Какво ще прави България със здравеопазването си в рамките на

...
Какво ще прави България със здравеопазването си в рамките на
Коментари Харесай

Планът за възстановяване от коронакризата - със сладки обещания за здравеопазването

Какво ще прави България със опазването на здравето си в границите на Националния проект за възобновяване и резистентност на България (т.нар. проект за възобновяване от коронакризата)? Зам.-здравният министър Жени Начева изброи акценти в тази тенденция по време на полемика за четвъртия дирек от проекта – „ Справедлива България ”.
Според нея, до края на годината ще е подготвена Национална здравна тактика, която да обхване сложно всички браншове на опазването на здравето. Особен акцент щели да бъдат човешките запаси – особено вероятностите за развиване на системата за образование и за специализация. Предвижда се с евросредства да се развива образование в сфери, където има недостиг на експерти – да вземем за пример инфекциозни заболявания, психиатрични грижи. Акцент ще е и първичната здравна помощ, като ще се залага на развиване на отдалечено наблюдаване.
Начева увери, че ще ще се работи за електронно направление и създаване на електронна рецепта, като концепцията е те да работят още идната година. И не се съгласи, че доболничната помощ не била приоритет.
 КРИБ подлага на критика Плана за възобновяване и резистентност КРИБ подлага на критика Плана за възобновяване и резистентност
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) написа в мнение, че оповестеният от вицепремиера Томислав Дончев П...
Признаваме, че нещо би трябвало да бъде направено, само че по-скоро обикаляме. Това, което вършим, е решение на обособени проблеми посредством обособени услуги, финансирани целево и то не всеки път, насочи рецензия Иван Нейков, обществен министър от кабинета на Иван Костов. Той акцентира на това, че нямаме същинско професионално насочване, което да разреши осъзнаване на мощните страни на всеки и развиването им. Необходимо е да се изследва и капацитетът на районите, акцентира Нейков.
Имаме концепция да създадем карта на всички младежи сред 15 и 20 години, с която да сме наясно каква е грамотността им и какви са базовите им умения, с цел да можем да им помогнем, уточни общественият министър Деница Сачева.
Според анализатора Димитър Ганев, всичко заложено в проекта сочи дълготраен резултат, а не бързо възобновяване от коронакризата. Той категорично акцентира, че проектът е в действителност изчерпателен и даже в профилирана полемика е мъчно да се акцентира на акценти.
Погледът на ръководството посредством Томислав Дончев
 Съвет за Плана за възобновяване на България: Пари против промени - другояче Брюксел няма да даде Съвет за Плана за възобновяване на България: Пари против промени - другояче Брюксел няма да даде
Считам, че влагаме в предишното, а не в сегашното и бъдещето. Успехът на цялата ни капиталова стратегия ще бъде тясно обвързван да о...
Изкуството е да се фокусираме по едно и също време върху решение на проблемите и търсенето на нови вероятности – с цел да е добър един план, той би трябвало да има явен фокус. Ако ограниченията не са сложни, няма да имаме триумф, знам от опит. Както споделяше един еврокомисар проф. Данюта Хюбнер: „ Хубаво е да строите пътища, само че в случай че строите единствено хубави пътища, чудесните младежите, които имате, бързо ще избягат по хубавите пътища “. Това изясни вицепремиерът Томислав Дончев.
Основен акцент на проекта е стопанска система на знанието, стопанска система от ново потомство, да скъсаме с ишлемето. Само че той не може да бъде сбъднат, в случай че нямаме капиталови планове и ограничения в други сфери, сигурен е Дончев. И даде образец - в случай че имате положителни и мощни компании, които се пробват да се развиват, само че в случай че нямат качествени експерти, ще се провалят. Ако имате положителни университети, ще извършите положителни експерти, само че в случай че нямате положително качество на живот – ще ги изгубите. Трябват ви детски градини, опазване на здравето и прочие.
Затова дирек 4 не е допълващ, а извънредно значим – четирите стълба в проекта са като четирите крайници на една маса. Тук са спомагателните интервенции за подобряването на бизнес средата, в това число и в правосъдната система. Тук са ограниченията за възстановяване на опазването на здравето, на културата и обществената политика, сподели Дончев.
Дончев маркира няколко съществени акцента в този четвърти дирек в проекта за възобновяване на България: дотъкмяване на електронизацията в това число и в правораздаването – за дигитализирането на главните масиви в администрацията са заделени 150 млн. лева.; електронната идентификация през новите документи за идентичност – за нея са планувани 192 млн. лева.; в обществената сфера – по какъв начин се оправяме със застаряване на популацията – прекосяване към стопанска система, основана на възрастни хора и втори приоритет – учене през целия живот - изисквам, че в тази сфера има доста какво да се направи; опазването на здравето – приоритет ще е психиатричната помощ и бързата реакция при инсултите; културата също е промишленост – еднаквост и метод на живот, ново финансиране и цифровизация да чака и Фонд " Култура ", с който ще се подтикват нови планове, достъп до повече европейско наличие в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР