Какво трябва да знаем за Таня Чуткан, съдията, назначена на случаен принцип за делото на Тръмп от 6 януари

...
Вашингтон – По-малко от 24 часа след като обвинителният акт
Коментари Харесай

Вашингтон – По-малко от 24 часа след като обвинителният акт на специалния прокурор Джак Смит срещу бившия президент Доналд Тръмп влезе в делото й, Окръжният съд на САЩ Съдия Таня Чуткан каза на адвокат по несвързан въпрос, че не е спала, откакто е получила задачата.

„Моля, пазете се“, каза й адвокатът в сряда сутринта.

„Ще се опитам“, отговори съдията в открито съдебно заседание, като по-късно каза шеговито, че се опитва да запази календара си отворен, „в случай че мога да се махна от града, което все повече изглежда като добра идея ."

отрече опита на Тръмп да скрие документите си в Белия дом от избраната комисия на Камарата на представителите, която разследва нападението от 6 януари, като реши, че бившият президент не е имал властта да предотврати разкриването.

„Президентите не са крале и ищецът не е президент“, пише тя за Тръмп.

Чуткан е ръководил няколко от делата, свързани с нападението от 6 януари. В почти всички случаи, произтичащи от бунта, довели до осъдителни присъди, федералните съдии в окръг Колумбия са избрали да осъдят обвиняемите на или под указаните граници. Най-малко в два случая Chutkan се противопостави на тенденцията, превишавайки препоръките на прокурорите и осъждайки лица на по-тежки наказания от предложените, според преглед на съдебни дела от CBS News.

„Това не беше упражнение на Права на Първата поправка. Това беше насилствен опит за сваляне на правителството“, каза тя за атаката на Капитолия в едно изслушване за присъдата.

"Те бяха ядосани, че техният човек загуби", каза тя в друг. „Хората, които се тълпяха над Капитолия, бяха там във вярност и лоялност към един човек. Не към Конституцията.“

Родена в Ямайка през 1962 г., тя посещава университета „Джордж Вашингтон“ в столицата на страната и по-късно получава диплома по право в Университета на Пенсилвания. Повече от десетилетие Чуткан е работила за обществения защитник във Вашингтон и е разглеждала над 30 дела, според нейната биография на уебсайта на съда. След това тя започна частна практика.

Президентът Барак Обама я номинира за федерална скамейка през 2014 г. Тя беше потвърдена с 95-0 гласа в Сената.

Случайният процес за разпределяне на делата

Единичен компютър в офис на първия етаж в флуоресцентно осветения сив коридор на съдебната палата близо до Капитолийския хълм вероятно е повдигнал обвинителния акт срещу Тръмп по четири точки в съдебната зала на Чуткан.

Канцеларската служба в Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия е домът на „колелото“ за федерални дела във Вашингтон, компютъризиран процес на произволен подбор, който възлага нови дела на всеки от 22 федерални окръжни съдии които председателстват във Вашингтон.

Устройството, което съдебен служител казва, че функционира само за разпределяне на дела, е съвременен вариант на стар начин за разпределяне на дела. В предишни години във федералните съдилища в цялата страна служител ръчно избираше от дървено колело, което съдържаше карти с имената на съдиите.

Юристите, които председателстват федералния съд във Вашингтон, се борят с различни сложни и на моменти политически поляризиращи случаи, вариращи от граждански дела като съдебни дела по Закона за свобода на информацията, до повече от 1000 случая, произтичащи от атаката на 6 януари.

Чуткан не е непознат за тези съдебни преследвания. Тя е един от няколкото съдии, които изразиха тревога за продължаваща опасност за демокрацията след 6 януари и отричането на резултатите от изборите през 2020 г. По време на присъдата през август 2022 г. на обвиняемия Бен Ларока, Чуткан предупреди, че „нашата демокрация продължава да бъде уязвима и изложена на риск.“

През декември 2021 г. Чуткан осъди Робърт Скот Палмър на повече от пет години затвор, след като той призна, че е нападнал служители по време на проникване в Капитолия с дървена дъска и съдържанието на пожарогасител. Тогава това беше най-голямата присъда, наложена в разрастващото се разследване.

"Никой от нас не е най-лошото, което някога сме правили", посъветва Чаткайн Палмър. „Надявам се, че продължавате да обмисляте други източници на информация, докато вървите напред.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР