи запис на държавни чиновници, които разискват военна намеса в Сирия. Достъпът бе възобновен няколко месеца по-късно, още веднъж след решение на Конституционния съд. Периодично обаче се появяват сходни забрани. Властите краткотрайно стопираха достъпа и до Twitter.

От Wikipedia са щастливи, че за 19-я си рожден ден получават подобен подарък. Вече имат информация, че достъпът от Турция последователно се възвръща. Все повече и повече турски снабдители на Интернет отстраняват ограничаването за достъп до онлайн енциклопедията.

„ Щастливи сме, че още веднъж се събираме с хората от Турция. Ние в Wikipedia вършим всичко допустимо да защитим фундаменталното право на хората да имат достъп до информация. Вълнуваме се да споделим този миг с хората от Турция, които вземат участие в попълването на Wikipedia “, сподели Katherine Maher, изпълнителен шеф на фондацията Wikimedia, представена от Silicon.co.uk.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР