Какво звързва компаниите Hisense, Alipay и Vivo? Освен, че са

...
Какво звързва компаниите Hisense, Alipay и Vivo? Освен, че са
Коментари Харесай

Как китайските спонсори превзеха Европейското по футбол

Какво звързва фирмите Hisense, Alipay и Vivo? Освен, че са китайски, те са и измежду 10-те съществени спонсори на Европейското състезание по футбол. Китайската версия на TikTok - Douyin, също е измежду главните рекламодатели на шампионата. След като доста китайски компании към този момент бяха измежду главните спонсори на Световната купа на FIFA, сюжетът се повтаря и в този момент.

Интересното е, че Пекин не популяризира поради толкоз китайците, а точно поради европейците. Повечето футболни срещи са едва гледани от страна на китайците поради часовата разлика. И въпреки всичко извънредно ли е огромното наличие на китайските спонсори? Съвсем не. Интересът на Китай към огромните футболни шампионати нормално е точно отвън терена. А точно Европа съставлява все по-апетитна хапка за вложителите от изтока.
 Правителствата в Европа започнаха да обръщат тил на китайските държавни компании
Правителствата в Европа започнаха да обръщат тил на китайските държавни компании

От една страна поради геополитически съображения, от друга - поради некачествената им работа

Почти сигурно на финала на Европейското ще забележим надписите на още повече китайски компании, в сравнение с през останалото време. На последното Евро 2016 - 56 милиона китайци са гледали последния финалите. А това е повече от която и да е страна в Европа. Общата европейска публика на шампионата обаче е към 424 милиона души. Така че, ясно е къде се цели китайският бизнес главно.

Държавната китайска компания Hisense беше първата, който подписа рекламен контракт с Европейското. Впрочем, тя беше главен спонсор и на Евро 2016, както и на Световното състезание по футбол през 2018 година в Русия. Още тогава договорката включваше Евро 2020-а, което беше отсрочено поради пандемията и се играе в този момент. Производителят на електроника заема съществена роля на международните пазари и Европейското е част от това.

Alipay е вторият огромен спонсор от Китай, подписвайки контракт още през ноември 2018 година Това беше и беше първият огромен ход в Европа от страна на компанията, благосъстоятелност на Alibaba. Сделката е за 8 години и ще включва и Евро 2024.
 Субсидирани от Пекин, китайските компании
Субсидирани от Пекин, китайските компании " измъкнаха " €2 милиарда от европейските данъкоплатци

Гигантите от Изтока печелят обществени поръчки в Европейския съюз поради помощта от държавното управление. И това заплашва бъдещето на европейските компании

Днес компанията е формален световен спонсор на Европейското. А повода е ясно - стреми се да усили услугите си в Европа със спонсорирана договорка, за която се оповестява, че коства 200 милиона евро.

Китайският колос за мобилни телефони Vivo е третият огромен спонсор, който се причисли към китайския отбор на рекламодателите. Това се случи през октомври предходната година, откакто към този момент беше ясно, че Евро 2020 става Евро 2021.

Vivo контракти договорка за два шампионата, добавяйки в портфолиото си Европейското състезание към Световната купа на Fifa.

Платформата за шерване на къси видеа TikTok, благосъстоятелност на ByteDance, беше оповестена за световен спонсор през февруари тази година, до момента в който Douyin - китайската версия на TikTok, се качи на борда през март, ставайки също формален спонсор.

Оттогава AntChain, блокчейн рамото на Ant Group, разгласи петгодишно световно партньорство с Уефа. AntChain към този момент е формалният световен блокчейн сътрудник на Евро 2020.

Официалният финансов доклад на UEFA твърди, че Евро 2016 е спечелило 480 милиона евро от търговски права. Китайските спонсори явно са се впечатлили от този резултат и в този момент чакат приходите да са още повече.

Увеличението на приходите на спонсорите, рекламиращи на огромните футболни шампионати е мъчно предвидим. Едно обаче е ясно - те стават по-видими от всеки път. И нищо чудно точно Китай да се окаже огромният победител на Европейското състезание по футбол.
 Защо българските футболни клубове се провалят във финансово отношение?
Защо българските футболни клубове се провалят във финансово отношение?

Юлиян Михов, шеф " Бизнес развиване Югоизточна Европа " на PwC, в предаването Money.bg
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР