Какво според вас е най-важното нещо, което прави един мениджър

...
Какво според вас е най-важното нещо, което прави един мениджър
Коментари Харесай

Казваш ли им често какво мислиш за тях?

Какво съгласно вас е най-важното нещо, което прави един управител добър? Емоционалната просветеност? Разбира се, тя е доста значима. Може би способността да споделяте дейно с хора? Това е не по-малко значимо качество.

Чертите, които разказват сполучливите мениджъри са доста, само че въпреки да има основна роля в развиването на чиновниците, има един управнически табиет, който някои мениджъри не владеят, а други просто не обичат да употребяват. В случая става въпрос за неспособността на ръководителите да дават противоположна връзка.

Това е огромен проблем, защото неналичието на постоянна противоположна връзка оставя чиновниците на мрачно за тяхното показване в работата и за посоката, в която са се насочили.

Ето три аргументи, които вършат противоположната връзка най-важния инструмент от арсенала на мениджъра и нейната липса в най-голямата неточност, която той може да направи:

Когато не получават противоположна връзка, чиновниците стартират да отбягват своите ръководители

Когато мениджърите не организират постоянни диалози със своите чиновници и не се ревизират напредъка, който те са постигнали по плановете, върху които работят, ръководителите основават усещането, че не се интересуват от подчинените си. С времето чиновниците, работещи в сходна конюнктура, стартират да вървят с наведена глава и да заобикалят да се пречкат на шефа си. Когато страхът, несигурността и неналичието на посока станат неразделна част от работния развой, хората стартират да поемат по-малко опасности и самодейност. Проблемите се натрупат, а техните решения не се виждат на хоризонта.

Когато не получават противоположна връзка чиновниците стартират да губят доверието си в своите ръководители

Служителите би трябвало да се усещат в сигурност на работното си място, с цел да се показват по допустимо най-хубавия метод. За да основат атмосфера на сигурност и непоклатимост, която предлага на хората способи за професионално развие и напредък, мениджърите би трябвало да влагат време и внимание в триумфа на своите чиновници и постоянно да им споделят, че техните потребности и терзания са им приоритет. Задаването на високи упования за представянето на членовете на екипа посредством даване на постоянна противоположна връзка подсигурява, че те ще се усещат ценени и уважавани. 

Когато не получават противоположна връзка чиновниците стартират да мислят, че са на път да изгубят работата си

Човешките същества нормално реагират отрицателно на всичко, което може да бъде признато като евентуална опасност – просто природата ни е такава. Когато мениджърите си мълчат, техните чиновници стартират да се чудят дали това не значи, че скоро може да останат без работа. Това ги кара да се затворят в себе си и да заобикалят всевъзможни контакти с близките. Каквато и тъкмо да бъде реакцията им, може да сте сигурни, че тя ще се отрази отрицателно на тяхната работа.

Това са единствено част от аргументите постоянната противоположна връзка да одобрявана като най-важния всекидневен табиет на всеки добър управител. Тя потушава страховете и подозренията и освобождава хората от психическите окови, nerazdelno свързани с въпроса дали в скоро време ще им се наложи да актуализират своето CV.

.....................

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР