Каланхое е голям род от около 125 вида тропически, цъфтящи

...
Каланхое е голям род от около 125 вида тропически, цъфтящи
Коментари Харесай

Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?

Каланхое е огромен жанр от към 125 типа тропически, цъфтящи растения от семейство Crassulaceae, публикувани в Америка, Южна и Източна Африка, Мадагаскар, Югоизточна Азия и Китай. Името на красивото цвете произлиза от китайското наименование " Kalanchauhuy ". Повечето от разновидностите са шубраци или многогодишни тревисти растения, само че някои от тях са едногодишни или двугодишни. Най-големият тип, Kalanchoe beharensis от Мадагаскар, може да доближи височина 6 м, само че множеството типове са по-малки от към 1 м височина. Цветните глави на Каланхоевия цвят могат да бъдат в светли портокалови нюанси, розово, жълто, алено и бяло.

Kalanchoe blossfeldiana е най-често срещаният тип, отглеждан в доста домове (познат е също и с британските общи наименования Flaming Katy, Коледно Каланхое и др.)

Интересни обстоятелства за Каланхое:

• Каланхое е известно растение по време на честванията на китайската Нова година, защото се има вяра, че носи благосъстояние и просперитет;
• Може да се отглеждат като декоративни стайни/ култивиран растения;
• Някои типове съдържат отрови, които могат да причинят отравяне (особено рисково е за тревопасни животни). Тези токсини се назовават сърдечни гликозидни отрови и се намесват непосредствено в електролитния баланс в сърдечния мускул.



Съвети за развъждане:

Светлина: Каланхоето се нуждае от доста светлина, за предпочитане прозорец с южно ревю през зимата и индиректна светлина (или прозорец изток / запад) през лятото. Ако вашето Каланхое наподобява фино и някак едва, то евентуално не получава задоволително светлина.

Почва: Растението вирее най-добре в мощно водопропусклива почва защото е сукулент (думата идва от латинското „ sucus ”= сок. Характерна за растенията от този вид е захранващата функционалност на листата, с помощта на която те могат да устоят на суша). Препоръчва се смесена почва 50% торф и 50% перлит (за възстановяване на дренажа).

Температура: Развиват се добре при естествени условия на семейството, само че би трябвало да се пазят от течения, предлага се температура над 10 °С.
Напояване: Прекаляването с поливането може да убие Каланхоето – дано почвата да изсъхне в действителност добре преди да го полеете още веднъж. Изчакайте паничката да се изпълни, а по-късно излейте водата от нея – в никакъв случай не оставяйте растението да седи във вода.

Тор: Докато вашето Каланхое цъфти, захранвайте го на всеки няколко седмици с уравновесен органически тор.
Избор на саксия: Растението се усеща добре в глинени саксии, които би трябвало да имат дренажни корита, с цел да може да се изпразват. Те са дребни растения, които не би трябвало да се пресаждат постоянно.

Грижа през лятото: Можете да слагате цветето навън през лятото, само че да изберете място, предпазено от дъжд.
Поддръжка: Премахнете изсъхналите цветя, с цел да запазите Каланхоето си чисто и в добър тип. За да почистите листата от прахуляк, може да ги напръскате с вода и да ги избършете деликатно.

Какво да създадем за наново цъфтене на Каланхоето?

Много хора третират цветето като едногодишно растение и го изхвърлят откакто спре да цъфти. Истината е, че с цел да накарате растението да цъфне наново се изисква дисциплинираност, само че един път минали през процеса, по-късно ще бъде по-лесно и занимателно да се справяте. Ето някои съществени препоръки:

- Цъфтенето зависи от светлината: Цъфтенето на Каланхоето се свързва с фотопериодизъм, което значи, че растението цъфти в отговор на продължителността на слънчевата светлина. Фотопериодизмът може да се дефинира като реакции на растежа на растенията по отношение на относителните дължини на светлинните и тъмните интервали. Цветето цъфти естествено напролет, а с цел да принудите вашето растение да образува нови цветни пъпки, е належащо шест седмици симулирано зимно осветяване.

- Намаляване на поливането: Поливайте цветето на половина или даже по-малко през тези шест седмици.

- Симулиране на нощ: В продължение на шест седмици поставете вашето растение в цялостна мрачевина за 14 часа и по-късно на ярка светлина за 10 часа. Можете да го прибирате в подобаващ шкаф/килер или да го покривате с нещо, с цел да осигурите цялостна мрачевина. След към шест седмици, когато забележите образуване на нови цветни пъпки, можете да върнете саксията с цветето си в естествени светлинни условия и да възстановите поливането.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР