КЪЛЪМБЪС, Охайо (АП) — Битките в целия щат за правата

...
КЪЛЪМБЪС, Охайо (АП) — Битките в целия щат за правата
Коментари Харесай

Избирателите подкрепят правата на абортите, но някои врагове няма да отстъпят. Ангажиментът към демокрацията под въпрос ли е?

КЪЛЪМБЪС, Охайо (АП) — Битките в целия щат за правата на абортите, откогато Върховният съд на Съединени американски щати анулира конституционното право на аборт, разкриха друга неточност: задължението към демокрацията. < /p>

Докато гласоподавателите в щат след щат удостоверяват поддръжката си за правата на абортите, съперниците работят с възходящо непокорство по отношение на демократичните процеси и институции, които възприемат като настроени против тяхната идея.

Някои републикански определени чиновници и деятели срещу абортите в цялата страна дадоха отговор на загубите в изборните урни, като оспориха резултатите от изборите, отхвърлиха да приведат държавните закони в сходство с подкрепените от гласоподавателите промени, премествайки се в отнемане на пълномощията на държавните съдилища да преглеждат закони, свързани с абортите, и оборване самият развой на водена от жителите самодейност за гласоподаване.

„ Ние.Не.Не.Свършихме. “, съобщи представителят на щата Охайо Дженифър Грос в обществената медийна платформа X два дни откакто гласоподавателите утвърдиха правото на аборт в щатската конституция по-рано този месец. Тя и 25 други републикански законодатели дадоха обещание да блокират поправката за анулация на съществуващите ограничавания за абортите в Охайо.

Силно болшинство от гласоподавателите в Охайо одобриха поправката, с почти 57% до 43%. В отговор групата законодатели сподели в взаимно изказване: „ Ще създадем всичко по силите си, с цел да предотвратим премахването на нашите закони въз основа на усещане за желание. “

Грос се причисли към трима сътрудници републиканци, с цел да се изравнят също така предлага законодателство, което да попречи на съдилищата в Охайо да поясняват всевъзможни случаи, свързани с изменението на правата на аборт, известно като Проблем 1. Подобни старания се появиха в шест други щата, откогато държавните съдилища се трансфораха в новото полесражение за абортите след решението на Добс от 24 юни 2022 година, който анулира Роу против Уейд.

Дъглас Кийт, старши консултант към правосъдната стратегия на Центъра за правораздаване Бренан, сподели, че политиката за абортите е провокирала сполучливи старания за ограничение на властта на щатските съдилища в Монтана и Юта и несполучливо законодателство в Аляска и Канзас. Такива законопроекти са опити за унищожаване на държавната система за инспекции и салда, сподели той. освен съдилищата, само че и самите гласоподаватели, ” сподели Кийт по отношение на поправката в Охайо.

Този спор беше показан по време на кметството, проведено от Грос, откакто нейните старания да осуети поправката за правата на абортите бяха разгласи. Избирател, който сподели, че поддържа брой 1, Емили Джаксън, беше мнителен.

„ Вие пренебрегвате гласа. Гласът е там ", сподели Джаксън. „ Ние говорихме. "

Грос сподели на Джаксън, че не подценява гласоподавателите, а по-скоро отразява опасенията на съперниците, че гласоподавателите в Охайо са подведени. Кампанията притегли огромни пари отвън щата и за двете страни.

Грос не отговори на позвънявания и имейли с искане за спомагателен коментар.

Застъпниците настояват, че строгите закони за абортите също са недемократични в множеството случаи главен смисъл, тъй като болшинството от американците им се опълчват. Според AP VoteCast, общонационално изследване измежду повече от 94 000 гласоподаватели, 63% от гласувалите на междинните избори през 2022 година декларират, че абортът би трябвало да бъде легален в множеството или всички случаи. Проучване на Центъра за проучване на публичните въпроси на Асошиейтед прес и NORC, направено една година след решението на Върховния съд, откри, че към две трети от американците като цяло считат, че абортите като цяло би трябвало да бъдат законни.

Във всичките седем щата, където абортите са били позволени на бюлетината, откогато Роу против Уейд падна, гласоподавателите или поддържаха отбраната на правата на абортите, или отхвърлиха опита те да бъдат подкопани.

Това накара някои републиканци, които поддържат рестриктивните мерки на абортите, да се насочат към инициативния развой на гласоподаване, форма на директна народна власт, която е налична за гласоподавателите единствено в към половината щати.

„ Слава богу, че множеството щати в тази страна не ви разрешават да включите всичко в бюлетината, тъй като чистите демокрации не са метод да се ръководи страна “, сподели Рик Санторъм, някогашен американски сенатор от Пенсилвания и еднократен претендент за президент. Той приказва за резултатите от изборите в Охайо по време на изява в консервативния уебсайт NewsMax.

Друг определен републиканец, представителят от щата Северна Дакота Брандън Причард, реши X, някогашен Twitter, с цел да насърчи републиканците да се опълчват на резултата от Изборите в Охайо.

„ Би било акт на храброст да пренебрегнем резултатите от изборите и да не позволим убийството на бебета в Охайо “, написа той.

Някои политически наблюдаващи виждат по-голяма заплаха в сходни настроения.

София Джордан Уолъс, професор по политически науки във Вашингтонския университет, сподели, че „ честотата и яснотата на тези недемократични опити се усилват “ и че те заплашват да създадат дълго- срочна щета за американските институции и вярата на обществото в тях.

„ И тази щета е необикновено сложна за коригиране “, сподели тя.

За доста съперници на аборта казусът е „ а свещена идея, нещото, с което не може да се спори ", което може да надделее над смисъла на поддържането на демократичните практики, сподели Мирна Перес, доцент по пол и американска вяра в университета в Охайо.

" Нещата не са неподвижен, тъй че се пробвате да намерите метод да накарате системата да ви даде резултатите, които желаете “, сподели тя.

Андрю Уайтхед, доцент по социология в университета на Индиана – Университета Пърдю Индианаполис, сподели, че християнските националисти, които имат дълбоки връзки с придвижването срещу абортите, имат история на разглеждане на достъпа до фундаментални демократични процеси като гласуването не като право, а като привилегия, която би трябвало да се дава единствено на тези, които са съгласни с техните вярвания. < /p>

„ Когато се стигне до налагане на визията им за Америка, която считат, че е предопределена от Бог, те ще загърбят демокрацията “, сподели Уайтхед.

Законодателите и покровителите срещу абортите към този момент отблъснаха в шепа щати, където гласоподавателите като цяло застанаха на страната на правата на абортите.

В Монтана гласоподавателите предходната есен отхвърлиха законодателен референдум, който би криминализирал неуспеха на доктор или здравна сестра да обезпечат животоспасяващи грижи за бебе, родено живо след опит за аборт; такива случаи нормално включват съществени медицински проблеми. Републиканците се опълчиха, като одобриха версия на отхвърлената мярка в закон.

Републиканците в Кентъки избраха да оставят непокътната щатската възбрана за аборти на всички стадии от бременността, макар че гласоподавателите там отхвърлиха мярка, която би отказала конституционната отбрана за процедурата.

В Охайо някои видни висши републиканци отхвърлят антидемократичните оферти и пазят гласоподавателите.

„ В тази страна ние одобряваме резултатите от изборите, “ сподели губернаторът на Републиканската партия Майк Деуайн, водещ съперник на въпрос 1. Републиканският основен прокурор Дейв Йост написа в Туитър, че е „ претърсил “ конституцията на Охайо, само че не е разкрил „ изключение за въпроси, при които резултатът от изборите е в несъгласие с желанията на тези на власт. “

„ Цялата политическа власт е присъща на хората “, цитира той документа, както се споделя.

Републиканските държавни законодателни водачи в началото дадоха обещание, че битката за ограничение на правата на абортите не е Не свърши, откакто гласоподавателите се изрекоха. Но до момента в който партията им се бори с дълбоките разделения на придвижването срещу абортите, ръководителят на Камарата на представителите Джейсън Стивънс и президентът на Сената Мат Хъфман наподобява смекчиха тона си.

Стивънс даде знак, че няма да придвижи законопроекта на Грос за ограничение на съда. Хъфман, ревнив католик, отхвърли предложенията, че може да преследва незабавна анулация на брой 1.

Те бяха измежду републиканците в Охайо, които се опълчиха на личния си закон и свикаха специфични избори през август, целящи повишение на прага за приемане на бъдещи конституционни промени от нормално болшинство до 60%. Мярката беше необятно възприемана като опит за подкопаване на есенната корекция за абортите и беше изрично отхвърлена.

Напрежението към този момент е явно за самодейностите за аборти, планувани за щатските гласувания през 2024 година

В Мисури, разногласията по отношение на езика на гласуването усложняват напъните на поддръжниците на правата на абортите да прокарат мярка за гласоподаване в цялата страна. Съдийски състав предишния месец постанови, че резюметата, написани от републиканския държавен секретар Джей Ашкрофт, съперник на абортите, който се кандидатира за губернатор следващата година, са политически пристрастни и подвеждащи.

В Мичиган трима републикански депутати се причислиха към група срещу абортите в дело за анулация на щатска конституционна корекция, защитаваща правата на аборт, която гласоподавателите одобриха с необятна поддръжка предходната година. Републиканският основен прокурор на Флорида се пробва да задържи препоръчаната корекция за правата на абортите отвън бюлетината за 2024 година

„ Видяхме гласоподавателите да създадат тази връзка в Охайо сред абортите и демокрацията на първите специфични избори “, сподели Кара Грос, законодател шеф на ACLU във Флорида. „ И ние имаме вяра, че гласоподавателите ще могат да създадат същата връзка другаде през 2024 година “

___

Асошиейтед прес получава поддръжка от няколко частни фондации, с цел да усъвършенства своето обяснително отразяване на изборите и демокрацията. Вижте повече за самодейността за народна власт на AP тук. AP е само виновен за цялото наличие.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР