Какво значат нашите страдания, о, народе,ако краят им е добър

...
Какво значат нашите страдания, о, народе,ако краят им е добър
Коментари Харесай

Пушките гръмнаха в Козар Белене

" Какво значат нашите премеждия, о, народе,

в случай че краят им е добър за тебе, Българийо!

Какво значат страданията на едного,

в случай че има понижение на страданията на всички. "

Филип Тотю

Ина МИХАЙЛОВА

Народ, който има в историята си Левски и Ботев, Хаджи Димитър и Филип Тотю, Сирма Войвода и Райна Княгиня, не е дребен, а популярен! С тези думи в плевенското село Козар Белене стотици се събраха на площада, с цел да отбележат Трети март. И пушките гръмнаха... Заедно с хубавата българска музика.

" Национален празник е, не е инцидентна дата. И през днешния ден разбираме какво са създали нашите предшественици, с цел да ни има. Дали са най-свидното - живота си. А ние... Интересуваме се от дребни неща, от материалното. " С тези думи възрастен мъж ми прави път измежду болшинството на площада. И добавя: " Само мир да има, че както са тръгнали нещата... "

***

Празникът в Козар Белене е продължение на слънчевото, само че прохладно, утро в общинския център Левски. И там дребни и огромни се събраха на площада, с цел да почетат Трети март. Имаше от всичко - и венци пред паметниците на починалите за Свободата, и незабравими стихове и песни за освободителите и за българските опълченци. Имаше и наслада в очите на родителите. И сълзи, когато от сцената зазвучаха тези думи: " От Батак съм, чичо... " Домакините от община Левски отпред с кметицата Любка Александрова бяха се погрижили за всичко, с цел да може денят да е празничен.

***

Минути по-късно на площада в Козар Белене градусът се повишава. Кметът на Козар Белене Илия Ванков взаимно с община Левски за следващ път провеждат възстановка на събитията от тези бурни години на османското иго, изпълнени с дръзки прояви на свободолюбие и национализъм. Тази година тематиката бе " Филип Тотю - покровител на народа ". В " спектакъла " участваха представители на Регионален клон " Васил Левски " при Национално сдружение " Традиция " - Ловеч, и самодейци от читалище " Надежда 1902 " в Козар Белене.

Пред стотиците хора на площада израсна обликът на сподвижника на Раковски, приятеля на Ботев и Левски, именития челник Филип Тотю. Децата затаиха мирис, слушайки по какъв начин в продължение на 25 години страховитият комита и четнически челник от Великотърновския край, страшилището на Османската империя остава в плен на хайдушкия романтизъм. И на вярата, че не може народът да тегли под тежко иго.

Носели се предания за Филип Тотю - че патрон не го лови, че скачал като ламя, че надхитрял турците и се измъквал от обкръжението им, че бягал незасегнат от пандизите. " Четвърт век Филип Тотю всявал боязън и смут измежду османците, оживял след четири смъртни присъди, три пъти съумял да избяга от строго охранявани затвори, а граф Игнатиев даже се допитвал до него къде братята руси да минат Дунава ", споделя млада жена на площада. Около нея децата не стопират да питат и да се дивят на легендите за войводата. А възрастните клатят одобрително глава, че към момента има хора, които пазят паметта и не разрешават историята да бъде пренаписвана.

Гърмежите и костюмите на участниците във възстановката впечатляват всички. А делото на поборника за нашата Свобода сигурно ще се запечата в съзнанието на дребни и огромни.

В Козар Белене знаят освен по какъв начин да пазят традициите, само че и всеки ден са с гордо вдигнати чела. Защото са наследили от предците си свободомислещ дух и нескончаем блян към по-доброто. Ще ги предадат и на децата си. Дни като Трети март, в които всички дружно съпреживяваме мигове от историята, ни сплотяват и вършат още по-истински българи, споделя кметът на Козар Белене Илия Ванков.

Тъй като към този момент са накървавили ножа, тъй като са умъртвили яростен локален ходжа и няма връщане обратно, Филип Тотю и сподвижниците му вземат решение да създадат чета. И поставят клетва за честност

Подвизите на четата на Филип Тотю са неизброими. За националния мъстител се разчува бързо. А локалният бей взема решение да реалокира харема си в Русчук. Точно в този миг Филип Тотю с четата си избавя девойките от тирания. Падат жертви и от двете страни, само че войводата е безстрашен. Той персонално убива Кара Бекир и черкезина Осман ага

Кметът на Козар Белене Илия Ванков взе участие във възстановката

Най-малките се прехласнаха по револверите на четниците.

.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР