Каквото и да се случи по-нататък в руско-украинската война, речта

...
Каквото и да се случи по-нататък в руско-украинската война, речта
Коментари Харесай

От посещението на Байдън в Киев до днешната реч на Путин: Триумф за Америка, унижение за Русия

Каквото и да се случи по-нататък в руско-украинската война, речта на американския президент в Киев, който в понеделник застана до Володимир Зеленски, беше реализиране на една невъзможна фантазия, откогато преди година стартира нашествието.

Това не беше напълно тирада " Мисията изпълнена ", каквато Джордж У. Буш произнесе на палубата на американския транспортен съд " Ейбрахам Линкълн " през май 2003 година Но изненадващото посещаване на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в атакувания Киев в понеделник не беше нищо друго, с изключение на успех за Съединените щати, НАТО и Украйна и тъпо оскърбление за съветския президент Владимир Путин.

Възможно е да не се стигне до явен и съдбоносен завършек на руско-украинската война. Всякакво привършване на военните дейности може да е към момента надалеч, като от този момент до момента ще има хиляди жертви. Никой не знае по какъв начин би могла да наподобява съветската " пролетна атака ", въпреки че има от ден на ден признаци, че тя към този момент е почнала - и към този момент е спряна и се е провалила.

Никой не знае по какъв начин може да наподобява или да даде резултат едно вероятно украинско контранастъпление, като се имат поради новите оръжейни системи и платформи. Но една година след началото на нашествието, която трябваше да продължи 70 часа, да докара до цялостна украинска капитулация и до бърза съветска окупация и определяне на марионетно държавно управление в Киев, фотографията на Байдън, застанал до Володимир Зеленски, е миг, който би трябвало да се оцени.

" Резултатите от днешната среща ще се отразят на бойното поле ", съобщи през вчерашния ден Зеленски.

" Една година по-късно Киев устоява и Украйна устоява. Демокрацията устоява ", съобщи в отговор Байдън. Путин " си мислеше, че може да ни надвие ", добави той. " Но той просто сгреши “.

" Мисля, че е от решаващо значение да няма никакво подозрение, никакво подозрение по отношение на поддръжката на Съединени американски щати за Украйна във войната ", акцентира Байдън.

Той не говореше единствено на украинците или на гласоподавателите в Пенсилвания или Грузия: той говореше непосредствено на Путин. В публикация за „ Дейли Бийст “, която назовава това " висшо оскърбление за Путин - и Тръмп ", Дейвид Роткопф написа, че Байдън се причислява към огромния лист на американските президенти, които се опълчват на съветската експанзия, и доста се откъсва от срамните дейности на своя предходник.

Отвъд символиката, това носи и основни последствия. Под управлението на Байдън Съединените щати още веднъж утвърдиха безспорната си централна роля и доминация на европейската сцена на сигурността. НАТО стана по-силна, с доста по-ясно дефинирана задача и добре дефиниран смисъл на битие. Байдън даде обещание 550 млн. $ в допълнение към 30-те милиарда $ помощ, които към този момент бяха предоставени на Украйна. По-съвременни оръжейни системи - противотанкови ракети „ Джавелин “, ракетни установки „ Химарс “ и танкове „ Леопард 2 “ - ще бъдат доставени през идващите седмици и месеци. Освен това американците още веднъж ще обмислят опцията да дават на Украйна изтребители (вероятно от флота на НАТО F-16).

Байдън би трябвало да приказва във Варшава през днешния ден, дни преди годишнината от нашествието този петък. Президентът, чиито години на образуване в политиката включват Студената война и американско-съветското съревнование и въздържане, безспорно ще повтори императивния интерес да се предотврати по-нататъшна експанзия на Русия.

В обръщението на Путин за положението на нацията, произнесено през днешния ден, с цел да се опълчи на Байдън, съветският президент съобщи: " Те са тези, които започнаха войната. И ние използваме мощ, с цел да я прекратим ". Той предсказуемо предложи своята ултранационалистическа версия на събитията: по какъв начин Русия е попаднала в обстановка, в която няма победа, няма избор, обкръжена от упадъчния Запад, който желае да унищожи съветските полезности и законните геополитически права и ползи. " Навсякъде в Украйна има фашисти и ние трябваше да се защитим ", сподели той.

Намеквайки за допустима ескалация, Путин означи, че актуалните оръжия съставляват 91% от съветската нуклеарна триада, като в същото време се отдръпна от съществуващия контракт за нуклеарните оръжия. Той добави, че всички съветски въоръжени сили ще разполагат с съоръжение на едно и също равнище на съвършенство.

От позиция на Русия визитата и уговорките на Байдън към Украйна са доказателство и в допълнение удостоверение на главния ѝ мотив, че американците водят прокси война - че Съединени американски щати и НАТО на процедура водят директна война против Русия.

Това също по този начин оказва помощ на руснаците да намерят комфортно пояснение за себе си за колосалните военни провали. В последна сметка Русия не е изправена пред някаква парцалива Украйна, а пред всесилен боен съюз, който има намерение да я унищожи. Това, несъмнено, е подправен, префасониран мотив - само че по този начин вършат диктаторите. Това е учебникарски образец за лъжлива агитация.

Във вътрешен проект изказванието на Байдън за двупартийност е същинско и осезаемо, подкрепено от водача на малцинството в Сената Мич Макконъл, който съобщи на Мюнхенската конференция по сигурността предходната седмица, че " републиканските водачи са ангажирани със мощен трансатлантически съюз. Ангажирани са да оказват помощ на Украйна. "

Като направи такова ясно и недвусмислено изказване в поддръжка на украинците, Макконъл маргинализира огромната секта на последователите на Путин и Тръмп в своята партия и сложи под подозрение половинчатите и непоследователни запаси, изразени от ръководителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти. По-важното е, че той разреши на Байдън да застане в Киев и да приказва безапелационно за двупартийната поддръжка за политиката на Съединени американски щати.

Войната не е завършила по никакъв метод и ще изисква още кръв и опустошения. Ясно е, че Украйна не може надеждно да разчита поддръжката на западното публично мнение или на сплотеността на НАТО да продължи до безспир. Очевидно е също по този начин, че след предстоящите пролетни офанзиви, каквато и форма да одобряват и както и да се проявят, ще се усилят апелите за дипломатически договаряния и формула за преустановяване на войната.

Продължаващата американска поддръжка е обезпечена, до момента в който Байдън е президент. Но бъдещите доставки на оръжие зависят от разследващите оценки на Съединени американски щати за развиването на военната обстановка, за съветските планове и вероятната ескалация, както и за динамичността на войната. Още по-важно е, че тя може да бъде решена въз основа на типа и качеството на китайското оръжие, доставяно на Русия.

Всичко това ще се случи в близко бъдеще. В понеделник, в Киев, за един изумителен миг, който беше неосъществим преди година, имаше успех. Триумф за Украйна и успех за Америка. /БГНЕС

---------------------

Алън Пинкас, разбор за „ Хаарец “
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР