kaldata.comКакво се случи изведнъж, че разговорите за 5G се трансформираха

...
kaldata.comКакво се случи изведнъж, че разговорите за 5G се трансформираха
Коментари Харесай

Как 5G мрежите ще променят въоръжението на армиите

kaldata.com

Какво се случи внезапно, че диалозите за 5G се трансформираха от скорости и трафик в геополитическа война? Защо суперсилите имат толкоз мощен интерес да са първи в региона? Има ли някакво по-специфично приложение за новия стандарт във военното дело?
Геополитическата позиция
Всичко се свежда до двете суперсили – Съединени американски щати и Китай, предават от TechRadar. Има значително компании по света, които създават съоръжение за 5G (Nokia, Samsung, Ericsson и прочие), само че най-големият състезател си остава Huawei. Освен, че продават пъклен доста смарт телефони, те са всеобщ производител и на съоръжение за телекомуникационни мрежи. Сферата на въздействие на Щатите не стига до тук.

Администрацията на Доналд Тръмп дефинира тяхното съоръжение като риск за националната сигурност. Предполага се връзка сред компанията и държавното управление на Китай. Иначе казано, може да е оставена малка врата, която да се употребява за скрито наблюдаване.



Може ли новите 5G мрежи на Huawei да се окажат най-големия шпионски инструмент? Може ли една страна като Съединени американски щати да се озове с без информационна мрежа при положение на война? Трудно е да се отговори до какъв брой рискът от бойкот е реален.

Има и версия, че тези въпроси изобщо не са на дневен ред, а просто се употребяват като лост за комерсиална война, с който Щатите да имат преднина пред съперника си.
От сериозна значимост ли е 5G инфраструктурата и в риск ли е тя?
Не е нереалистично да сметнем, че дълбочината и скоростта на навлизане на 5G може да е съревнование сред двете страни. Предпазването на апаратурата е естествен приоритет в такава обстановка, само че не е ли прекомерно параноично?

Да, никоя страна не желае да има уязвима пред врага система за телекомуникация, която визира безусловно всеки аспект от съществуването ѝ. Това не значи ли обаче, че обект на надзор и взимане на ограничения би трябвало да е всичкият китайски хардуер? Не е ли известният iPhone изработван в Китай д огромна степен? Не важи ли това и за безчет други артикули?

Разглеждайки по-детайлно новите благоприятни условия, които 5G ще донесе, ненапълно разбираме дейностите на политиците.
Хиперзвукови оръжия
Супер бързата мрежа, която може да придвижва информация в действително време, дава опция да се работи над нещо предстоящо от много време. За момента такива оръжия създават Русия, Китай, Съединени американски щати и Франция и се готвят да разполагат с тях на въоръжение до към 5 години. Тези оръжия ще се движат със скорост Mach 5 – пет пъти скоростта на звука. Това се равнява на към миля в секунда.

Те ще летят на огромни височини и в непредвидими траектории. Правителствата залагат огромни очаквания това да е огромният пробив в противоракетната защита на съперника, от който имат потребност.

Неутрализирането и ръководството са сложното за осъществяване в този миг. Тук идва ролята на 5G. Независимо дали приказваме за самолетоносач, военна база или граждански град, управляващите ще имат по-малко от минута да реагират на опасността. Ако желаеме да имаме надзор над обстановката, би трябвало да разполагаме с изкуствен интелект, който в действително време да обработва информация за задачите и траекториите и надлежно да я популяризира към останалите съставни елементи на защитата.
Умни военни бази
Военен капацитет има и във вискочестотните къси талази, които обезпечават скорости от 1Gbps+. Командни постове и бази ще се оборудвани с камери, датчици за придвижване и друга сходна технология, която ще контактува в действително време. Късият обхват на излъчването разрешава положително покритие в базата и по-малко терзания за прихващане на сигнала от разстояние. В комерсиалния свят това може и да е проблем, само че тук е по-скоро преимущество.
Бойна мрежа
Скоростта е значима за един боец, по този начин както е значима за един танк или една военна база. Ниската инертност разрешава да се работи върху планове за шерване на информация сред бойците – карти в действително време, фотоси от бойното поле, компютърни симулации.

Ето какво споделя Американският съвет за нововъведения в защитата:

„ Тази мрежа ще обезпечи на все по-голям брой по-евтини, по-свързани и по-устойчиви системи  да действат в динамично разрастващата се обстановка на бойното поле. “

Ще се повиши успеваемостта в познаването на заобикалящата среда, вземането на решения, логистиката и поддръжката.

Техниката с къси талази ще е налична на терен чрез базови станции, което евентуално постанова ограничавания в много сюжети. Има обстановки, в които сигналът би трябвало да пътува по-далеч. Тук идва детайл от спецификацията на 5G, който не се разяснява толкоз доста – връзката чрез по-дълги талази. Тук технологията ще работи на периодичност сред 1Ghz и 6Ghz – с по-бавна скорост и по-малко трафик, само че покривайки доста по-големи територии. Военната промишленост към този момент ползва този метод в част от апаратурата си.
Нови военни аксесоари
Има и друга част от 5G стандарта, която не е толкоз добре позната – mMTC (massive Machine Type Communications). Позволява свързването на стотици хиляди устройства в границите на дребна повърхност от квадратен километър.

Можем да оборудваме всеки боец с един интелигентен часовник и няколко биометрични уреда. Така освен той ще може да следи за себе си своята локация, кръвно, сърдечен пулс, отмалялост и прочие, само че и всичко ще се споделя през мрежата. Защо не и нещо от сорта на Гугъл Glass, което употребява усъвършенствана действителност, предоставяща на боеца потребна информация, сканиране на обекти и така нататък
Дронове и изкуствен интелект
Безпилотните летящи машини към този момент се употребяват от доста армии по-света. Те обаче не предават 4K видео в действително време, както и всякаква друга по-обемна информация към командните центрове.

Новите благоприятни условия за кристално видео, различаване на обекти и хора, по-бърза обработка на информация, вграждането на изкуствен интелект доста ще покачат равнището на работа. Може да разгледате и Project Maven, с цел да добиете визия. Към всичко това може да прибавим и по-точно и интелигентно ориентиране на оръжия от всевъзможен вид.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР