Каквото и да е участие извън мисии на НАТО и

...
Каквото и да е участие извън мисии на НАТО и
Коментари Харесай

Христо Гаджев опроверга Тагарев: Разширяване на бойната група на НАТО у нас не се очаква скоро

Каквото и да е присъединяване отвън задачи на НАТО и Европейския съюз минава през Народното събрание. Разширяване на бойната група на НАТО у нас не се чака в близко бъдеще.

 

Това напомни ръководителят на комисията по защита в Народно събрание Христо Гаджев.

Изказванено му пристигна, откакто министърът на защитата Тодор Тагарев уточни, че измежду тематиките на диалозите в Съединени американски щати са били и тематиките за вероятно разполагане на войски на наша територия, както и подготовката на инфраструктура.

Председателят на парламентарната Комисия по защита Христо Гаджев разясни, че би трябвало да се вземе решение на равнище НАТО, само че преди този момент страната ни би трябвало да е подготвена с военната инфраструктура, която да одобри това уголемение.

" Преди всичко първо би трябвало да се вземе решение на равнище НАТО, а по-късно България да е подготвена с военната инфраструктура с цел да одобри това уголемение. А с тези темпове това няма да стане идващите години. Няма по какъв начин да каним бойци, а да няма къде да ги приемем. В бюджета за 2024 година има заложени средства за създаване, само че не сме на този стадий към момента. Има планиране, само че от равнище планиране до равнище употреба има доста път да се измине ", съобщи Гаджев.

" Това, което прочетох като заглавия, като " искане на войски " и по този начин нататък, дано да бъдат съответни. Когато се приказва в общественото пространство, би трябвало да се приказва ясно и тъкмо защо става въпрос, с цел да не потеглят разнообразни внушения и обърквания в обществото. По многонационалната бойна група се работи от години, само че с цел да може тя да бъде разширена, би трябвало първо да се вземат решения на равнище НАТО и второ - България да е подготвена с инфраструктурата, " добави Христо Гаджев.

От ГЕРБ ще чакат оценката за работата на министрите и оценката от парламентарните групи, преди да се произнесат дали Тодор Тагарев ще остане на поста си, изясни Гаджев.

" Нека първо да забележим оценката на премиера и на идния министър председател. Тяхна оценка и тяхната връзка с всеки един от министрите е най-важната, " добави ръководителят на комисията по защита.

Преди дни министърът на защитата Тодор Тагарев съобщи, че в случай че му бъде препоръчано, евентуално ще остане на поста си и след ротацията. Той напомни, че не е привързан с никакви партии.

Инфо: БНР, Нова тв

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР