kaldata.comСпециализираното издание Music Business Worldwide съобщи за мащабна манипулация на

...
kaldata.comСпециализираното издание Music Business Worldwide съобщи за мащабна манипулация на
Коментари Харесай

Как българин изкарва $290 хиляди на гърба на Spotify

kaldata.comСпециализираното издание Music Business Worldwide заяви за огромна операция на платформата за слушане на музика Spotify.
Следите на операцията водят до България, като хитрата скица е изцяло допустимо да е генерирала $1 милион, освен това, без да бъде нарушен нито един закон.

MRW съобщи, че топ-мениджър на  Spotify  е бил предизвестен от своите чиновници за странна особеност – измежду най-популярните плейлисти се открояват два листата, които нямат доста общо с останалите. Това са Soulful Music и Music From the Hear, в които няма известни тракове, само че те все се класират в топ-25 на най-слушаните части от американските консуматори.

Музиката е от на процедура анонимни реализатори, а дължината на траковете е малко по-дълга от 30-секундния предел, след който Spotify заплаща отчисления. Странното е, че и прекомерно малко хора са последвали тези плейлисти – за всяко парче от Soulful Music, са дали своят вот към 1200 слушатели месечно, което е малко. Как става по този начин, че тези плейлисти попадат в класацията?

Най-вероятният сюжет е, че някой е основал 1200 акаунта в Spotify, които генерират въпросните 1200 слушатели и са пускали тези 465 части нон-стоп. Само че с цел да се генерират задоволително доходи и с цел да може плейлистът да влезе в американската ранглиста, това би трябвало да са премиум сметки.

Може да се каже, че това не е никаква машинация, а гениална скица. Предполага се, че българинът е купил 1200 премиум акаунта. Човекът очевидно много се е потрудил – основал е обособени имейл адреси и обособени еднаквост за всеки от 1200 електронни пощи. Всичко това не е на ниска цена: $1200 х $9,99 са си $12 000 месечно, само че може да са употребявани понижения – фамилни сметки и други сходни.



Според изданието, междинната дълготрайност на 567-те трака в плейлиста Soulful Music е 43 секунди. Най-горе в плейлиста са сложени по-дългите части, с цел да не се забележи нещо подозрително. Това са 86 400 секунди дневно. Ако частите са пускани нон-стоп – 24 часа дневно и 7 дни в седмицата, получават се 60 000 слушания от един премиум акаунт месечно. А 60 000 платени слушания на единствено една ария от тези 1200 акаунта значат 72 милиона слушания.

Най-ниското възнаграждение на притежателите на авторски права в Spotify е $0,004 на час за слушането на тази музика. Това, умножено на 72 милиона дава евентуални  $288 000 месечно . Не е зле за единствено един плейлист.

Но в случай че са употребявани ботове, които се трансферират „ да слушат “ други тракове, преди приключването на настоящата ария и всички тези софтуерни роботи са достигнали 30 секундната граница, изцяло е допустимо достигането на 103 милиона слушания (1200 акаунта, 30 дни). Това може да генерира приход от $415 000 месечно. Само от единия лист с музика.

Според MRW, схемата е работила 4 месеца. А това значи, че някой е ужилил Spotify с $1 милион.

„ Измамата “ е засечена, тъй като плейлистите били прекомерно сполучливи. Защо се съмняват за българска диря? Плейлистите Soulful Music и Music From The Heart са цялостни с музика и ISRC кодове, свързани с България. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР