Какво стои зад все по-обсъжданите PFAS /или перфлуорни съединения/ и

...
Какво стои зад все по-обсъжданите PFAS /или перфлуорни съединения/ и
Коментари Харесай

„Скритите“ опасности за здравето от перфлуорните химикали в питейната вода

Какво стои зад все по-обсъжданите PFAS /или перфлуорни съединения/ и по какъв начин те попадат в чешмяната вода ? И за какво има учредения да се тормозим от тяхното съществуване, даже когато те не надвишават европейските стандарти за сигурност.

Какво съставляват в действителност PFAS? Става въпрос за група сложни за разграждане изкуствени химикали, за които има доказателства, че вредят на човешкото здраве. Те се употребяват в разнообразни промишлености през последните над осемдесет години. Могат да бъдат открити в храните, в артикули за домашна приложимост, на работното място. През последните години точно наличието им в чешмяната вода обаче води до от ден на ден проучвания от страна на органите за сигурност на водите, храните и околната среда.

Как въздействат върху човешкото здраве?

Според Американската Агенция за отбрана на околната среда (US Environmental Protection Agency) налице са доказателства, че излагането на PFAS може да аргументи съществени отрицателни резултати върху човешкото здраве. Най-последователните резултати от епидемиологични изследвания при хора демонстрират по-високи равнища на холестерол, ниско тегло при раждане, неподходящо въздействие върху имунната система, рак и нарушаване на хормоните на щитовидната жлеза.

Как се озовават в човешкото тяло?

PFAS попадат в околната среда, в това число и в питейна та вода , посредством въздуха или през отпадъчните води на заводи, които употребяват тези субстанции. Това става и при използването да вземем за пример на пожарогасители, съдържащи PFAS. Съществуват доста типове от тези химични субстанции, за резултата от които в последно време текат от ден на ден проучвания.

Достатъчно високи ли са европейските стандарти? 

Достатъчно строги ли са европейските правила по повод излагането на човешкия организъм на PFAS в питейна та вода ? Или казано с други думи, задоволително ниски ли са праговете на тяхната централизация, тъй че фактически вода та да дават отговор на категорията „ безвредна “ за прилагане?

Проведено от Фламандската организация по околна среда (VMM)проучване за съществуването на PFAS в чешмяната вода в Белгия в огромна степен илюстрира евентуалния обвързван с тези химикали проблем.  На пръв взор резултатът е насърчителен, а точно: европейските стандарти не са надвишени на никое място. Нито една проба на питейна вода не надвишава стандарта от 100 нанограма на литър за двадесет типа PFAS, посочени в Европейската инструкция за питейна вода.

Въз основа на този европейски стандарт наподобява няма доста аргументи за безпокойствие. Притесненията идват от друга норма, тази на Европейския орган за безопасностна храните(ЕОБХ).  В този случай прагът за четири комбинирани PFAS възлиза на 4,4 нанограма на кг телесно тегло на седмица, което се свежда до 4 нанограма на литър питейна вода. Този стандарт е открит при 13 % от превишените измервания. „ Има доста полемики по отношение на тази целесъобразна граница на експозиция “, споделя Катриен Смет от Фламандската организация по околната среда.

По поръчка на екологичната организация Fundamental Right Свободният университетв Амстердам(VU University Amsterdam)направи огромно изследване за съществуването на PFAS в разнообразни риби, хранителни артикули и в чешмяната вода в Антверпен. Високите равнища още веднъж повдигат въпроса за нуждата от по-строги стандарти.

От своя страна Холандският здравен институт (RIVM)установи, че седмичният общ банкет на PFAS посредством храна и питейна вода в Холандия е по-висок от цената на ЕОБХ и че това е „ нежелателно “. Институтът мощно предлага на държавното управление „ да понижи количеството PFAS в чешмяната вода “. В тази тенденция фламандският министър на околната среда Зухал Демир даже уведоми, че Фландрия ще поеме водещата роля дружно с Холандия в посока понижаване на считаните за безвредни концентрации на PFAS съгласно стандартите на ЕОБХ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР