Какво успяха да отгледат столичани в първата споделена зеленчукова градина

...
Какво успяха да отгледат столичани в първата споделена зеленчукова градина
Коментари Харесай

Как може да се отглеждат зеленчуци между блоковете и колите в София?

Какво съумяха да отгледат столичани в първата споделена зеленчукова градина основана от Сдружение " Горичка " сред блоковете и колите в София - вижте повече в репортажа на Боряна Черганова.


Пространството сред блоковете в Студентски град от нерегламентиран паркинг се трансформира в място за разрастване на концепцията за споделена зеленчукова градина по образеца на огромните европейски градове.
Диана Диманова: Трябваше да подменим почвата, да докараме тези огромни резервоари, с които събираме дъждовна вода. Намерихме доста други съидейници, тъй че, в действителност в този момент има 20 имота с 20 индивида и техните другари и фамилии и всеки от нас си отглежда тук каквото му харесва.Наташа Маринова: За мен беше значимо за тази градина да покажа какво можеш на 8 квадратни метра да направиш. Ние през последния век загубихме 95% от агробиоразнообразието в света.
Наташа е еколог по обучение и оказва помощ на останалите да отгледат зеленчуци пръскани само с аспирин и коприва.
Наташа Маринова: Има 4 типа фасул, невисок и висок, има амаранд, има патладжани, домати, чушки. Там стартира към този момент спанака, зелето. Това е методът по който се отглеждат здрави растения, те си оказват помощ взаимно и доста по-малко боледуват. Ето, вижте, нашите домати са още зелени, до момента в който на всички места доматите почерняха, разболяха се.Диана: Това е моето парцелче, аз съм фен на доматите и надлежно имам 6-7 сорта домати.Вальо: Аз съм комшия, който тука роден и най-интересното ми беше първоначално с какъв възторг всичко почна, малко недоверчиво гледах на цялата тая работа, само че... Те множеството младежи, и крещя, абе вие по какъв начин сте я замислили тая работа, не знам дали ще стане. Но, почтено да ви кажа просто съм сюрпризиран.Катя: - Това е твоята градинка, поливаш я рано сутринта? - Рано сутринта, преди да напече слънцето е най-хубавото време за поливане. Разбира се може и вечер, само че тогава би трябвало да сложиш първенец и изглеждаш доста смешно за съседите. Идваш преди шума на града да е почнал и можеш да се потопиш и да отнесеш това на работа или у дома, без значение къде отиваш. Мисля, че всички тук съумяха да изпитат наслаждение от градинарството, даже и тези, които го вършат за първи път и които посегнаха със боязън.
Всяка градинка е неповторима, без значение, че е в общо споделено пространство.
Катя: Много занимателно е да видиш по какъв начин всеки е отразил себе си в своята градина и по какъв начин, когато поопознаеш хората, и вървиш, можеш да разкажеш за всекиго по нещо единствено по градината.
От съдружие " Горичка " са възнамерявали да слагат слънчеви панели, по този начин няма да употребяват електрическа сила и ще създадат градинката напълно екологична.

За идната година към този момент има нови съседи, които са декларирали предпочитание да тестват силите си да произведат сами салатата за трапезата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР