Какво трябва да знаете за проблем 1 на Охайо преди решаващите извънредни избори на 8 август

...
Вашингтон — гласоподавателите на Охайо ще отидат до урните във
Коментари Харесай

Вашингтон — гласоподавателите на Охайо ще отидат до урните във вторник, за да гласуват в внимателно наблюдавани специални избори, за да решат въпрос, известен като проблем 1, което може да има голямо влияние върху това дали правото на аборт ще бъде заложено в щатската конституция по-късно тази есен.

В състезанието във вторник гласоподавателите ще обмислят просто предложение: дали да се повиши прагът, необходим за промени конституцията на Охайо чрез урните. Съгласно предложението конституционните поправки ще изискват подкрепата на 60% от избирателите, а не просто мнозинството, необходимо в момента. Ако бъде одобрено, това ще направи по-трудно изменението на конституцията на щата.

Въпросът дали да се повиши прагът падна в бюлетината, след като Общото събрание на Охайо, ръководено от Републиканската партия, одобри съвместна резолюция през май за изпращане на значение за избирателите. Но усилието да се определи еталонът за супермнозинство също дойде, когато поддръжниците на правата на аборт организираха своя собствена кампания за поставяне на репродуктивните права директно в бюлетината през ноември.

Съобщено в петък. За сравнение, 288 700 души са гласували предсрочно за първичните избори през май 2022 г., според Associated Press.

Ето какво трябва да знаете за проблем 1, гласуването в центъра на специалните избори в Охайо.

Какво е проблем 1 в Охайо?

Щатски проблем 1 е предложена конституционна поправка, която ще повиши стандартите за поставяне на инициирана от гражданите конституционна поправка в бюлетината и за нейното преминаване.

< p>Предложена от съвместна резолюция на законодателния орган на Охайо, мярката ще изисква всяка предложена конституционна поправка да получи одобрение от поне 60% от гласоподавателите.

Поправката също така ще изисква всяка инициативна петиция, подадена след ян. .. 1, който има за цел да промени конституцията на Охайо, да бъде подписан от най-малко 5% от избирателите на всеки от 88-те окръга на Охайо. тази граница, повишеният праг за супермнозинство ще влезе в сила незабавно.

Резюме на аргумента в полза на Издание 1, изготвено от двама републикански законодатели, гласи, че гласуването с „да“ „защитава нашата Конституция от дълбоко джобни, извъндържавни интереси. С приемането на номер 1 хората ще гарантират, че конституционните промени са широко приети и ще декларират, че конституцията на Охайо не е за продан. най-свещеният документ на нашата държава. Защо? Тъй като Охайо е един от малкото щати, които позволяват на тези интереси директно да записват своите социални предпочитания и корпоративни мотиви в конституцията на същия праг като ежедневните закони", пишат те. „Здравият разум ни казва, че това не трябва да бъде така."

В обобщение на аргумента срещу Издание 1, група законодатели от Демократическата партия казаха, че изменението „ще унищожи инициативите за гласуване, ръководени от гражданите, каквито ги познаваме, нарушавайки правото ни да вземаме решения, които пряко влияят на живота ни. Отнема свободата ни, като подкопава свещения принцип „един човек, един глас“ и унищожава правилото на мнозинството в Охайо.“

„Ето ни, гласуваме през август само по един въпрос: трябва ли Охайо завинаги премахва основното конституционно право на управление на мнозинството?" казаха законодателите на щата, като се позоваха на законопроект, одобрен от законодателния орган на Охайо през декември, който премахна повечето извънредни избори през август. "Специалните интереси и корумпираните политици казват "да". Те не обичат гласоподавателите да вземат решения, така че се опитват да пренапишат правилата, за да получат това, което искат: още повече власт.“

Какво казва проучването на брой 1?

Три скорошни проучвания изследваха обществената подкрепа за Издание 1 и установиха, че по-малко от половината жители на Охайо подкрепят усилията за увеличаване на прага за промяна на конституцията на щата.

Проучване на Scripps News/YouGov, проведено през юни откри, че 38 % от възрастните в Охайо се съгласиха с предложението, докато Северен университет в Охайо от средата на юли установи, че 42,4% от регистрираните гласоподаватели подкрепят плана Трета анкета от USA Today Network/University Suffolk, публикувана миналия месец, установи, че 26,2% от вероятните гласоподаватели подкрепят Проблем 1.

Как номер 1 попадна в бюлетината?

Съвместна резолюция за изискване на 60% гласове за одобряване на всяка конституционна поправка освободи и двете камари на ръководеното от републиканците Общо събрание на Охайо тази пролет Конституцията на щата позволява на законодателния орган на щата да предлага изменения в нея и ако бъдат одобрени от три пети от всяка камара, предложенията отиват пред гласоподавателите за одобрение или отхвърляне.

Контролирани от Републиканската партия щатската камара и сенатът лесно одобриха мерките, но не и без отпор от страна на протестиращите, които се спуснаха в щатската сграда. Демонстрантите се противопоставиха на усилията за премахване на прага за обикновено мнозинство - 50%, плюс един глас - за конституционни поправки, който е в сила от 1912 г.

Кой стои зад стремежа за промяна на прага за конституционни поправки?

Неотдавнашно разследване на CBS News откри, че опитът в Охайо да затрудни промяната на щатската конституция е един аспект от национална кампания, силно подкрепяна от Ричард Улийн, магнат за доставки на кораби и републиканска партия megadonor.

Разследването установи, че Uihlein е дарил 1,1 милиона долара през април на политическа комисия, която настоя законодателите в Охайо да одобрят резолюцията за повишаване на стандартите за приемане на конституционна поправка.

Uihlein също беше най-големият участник в Protect Our Constitution, основната организация, подкрепяща Издание 1. Той дари 4 милиона долара на групата от общо 4,85 милиона долара, събрани от нея.

Основната организация, която се противопоставя на Проблем 1, Един човек, един глас, събра 14,8 милиона долара. Приблизително 2,5 милиона долара от финансирането идва от Sixteen Thirty Fund, базирана във Вашингтон група, която подкрепя прогресивни каузи.

Как проблем 1 влияе върху поправката за абортите в Охайо?

Застъпниците на правата на абортите постигнаха успех във всичките шест щата, където въпросът беше на гласуване през 2022 г., след като Върховният съд отмени Роу срещу Уейд. Мерките за гласуване, защитаващи правата на аборт, бяха одобрени в три щата, докато предложенията, ограничаващи достъпа до аборт, бяха отхвърлени в три щата.

Охайо се превърна в следващото бойно поле в кампанията за закрепване на репродуктивните права в щатските конституции.

Предложеното изменение, наречено „Правото на репродуктивна свобода със защита на здравето и безопасността“, квалифицира за общите избори през ноември през юли. Държавният секретар на Охайо Франк Лароуз каза, че групата „Охайоанци за репродуктивна свобода“ е подала близо 496 000 валидни подписа – надхвърляйки необходимите приблизително 413 000.

Мярката предвижда, че всеки човек има право да взема свои собствени репродуктивни решения, включително относно контрацепция и аборт, и забранява на държавата да забранява или да се намесва в „доброволното упражняване на това право“.

Мярката би позволила на държавата да забрани аборта след постигане на жизнеспособност на плода, което тя определя като „точка от бременността, когато, по професионална преценка на лекуващия лекар на бременната пациентка, плодът има значителна вероятност от оцеляване извън матката с разумни мерки."

Понастоящем мярката за гласуване за права на аборт ще се нуждае от обикновено мнозинство, за да бъде приета. Но ако гласоподавателите одобрят брой 1, той ще подлежи на новия стандарт от 60%.

Проучване на USA Today Network/University Suffolk от юли показа, че 58% от вероятните гласоподаватели в Охайо подкрепят предложената поправка за правата на аборт – значително подкрепа, която все пак би била по-ниска от летвата за супермнозинство, търсена в брой 1.

Кейтлин Хюи-Бърнс и Майкъл Каплан допринесоха за докладване.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР