kaldata.comВсяка планета си има отличителна черта, която я прави загадъчна

...
kaldata.comВсяка планета си има отличителна черта, която я прави загадъчна
Коментари Харесай

Планета, по-черна и от въглен

kaldata.com

Всяка планета си има отличителна линия, която я прави загадъчна и притегля интереса на откривателите. През 2011 година е открита планета, за която се счита, че е по-тъмна и от въглен. Тази планета е известна с имената TrES-2b и Kepler-1b.

Тя орбитира към звездата GSC 03549-02811 (известна като ТrES-2, ТrES-2a и Кepler-1), която е сходна на Слънцето. Планетата TrES-2b отразява под 1% от светлината, идваща от звездата, което я прави най-тъмната екзопланета, открита досега.

TrES-2b се намира в съзвездието Дракон на разстояние 750 светлинни години от Земята. С оглед на масата и радиуса на планетата, се позволява, че тя е газов колос, сходно на Юпитер. За разлика от великана в Слънчевата система обаче, TrES-2b се намира доста покрай звездата си, което го слага в групата на горещите Юпитери. Заради тази непосредственост до звездата ѝ, температурата на планетата доближава до изгарящите 980 °C.



Предполагаемите размери на TrES-2b (вдясно), съпоставени с тези на Юпитер. Източник: Aldaron, a.k.a. Aldaron, Wikipedia

Планетата е открита на 21 август 2006 година от задачата TrES (Trans-Atlantic Exoplanet Survey), която употребява телескопите в обсерваториите Лоуел, Паломар и Тейде за разкриване на екзопланети. От името на задачата произлиза наименуванието на планетата TrES-2b. Впоследствие откритието е доказано и от обсерваторията W. M. Keck на Хаваите.

През август 2008 година са оповестени по-детайлни резултати от проучването на планетата. Както при множеството горещи Юпитери, се оказва, че TrES-2b e приливно заключена към звездата си, т.е. едната ѝ страна постоянно „ гледа “ към звездата. Става ясно, че орбитата на планетата е с лек надолнище по отношение на екватора на звездата. Освен това се обяснява, че въртенето на планетата е проградно, т.е. в посока, идентична с посоката на въртене на звездата.



Изображение от телескопа Kepler на звездата TrES-2. Източник: NASA/Ames/JPL-Caltech
Най-тъмната планета
Първите значими резултати са получени от наблюдения с телескопа Kepler през 2011 година Те демонстрират необикновено слабите отражателни качества на планетата или т. нар албедо. Първоначално се счита, че разликата в светлината, отразена от планетата денем и през нощта, се разграничава единствено с 2,5%. Последващи детайни измервания потвърждават, че в действителност тя е доста по-малка – моделът, признат за най-точен, я дефинира на едвам 0,04%. Това значи, че тя отразява по-малко светлина и от най-тъмната акрилна багра и даже от въглен.

Въпреки слабите отражателни качества, планетата въпреки всичко излъчва доста неясно червеникаво зарево, сходно на тлееща жарава, което придава още по-зловещ тип на планетата. То е подбудено от изгарящите температури в резултат на близостта на планетата до звездата ѝ. Разстоянието сред тях е едвам 5 милиона километра, като за параленост, това, сред Земята и Слънцето, е 150 милиона километра.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от тук .
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР