Какво всъщност се случва с данните за смъртните случаи от

...
Какво всъщност се случва с данните за смъртните случаи от
Коментари Харесай

Би Би Си: Починал с или починал от COVID? Какво се случва със статистиката за смъртността |

Какво в действителност се случва с данните за смъртните случаи от Коронавирус?

С това заглавие английската социална медия, с който потвърждава, че с Омикрон смъртните случаи от COVID във Великобритания рязко се усилват, само че все по-голяма част от тях в действителност се дължат на нещо друго.

" Това е по този начин, тъй като някои хора умират с Covid, а не от него " , показва създателят.


Анализът на авторитетната медия повдига още веднъж въпроса прави ли се разлика сред " умрял от ковид " и " умрял с ковид " и до каква степен тази разлика е отразена в статистиките, които всекидневно четем.

Вълната от Омикрон води до повишаване на инфекциите, което значи, че повече хора ще се заразят, а някои ще се разболеят. Неизбежно е смъртните случаи също да се покачат, само че не всички ще са " същински " смъртни случаи от Коронавирус. Ще има и хора, които просто са дали позитивен тест, написа в разбора.

Има няколко метода да се наблюдава броят на обвързваните с COVID-19 смъртни случаи. Най-значимият от тях е ежедневното отчитане на всички умряли в границите на 28 дни след позитивния тест. При огромното мнозинство от тези хора Коронавирус е подбуда за гибелта им. Винаги обаче е имало една по-малка част, при която повода за гибелта е друга. И така като Омикрон заразява толкоз доста хора, има по-голяма възможност хората да умрат от несвързана с него причина в месеца след позитивния тест , в сравнение с в предишното, написа Би Би Си.

Лекарите, регистриращи гибелта, записват какво може да е асъдействало за нея и какво най-вероятно я е предизвикало. Ако Коронавирус е съдействал по някакъв метод, това е гибел, " обвързвана с Covid ". През по-голямата част от пандемията броят на тези смъртни случаи е следвал компактно дневния брой на смъртните случаи, показва създателят. И цитира следната статистика: през есента на 2021 и в навечерието на Коледа при единствено към 15% от смъртните случаи, свързани с Коронавирус в Англия и Уелс, Covid не е посочен като причина. През седмицата след Коледа този дял нараства до 22%. А през идващите седмици " можем да чакаме, че този индикатор ще нарасне още повече предвид доста високите равнища на хора с ковид ", споделя статистикът от Кеймбридж проф. сър Дейвид Шпигелхалтер. "

Около 4,3 милиона души в Обединеното кралство сега (15 януари - б.р.) са с ковид - най-високото равнище до момента и четири пъти повече спрямо началото на декември. Така че броят на хората, които могат да дадат позитивна проба за ковид в месеца преди гибелта си, евентуално също ще се усили. Това не е било толкоз огромен проблем, когато хората с ковид са били по-малко. В момента обаче може да се чака, че ще има към 55 такива " инцидентни " смъртни случая дневно, като се изхожда от почти 2000 души, които умират всеки ден през зимните месеци, и от близо 6% от хората в Обединеното кралство, които са дали позитивен тест през последните четири седмици (предимно младежи с по-малък риск от смърт), сочи анализът.

Актуалните данни демонстрират, че приблизително близо 210 души умират всеки ден в границите на 28 дни след позитивен тест, в съпоставяне със 110 души малко преди Коледа. Така че дребна част от ежедневните смъртни случаи от Коронавирус биха били " инцидентни ", само че повишаването на този тип смъртност би представлявало съвсем половината от нарастването на смъртните случаи от Коронавирус, което следим от Коледа насам, прибавя Би Би Си.

Според проф. доктор Силвия Ричардсън, ръководител на Кралското статистическо сдружение, дневната цифра на смъртните случаи ще бъде сложен индикатор за следене през идващите седмици, защото тя може да бъде повлияна от това какъв брой хора са дали позитивен тест неотдавна. Тя счита, че броят на смъртните случаи, породени от ковид, въз основа на, е " най-хубавото число за наблюдаване ".

Това изисква самообладание. Смъртните случаи, настъпили тази седмица, може да не бъдат регистрирани до идната седмица, а да не бъдат регистрирани още една или две седмици по-късно. Така че ще отнеме повече време, до момента в който бъдат получени. Но те от ден на ден ще се трансформират в най-хубавата картина на тъжния брой смъртни случаи от пандемията, обобщава анализът.
*Заглавието е на OFFNews
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР