Какво ще вземе Путин от първия републикански президентски дебат

...
Ако Владимир Путин гледаше президентския дебат на републиканците в сряда
Коментари Харесай

Ако Владимир Путин гледаше президентския дебат на републиканците в сряда вечерта, той щеше да намери още една причина да се вкопчи в дълга война на изтощение в Украйна.

Ожесточените риторични сблъсъци около конфликта разкриха задълбочаващото се разделение в Републиканската партия между веруюто на Доналд Тръмп „Америка на първо място“ и все по-затъмнения ястребов интернационализъм, олицетворен някога от президента Роналд Рейгън.

Сблъсъкът може да има дълбоки последици за усилията на украинския президент Володимир Зеленски да изгони руските сили от цялата украинска земя, тъй като ще постави многомилиардния тръбопровод за американска помощ, на който той разчита, под сериозно съмнение.

Ако президентът Джо Байдън спечели преизбирането следващата година, той едва ли ще напусне Украйна – въпреки че нарастващият скептицизъм сред американските гласоподаватели относно щедростта на неговото правителство към Киев може да затрудни преминаването на масивни пакети от помощ през Конгреса. Но ако Тръмп или друг негов републиканец спечели президентството, САЩ могат да отстъпят ролята си на лидер на Запада, подкрепящ битката на Украйна за оцеляване. Това, заедно с по-бавната от очакваното лятна офанзива на Киев, може също да промени геополитическата динамика около войната и да увеличи външния натиск върху Зеленски и сред колебаещите се европейски държави за споразумение, докато Байдън все още е в Белия дом.

Републиканските кандидати за президент бившият вицепрезидент Майк Пенс, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и Вивек Рамасвами участват в първия дебат от първичния сезон на Републиканската партия, организиран от FOX News на форума Fiserv на 23 август 2023 г. в Милуоки, Уисконсин. Републиканските кандидати за президент, бившият вицепрезидент Майк Пенс, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и Вивек Рамасвами участват в първия дебат от първичния сезон на Републиканската партия, организиран от FOX News на форума Fiserv на 23 август 2023 г. в Милуоки, Уисконсин. Win McNamee/Getty Images

Но изчисленията на Путин може да са оформени от възможността за нов президент на САЩ, който не е ангажиран с войната.

Докато Тръмп не беше на сцената в Милуоки в сряда – той пропусна дебата, като каза, че е бил твърде далеч напред в първичните избори, за да си заслужава времето – популистката, транзакционна трансформация на външната политика, която той предизвика в партията, беше напълно изложена .

Предприемачът Вивек Рамасвами действаше като заместник на Тръмп, изкопавайки дълбок шев от скептицизъм относно войната сред гласоподавателите на Републиканската партия.

„Украйна не е приоритет за Съединените американски щати“, каза Рамасвами. „И аз мисля, че същите хора, които ни въведоха във войната в Ирак, същите хора, които ни въведоха във войната във Виетнам, вие не можете... да започнете друга война без победа. И не искам да стигаме до момента, в който изпращаме нашите военни ресурси в чужбина, когато бихме могли да ги използваме по-добре тук у дома, за да защитим собствените си граници.

Рамасвами може и да не е готов да спечели номинацията на Републиканската партия, но той представлява силна мисъл в партията – такава, която е най-добре олицетворена от самия Тръмп, който невероятно обеща да прекрати войната на Русия в Украйна в рамките на 24 часа, ако бъде избран. Единственият начин той да направи това е да принуди Украйна да капитулира напълно пред исканията на Путин.

Проблемът за Украйна е, че кандидатите на Републиканската партия за 2024 г., които най-много подкрепят продължаването на помощта от САЩ – с други думи, най-яростно се противопоставят на възгледите, изразени от Рамасвами, които също се споделят все повече в ръководената от Републиканската партия Камара на представителите – имат далечен шанс да спечели номинацията.

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, който наскоро се завърна от Украйна, предупреди: „Това е Владимир Путин, когото Доналд Тръмп нарече брилянтен и гений. Ако не се изправим срещу този тип автократични убийства в света, ние ще бъдем следващите."

Междувременно бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли направи пламенен аргумент за продължаване на подкрепата на Украйна – отхвърляйки идеята, която много републиканци сега изразяват, че войната е отвличане на вниманието от по-широк и по-заплашителен геополитически сблъсък с Китай.

„Американският президент трябва да има морална яснота. … Когато погледнете ситуацията с Русия и Украйна, тук имате проамериканска страна, която беше нападната от главорез“, каза бившият губернатор на Южна Каролина. „Така че, когато искате да говорите за това, което е дадено на Украйна, по-малко от 3,5% от нашия бюджет за отбрана е даден на Украйна“, добави тя. (Цифрата на Хейли е малко под действителния дял от 5% от бюджета за отбрана на САЩ, установи проверяващият екип на CNN.)

„Победата за Русия е победа за Китай. Трябва да знаем това. Украйна е първата линия на отбрана за нас.

Подобно на Хейли, бившият вицепрезидент Майк Пенс призова за продължаване на подкрепата за Украйна, изразявайки настроения, които някога са господствали в партия, която спечели Студената война, но сега съдържа влиятелна фракция, която отразява подкрепата на Тръмп за Путин, бивш подполковник в КГБ. Пенс изнесе лекция на 38-годишния Рамасвами, когото нарече „новобранец“, когото Америка не може да си позволи да постави в Овалния кабинет. „Ако направим раздаването, което искате да дадете на Путин, за да му дадете земята си, няма да мине много време (преди) той да премине границата на НАТО. И честно казано, нашите мъже и жени от нашите въоръжени сили ще трябва да отидат и да се бият с него“, каза Пенс.

Най-близкият републикански кандидат до Тръмп в повечето социологически проучвания е губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който предизвика буря по-рано тази година, като посочи войната в Украйна – предизвикана от незаконно нахлуване в суверенна държава – като териториален спор. По време на дебата ДеСантис изглежда желаеше да получи признание за скептицизма по отношение на войната, като същевременно се опитваше да избегне повдигането на нови въпроси относно неговата годност да служи като главнокомандващ.

„Като президент на Съединените щати, вашето първо задължение е да защитавате нашата страна и нейния народ“, каза ДеСантис. „Това означава, че изпращате всички тези пари, но не правите това, което трябва да направим, за да осигурим собствената си граница.“

ДеСантис също каза, че ще поиска по-големи усилия от европейските сили за спасяването на Украйна. След това губернаторът на Флорида добави: „Няма да изпратя войски в Украйна, но ще ги изпратя на нашата южна граница.“ Коментарът му беше неискрен, защото никой – дори най-силните поддръжници на Украйна в САЩ – не препоръчва изпращането на американски войски във войната, тъй като това би предизвикало пряк сблъсък с Русия, който може да ескалира в Трета световна война.

Дебатът подчерта една от трагедиите на войната за Украйна. Колкото и упорито и героично да се бият неговите хора, те са зависими от САЩ и техните съюзници за оръжия, необходими за отблъскване на инвазията на Русия. Те не могат да контролират това, което прави Путин, което означава, че тяхната съдба също ще бъде предмет на гласуването в САЩ през 2024 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР