Кълъчдароглу отправи обвиненията към Русия в пост на руски език

...
Кълъчдароглу отправи обвиненията към Русия в пост на руски език
Коментари Харесай

Опонентът на Ердоган обвини Москва, че се меси в турските избори

Кълъчдароглу насочи обвиняванията към Русия в пост на съветски език в Туитър през вчерашния ден.

" Скъпи съветски другари, вие стоите зад монтажите, разпространението на дълбоки фалшификации (deep fake) и видеозаписи по отношение на изборите. Ако желаете да продължим дружбата си с вас и след 15 май, махнете ръцете си от турската страна. Ние към момента сме за продължение на съдействието и дружбата с вас ", съобщи претендентът за президент на опозиционния Национален алианс в апел в акаунта си в Туитър.

Последва изказване на Кремъл, в което се отхвърля намесата на Русия в турските избори, и което се декларира, че изказванията са погрешни и са измислени от лъжци.

Има ли Кълъчдароглу доказателства

Запитан за какво е отправил сходни изказвания по отношение на Русия, Кълъчдароглу съобщи пред Ройтерс, че разполагат с съответни доказателства.

" Ако нямахме съответни доказателства, нямаше да пиша в Туитър ", уточни той, като добави, че партията не се е свързала с съветското посолство в Турция по този въпрос.

" Смятаме, че е недопустимо друга страна да се намесва в Турция в изборния развой в интерес на политическа партия. Исках целият свят да е наясно с това и затова направих този апел в Туитър ", сподели той в изявление.

Дорогие русские друзья,
Вы стоите за монтажами, заговорами, контентом Deep Fake и записями, которые през вчерашния ден были разоблачены в этой стране. Если вы хотите продолжения нашей дружбы след това 15 квас, держите руки подальше от турецкого государства. Мы по-прежнему выступаем за…
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk)

В офиса си в Анкара Кълъчдароглу, който води пред Ердоган в множеството изследвания на публичното мнение, акцентира, че Турция има близки стопански връзки с Русия и даде знак, че ще се стреми към баланс във външната политика във връзка с връзките с Москва.

" Искаме да запазим връзките между тях, не желаеме да прекъсваме другарските ни връзки, само че няма да позволим интервенция в нашите вътрешни работи ", сподели той.

Песков: И Съединени американски щати говореха за интервенция в изборите

 

Говорителят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков опроверга клюки за допустима интервенция на Русия в президентските и парламентарните избори в Турция, наблягайки, че такива данни се популяризират от лъжци, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция. 

Не знам какво е станало причина за такива апели. Ние уверено отхвърляме сходни изявления, ние публично заявяваме, че за никаква интервенция не може да става дума. Ако някой е дал на господин Кълъчдароглу такава информация, то това са лъжци, сподели Песков пред публицисти през днешния ден.

Като цяло той акцентира, че Руската федерация доста държи на двустранните връзки с Турската република. Защото Турция до момента заемаше доста виновна, суверенна и премислена позиция по цялостен комплекс районни и международни проблеми, с които ние се сблъскваме, добави представителят на Путин. И тази позиция доста ни импонира, означи Песков. Още повече, че страна, която високо цени двустранните връзки, няма да прави нищо във връзка с своя сътрудник, сподели Песков.

Ние неведнъж сме казвали и настояваме, че ние не се намесваме във вътрешните работи и изборните процеси на непознати страни, означи той. Според Песков е добре Кълъчдароглу да си спомни историята с американците. Те с цялото държавно управление, с цялото управление дълго време твърдяха, че Русия се намесва, по-късно похарчиха милиони долари за следствия и по-късно стигнаха до извода, че интервенция не е имало, съобщи Песков.

Външополитически цели на претендента

Кълъчдароглу също по този начин съобщи, че ще упорства за нова мирна самодейност сред Русия и Украйна, в случай че завоюва изборите в неделя.

" Много е значимо за нас и за целия свят, в случай че успеем да реализираме спокойно съглашение сред Русия и Украйна. Но би трябвало ясно да заявим, че не считаме за вярно за която и да е страна да окупира друга страна ", сподели той.

На въпроса дали би подкрепил разширението на НАТО, в случай че бъде определен за президент, той отговори: " Разбира се ", без да навлиза в детайлности.

" НАТО е освен военна организация в 21-ви век, а и организация, която пази демокрацията. Ние ще поддържаме връзките си с НАТО в същата рамка, както в предишното ", добави опозиционният претендент.

По думите на Кълъчдароглу главният проблем на турската външна политика при ръководството на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган е изключването на министерството на външните работи от процеса на образуване на политиката.

" Ние ще организираме насочена към мира външна политика, която дава приоритет на националните ползи на Турция. Нашият приоритет са националните ползи и да действаме в сходство със актуалния свят ", добави той.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР