Какво знаем за сурикатите? Със сигурност, че са много сладки

...
Какво знаем за сурикатите? Със сигурност, че са много сладки
Коментари Харесай

10 неща, които не знаете за сурикатите

Какво знаем за сурикатите? Със сигурност, че са доста сладки животни. Малки, пухкави и любопитни…

Знаете ли обаче, че те са по едно и също време съседи и противници, принудени да се съревновават между тях, с цел да оцелеят.

Всекидневните борби и наслади на тези дребни създания в непрестанно изменящата се среда доста наподобява на латино сериал, само че с космати основни герои. Запознайте се със сурикатите и 10 неща, които може би не знаете за тях.

1. Бебетата се раждат голи и слепи

Сурикатските бебета се раждат слепи и съвсем без никаква четина, по тази причина прекарват първите четири седмици от живота си в дупката подземен, където са родени. В това време последователно очите и ушите им се развиват и им пораства четина. Освен това заякват, като се боричкат между тях. Тоест те стартират да се борят още преди да са прогледнали.

2. Сурикатите живеят в огромни, ГОЛЕМИ фамилии

Както демонстрира и поредицата „ Имението на сурикатите: Възходът на династията “ сурикатите живеят на огромни групи, които могат да включват до 50 животни. „ Кланът “ се състои от няколко семейства, като всяка от тях е доминирана от една двойка. Така до някъде наподобяват на колонии, водени от един водач – най-често от женски пол.

3. Всеки член на клана има своя функционалност

Всеки сурикат има задача: да оказва помощ в събирането на храна, да следи за хищници или да пази бебетата. Сурикатите-наблюдатели търсят най-високото място в покрайнината, изправят се на задните си крайници и „ бият паника “, като издават характерни звуци, ако се появи заплаха.

4. Коремчетата им са като радиатори

Сурикатите употребяват коремчетата си, с цел да се топлят през тежките зими. Когато коремчетата им изстинат, те ги „ зареждат “ като се пекат на слънце, легнали по тил. Да, като на плаж.

5. Всеки сурикат има самостоятелен глас

Няма два суриката, които „ да приказват “ еднообразно. Подобно на хората, те имат разнообразни гласове, с цел да могат да се разпознават, при положение, че не могат да се виждат.

6. Който порасте най-вече, той става водач

Йерархията на сурикатите е елементарна. Когато преобладаващата женска в клана почине, най-често най-голямото ѝ и най-тежко отроче става водач. Но в случай че по-малката сестра надрасте кака си, стартират свади. Така че всеки се пробва да стане по-голям, като яде доста!

 10 неща, които не знаете за сурикатите

7. В тежки моменти могат да са огромни егоисти

Сурикатите живеят в групи, само че когато животът им е заплашен, те стават много егоистични. Например, в случай че ги нападне крокодил, биха бутнали някой от групата към него, с цел да отърват личната си кожа. И то без никакво съмнение.

8. Междуфамилните вражди завършат с доста жертви

Сурикатите се бият между тях за територия и тези вражди могат да завършат със гибел. Всъщност, сурикатите са едни от най-смъртоносните същества на планетата: към 20% от смъртните случаи измежду сурикати са породени от сурикати. В множеството случаи се пробват да избегнат спора с блъфове, само че наложи ли се да влязат във война… става кланица!

9. Имат имунитет към отрова

Сурикатите не се опасяват от змии, тъй като имат отбрана към доста от смъртоносните им ухапвания. Причината за това се корени в принадлежността им към семейство мангусти, които са известни с това, че могат да преодолеят ухапвания от кобри и други отровни змии.

10. Сурикатите не пият вода

Причината обаче не е, че избират бира. Въпреки че живеят в пустинята, те просто нямат потребност да пият вода: поемат течност посредством буболечките, които ядат. Толкова са яки!

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР