Каквото и да се направи сега, ще е крайно недостатъчно.

...
Каквото и да се направи сега, ще е крайно недостатъчно.
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Философията на мерките е сгрешена, гаси силно разгорял се пожар

Каквото и да се направи в този момент, ще е извънредно незадоволително. Философията на ограниченията е сбъркана, тя се пробва да гаси мощно разгорял се пожар. Някои ограничения даже са като мятане на бензин в пожара. Това счита икономистът Кузман Илиев.

"Трудно може да бъде подкрепят затворен бизнес. На икономическата система се гледа механично, все едно можеш да натиснеш копче, да спреш част от нея, а другата да продължи да работа, по-късно отново да я пуснеш. Нещата обаче не стоят по този начин. Когато спреш ресторантьорския бизнес, хотелите, удряш цяла верига на произвеждане, удряш цяла система от хора. Опити за вадене на пари са сбъркана философия ", разяснява той пред БНР.

Според него е належащо на бизнеса да се оставят пари посредством отлагане на осигурителни вноски или посредством отлагане на налози.

„ Една част от обещания запас за дребния и междинен бизнес в първия удар на рецесията към момента не е стигнал до бизнеса. Има една счупена трансмисия от администрация, от банкова система, една трансмисия, която като продънен тръбопровод не донася парите, където би трябвало “, посочи Илиев.

„ Трябва да сме консервативни и да работим деликатно с ресурса, който е нищожен... Буфери в бюджета за следващата година са заложени, само че прогнозите са леко по-оптимистични, в сравнение с би трябвало. Кризата ще е по-тежка от прогнозирането. Най-трудното е ръководството на икономическите упования. Когато се вижда, че няма доста изясненост каква е нашата философия към финансовото ръководство на рецесията, настъпва систематична неустановеност и бизнесмените, които първия път може да са имали порив и очакване, че ще влагат, в този момент ще са по-наплашени “, заключи още икономистът.

По думите му най-важното е ограниченията в здравната сфера да не изострят и окрупнят икономическата, „ тъй като тя е свирепа “.

„ Проблемът е тази здравна, обострена в доста тежка икономическа рецесия да не се трансформира във финансова “, сподели Кузман Илиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР