.kaldata.comЧовечеството е изправено пред несметни страдания“, освен као не подобрим

...
.kaldata.comЧовечеството е изправено пред несметни страдания“, освен као не подобрим
Коментари Харесай

Над 11 000 учени предупреждават, че ни очаква климатично бедствие

.kaldata.com

Човечеството е изправено пред „ несметни премеждия “, с изключение на као не подобрим доста напъните си да защитим планетата, предизвестяват от съюза от интернационалните учени и откриватели. Това предизвестие, оповестено във вторник в списание BioScience, обобщава огромна част от научните проучвания през последните 40 години и декларира, че Земята недвусмислено е изправена пред „ климатична рецесия “.

„ Ние се обединихме, с цел да обявим изключителна обстановка на климата, защото изменението на климата става все по-тежко и се форсира по-бързо, в сравнение с учените чакаха “, споделя Бил Рипъл, професор по екология в Орегонския държавен университет и съавтор на публикацията „ Много от нас имат чувството, че времето ни за деяние изтича “.

Актуализираното предизвестие от вторник е особено фокусирано върху климатичната рецесия и събира данни от годишните данни за приръст на популацията, загубата на дървена завивка, излъчвания на парникови газове и ползване на сила през последните четири десетилетия. Той обрисува тревожни трендове: Повечето измервания на климатичните промени, провокирани от индивида, вървят в неточност посока и са от 1979 година

Документът предлага шест стъпки, които могат да смекчат някои от резултатите:

Прилагане на всеобщи практики за енергийна успеваемост и прекосяване към възобновими източници с ниско наличие на въглерод.

Намаляване на излъчванията на климатични замърсители като метан, черен въглерод и хидрофлуоровъглеводороди.

Възстановяване на земните екосистеми посредством рифове, гори, тревни площи и други, като в същото време се предотврати загубата на хабитати и биоразнообразие.

Намаляване на потреблението на скотски артикули и приемане най-вече на храни на растителна основа, предлага се ветегарианство.

Промяна на фокуса от напредък на Брутният вътрешен продукт към поддържането на екосистемите и възстановяване на благосъстоянието на хората.

Стабилизиране и по-късно понижаване на международното население.

Документът не преглежда съответно по какъв начин да осъществим тези стъпки, нито давал хипотетични модели за реализирането им.

11 258 учени, подписали новото предизвестие, идват от 153 страни и се занимават с безчет научни дисциплини – от астрофикиза до невронаука. Авторите разпространиха отчета посредством обществените мрежи и непосредствено изпратиха имейли на учени, които подписаха предходното предизвестие.

„ Получихме подкрепящи подписи от необятен кръг учени, което евентуално отразява, че те са очевидци на резултатите от изменението на климата върху растенията, животните и екосистемите, които учат “, споделя Томас Нюсъм, еколог от университета в Сидни и съавтор на проучването.

Не всичко е тъмно и обречено. Авторите показват неотдавнашния скок на климатичните митинги и придвижванията на локалните жители като окуражаващи знаци. Някои от данните също наподобява са в позитивна посока. Авторите демонстрират, че световните коефициенти на репродуктивност се забавят и потреблението на слънчева и вятърна сила пораства, само че по-късно също означават, че даже тези ограничения изостават.

Адекватният отговор, заключват създателите, дава обещание надалеч по-добри резултати от „ дейностите на бизнеса “.

Какво съставлява климатичната неотложност?

Има няколко изречения, употребявани за изложение на измененията, засягащи климата на Земята. Като стартираме от „ световното стопляне “ е преминем към „ изменението на климата “. Съвсем неотдавна създатели и медии започнаха да употребяват термина „ климатична рецесия “. Според последните данни обстановката е толкоз тревжона, че в този момент сме в сериозна фаза, като с всеки минал ден става все по-трудно да обърнем нещата.

Поради тази причина доста групи – от локални препоръки до цели народи – по целия свят започнаха да употребяват израза „ климатична повреда “. Леката смяна на езика е по-уверена и хората, които я употребяват, се надяват, че това ще докара до повече действителни дейности.

„ За потреблението на фразата „ измененията в климата “ има една забавна история като термин на омаловажаване на бедствието, тъй че, чувството ми е, че тази смяна в езика частично цели да се поправя това “, споделя Линден Ашкрофт, климатолог от университета в Мелбърн.

Тези заявления се преглеждат като забиване на знамето в земята и изразителен сигнал „ Ние би трябвало да създадем повече “, с цел да спрем и обърнем последствията от изменящия се климат, позовавайки държавните управления и политиците да заемат по-решителна и безапелационна позиция.

През май Народното събрание на Обединеното кралство одобри предложение за оповестяване на национална изключителна обстановка в региона на климата – първата страна в света, която направи това. През юли представителите на Съединени американски щати Александрия Окасио – Коргес и граф Блуменауер и сенатор Берни Сандърс показаха в Конгреса взаимна резолюция, която да направи същото.

Коалицията от учени и откриватели се включва в този хор към предизвикателство на дейности.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР