Какво трябва да знае детето за семейния бюджет и нужно

...
Какво трябва да знае детето за семейния бюджет и нужно
Коментари Харесай

Какво трябва да знае детето за семейния бюджет

Какво би трябвало да знае детето за фамилния бюджет и нужно ли да му описваме детайлности за приходите и разноските на мама и баща. От каква възраст ще разбере тематиката и по какъв начин да го срещнем с проблемите, специалистът по финанси Александър Циганов.

Започнах да разисквам въпросите за парите с моите деца, още щом те проговориха. Смятам, че детето би трябвало да е финансов единомишленик с родителите си. Важно е то да знае по какъв начин се печелят парите и какъв брой могат да бъдат изхарчени. В това няма нищо необичайно – парите са част от нашия живот.

Говорете непосредствено с детето за проблемите, свързани с получените от вас пари и с тяхното систематизиране. Не се задълбочавайте в дребните елементи, само че дайте визия за цената на другите покупки за фамилията и за това какъв брой печелят мама и баща. Тогава вашият син/дъщеря ще е на ясно за какво в опреден миг не можете да си позволите избрана покупка. Още по-добре е да им разкажете по какъв начин ще изчакате миг, в който ще има понижения, с цел да им дадете образец и по какъв начин могат да се пестят пари.

На по-голeмите деца е добре да се опише за спестяванията на фамилията и за влоговете както и за заемите, които теглят родителите им за образованието, за спомагателните им уроци и курсове. Тези вложения са съществени и е добре децата да са на ясно и да схващат тяхната цел, с цел да поддържат родителите си.

Когато разказвате за своите приходи, спестявайте тези елементи и конфиденциална информация, която хлапетата несъзнателно биха съобщили на други. А, когато планирате разноските, постоянно вземайте под внимание предложенията и мнението им.

Ако става дума да се купят нови мебели за къщата, обсъдете дружно – изключително, в случай че те ще са за детската стая. Разговаряйте освен какво, само че и по кое време ще може да се купи. Нека детето единствено реши какъв нов стол за бюрото му е необходим – тъй като това, което е скъпо тази година, може да стане по-евтино през идната. Същото се отнася за новите маратонки, телефон, преносим компютър. Така последователно ще научите детето единствено да прави своя бюджет и рационално да разпределя парите си – да икономисва от дневните и да ги харчи рационално.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР