Неуспешната поправка в Охайо отразява усилията на републиканците на национално ниво за ограничаване на пряката демокрация

...
КЪЛЪМБЪС, Охайо (АП) — След като гласоподавателите в Охайо отмениха
Коментари Харесай

КЪЛЪМБЪС, Охайо (АП) — След като гласоподавателите в Охайо отмениха закон, наложен от републиканците, който щеше да ограничи правата на синдикатите за колективно договаряне през 2011 г., тогавашният губернатор на Републиканската партия Джон Касич беше разкаян.

„Чух гласовете им, разбирам решението им и, честно казано, уважавам това, което хората имат да кажат в усилие като това“, каза той пред репортери след поражението.

Тонът на републиканците в Охайо беше много по-различен през изминалата седмица, след като гласоподавателите категорично отхвърлиха опита им да наложат пречки пред приемането на поправки в конституцията на щата - предложение, което би направило много по-трудно приемането на права за аборт мярка през ноември.

По време на пресконференция в нощта на изборите републиканският президент на Сената Мат Хъфман обеща да използва правомощията на своето законодателно мнозинство, за да върне въпроса скоро, като обвинява по различни начини тъмните пари извън държавата, които не подкрепят колеги републиканци, липсата на време и сложността на проблема за неговия провал.

Той никога не спомена зачитането на волята на 57% от гласоподавателите в Охайо както в демократичните, така и в републиканските окръзи, които гласуваха с „не“ на републиканското предложение .

Поразителният контраст илюстрира нарастващия антагонизъм сред избраните републиканци в цялата страна към най-чистата форма на пряка демокрация в нацията – мярката за гласуване, инициирана от гражданите – тъй като заплашва тяхното блокиране на властта в щатите, където те контролират законодателна власт.

В исторически план опитите за подкопаване на процеса на гражданска инициатива за гласуване идват и от двете партии, каза Даниел А. Смит, професор по политически науки в Университета на Флорида.

„Това има връзка с това коя партия има монополен контрол над държавните законодателни органи и губернатора“, каза той. „Когато имате този монопол на властта, вие искате да ограничите гласа на електорат в целия щат, който може да противоречи на вашите усилия да контролирате процеса.“

Според скорошен доклад на безпартийния Fairness Project, Охайо и пет други щата, в които републиканците контролират законодателната власт – Аризона, Арканзас, Флорида, Мисури и Северна Дакота – са приели, опитали са да преминат или в момента работят за приемане на разширени изисквания за супермнозинство за гласоподавателите, за да одобрят мерките за гласуване в целия щат.

< p>Поне шест щата, включително Охайо, се опитаха да увеличат броя на окръзите, в които трябва да се събират подписи.

Групата установи, че най-малко шест от 24-те щата, които позволяват инициативи за гласуване, са забранили извън- разпространителите на петиции от щата и девет са забранили напълно платените разпространители, съобщава групата.

Осемнадесет щата изискват от разпространителите да се закълнат, че са видели всеки подпис, поставен на хартия. Арканзас наложи проверки на миналото на циркулационните помпи. Южна Дакота е наложила толкова голям размер на шрифта на петициите, че това прави разпространението им тромаво.

Сара Уокър, директор по политиката и правното застъпничество в Стратегическия център за инициатива за гласуване, каза, че републиканците в Охайо и другаде ограничават гласуването инициативен процес в ера на подновен популизъм, който не върви по техния начин. Тя каза, че консерваторите не са имали интерес да променят процеса на избирателна инициатива, когато са печелили кампании през 90-те и началото на 2000-те години.

„Оттогава сте виждали ляво ориентирани организации наистина да развиват своите организационни умения и да започват за победа“, каза тя. „Посочената причина за ограничаване на инициативата за гласуване често е да се изолира държавата от външни специални интереси. Но ако законодателите се интересуват от ограничаването на това, има неща, които могат да направят законодателно, за да ограничат тези групи, и не виждам, че имат интерес да го правят.“

Агресивни позиции на републиканските супермнозинства в Държавната палата на Охайо – включително подкрепа за една от най-строгите забрани за аборти в нацията, отказ да приеме много от мерките за контрол на оръжията, предложени от републиканския губернатор в лицето на смъртоносна масова стрелба, и многократно изготвяне на неконституционни политически карти – мотивира бъдещите реформатори.< /p>

Това накара влиятелна комбинация от републикански политици, организации против абортите и правата на оръжията и бизнес интереси в щата да прокарат неуспешната поправка във вторник, която би повишила прага за приемане на бъдещи конституционни промени от просто мнозинство до 60% свръхмнозинство.

Друг пример е Мисури, където републиканците планират да опитат отново да повишат прага за изменение на конституцията на този щат по време на законодателната сесия, която започва през 2024 г. — след като предишните опити се провалиха.< /p>

Тези планове идват в щат, в който законодателите на щата отказаха да финансират разширяване на Medicaid, одобрено от гласоподавателите, докато не бъдат принудени да го направят със съдебна заповед, и където гласоподавателите включиха марихуаната в конституцията миналата есен, след като законодателите не го направиха. Въпрос за правата на абортите се насочва към гласуването в Мисури през 2024 г.

Държавният секретар на Охайо Франк Лароуз е сред републиканците в щата, които определят въпрос 1 като борба срещу специални интереси извън щата, въпреки че и двете страни на кампанията беше силно финансирана от такива групи.

Той нарече специалните избори за 20 милиона долара „само една битка в дълга война“.

„За съжаление“, каза той, „ние бяхме драстично изразходвани от милиардери с черни пари от Калифорния до Ню Йорк, а гигантският знак „продава се“ все още виси върху конституцията на Охайо“, каза ЛаРоуз, който се кандидатира за Сената на САЩ през 2024 г.

Изпълнителен директор на проекта за справедливост Кели Хол каза, че обещанието на републиканците от Охайо да се върнат с още един опит за ограничаване на инициативния процес „казва повече за представителната демокрация, отколкото за пряката демокрация.“

Тя отхвърли разказа, че извънщатските специални интереси използват пътя на пряката демокрация, за да налагат непопулярни политики в държавните конституции, като твърдят, че корпоративното влияние е много по-голямо върху държавните законодатели.

„Най-малкото място извън държавата е пряката демокрация, защото тогава милиони Жителите на Охайо участват, а не само няколкото дузини, които получават дарения за кампанията от корпоративните PAC, които получават бонуси и срещи и денонощно влияние от корпоративните PAC,” каза тя.

„Мерките за гласуване позволяват въпроси, които имат значение за работещите семейства, действително да влязат в дневния ред в даден щат, вместо дневният ред да се определя от онези, които могат да си позволят лобисти и вноски за кампании.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР