Какво уби едно тригодишно дете – болестта или системни грешки

...
Какво уби едно тригодишно дете – болестта или системни грешки
Коментари Харесай

Смъртта на 3-г. Алекс в София потресе всички ВИДЕО

Какво умъртви едно тригодишно дете – заболяването или систематични неточности в опазването на здравето ни? Отговорът на този въпрос е еднообразно мъчителен за нас, пациентите, и за тях – лекарите, на които разчитаме в сериозни и не толкоз сериозни моменти от живота си.

Майката на умрялото 3-г. дете: Това е лекарката, която го гледаше по какъв начин умира! СНИМКА

Какво умъртви дребния Алекс – заболяването или систематични неточности в нашето опазване на здравето? За това говореха лекарите Гергана Николова, която е член на управителния съвет на БЛС и Мария Петрова, която е и юрист по здравно право.

Каква е повода за гибелта на Алекс, ще може да се каже, откакто приключат всички инспекции, само че с цел да има такива случаи, очевидно има проблеми в опазването на здравето, като се открояват незадоволителното финансиране и недобрата организация, означи Петрова.

Голям проблем е и връзката сред лекари и пациенти, като се доближава до всяване на съмнение в медиците до степен, че се вършат акции против експанзията, която тя поражда, а не се търсят аргументите за неудовлетвореността на болните, счита Мария Петрова.

Родителите на 3-годишното умряло момченце в София с покъртителни разкрития ВИДЕО

„ Лекарите всеки ден водим битка с заболяването и гибелта. За страдание, по някой път тази борба се губи, какъвто е казусът с това дете.

Това обаче донесе едни следващи реакции, които ще имат доста отрицателни последствия в бъдеще с оглед възходящото съмнение сред лекарите и пациентите”, сподели доктор Гергана Николова.

Трупа се все по-негативно отношение. Обобщенията хвърлят виновността на цялото лекарско класи и е доста рисково да се слуша единствено едната страна на историята, счита Николова, която означи, че самата тя е губила дете и болката на родителите на Алекс ѝ е позната.

Детското опазване на здравето е недофинансирано, не доближава и личен състав в незабавните отделения, само БЛС обаче е повдигнало тези въпроси и не е получило поддръжка от никой и пациентките организации също не са се присъединили, съобщи доктор Гергана Николова.

„ Българското опазване на здравето се нуждае от своя черна кутия”, споделя Мария Петрова, съгласно която би трябвало да има „ положителни правила и правила, на които да се базира” здравната помощ у нас, а от години приказваме за безпорядък.

Според Петрова нужна добра среда за лекарите, без да им се размахва пръст и да се заплашват. Медиците би трябвало да имат и обучение по здравно право.

Що се отнася до решението на премиера Борисов да в профил ръководителите на лечебните заведения, забъркани в тази ситуация с умрялото дете, до момента в който траят инспекциите , това е международна процедура, само че методът по който е било направено опонира на всички правила и „ презумпцията за непорочност е била сменена от презумпцията за виновност, до момента в който министър председателят каза”, зави Петрова.

Лекарите се борят да отпаднат лимитите за прегледи на деца при педиатър и експерт уши, нос и гърло и парите да не бъдат лимитирани.

За всички е извънредно значимо да се усъвършенства „ връзката доктор пациент и да имаме доверие един към друг”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Източник: btvnovinite.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР