Какво ще е развитието на непрекъснато мутиращият ковид-вирус и има

...
Какво ще е развитието на непрекъснато мутиращият ковид-вирус и има
Коментари Харесай

Доц. д-р Л.Н.Гломб за novini.bg: Омикрон не си тръгва, яви се негов нов, стелт вариант- BA.2

Какво ще е развиването на непрестанно мутиращият ковид-вирус и има ли късмет скоро човечеството да се отърве от него? Хората стават все по-тревожни, поради обстоятелството, че каквото и да вършат, болестта се разраства. Може ли тази тревога да спре? Научно съмнение или факт е изказванието, че имунизираните заразяват по-малко? Разговарям с доц.Любомира Николаева Гломб, доктор вирусолог със компетентност "Клинична вирусология ". Тя е завеждащ на отдела по вирусология в Националния център по заразни и паразитни заболявания.



От вирусологична позиция, всичко което се случва, е разумно. Българите са тревожни, тъй като публичното здраве е мощно накърнено, само че никога не трябва да се помиряваме с това. Повечето ни сънародници се държат като деца, изправени пред тъмна гора, които не вървят там, тъй като е мрачно. Обаче гората настава към нас и ние не би трябвало да си затваряме очите за тази заплаха.
Вирусът е тук и ще си бъде с нас. За момента наподобява, че към момента той печели преднина, изключително в нашата страна и сходните нам. Т.е., ние имаме ниско имунизационно покритие и тук-там алегорично съблюдаване на ограниченията. С две думи, нашето общество се държи малко детско във връзка с коронавирус.
Където има високо имунизационно равнище, броят на хоспитализациите е най-малък и те са най-вече на неимунизирани хора.
Не е правилно, че които са изкарали вируса, това ще ги защищити. Омикрон е вид, който покачва заразността си, само че не по тази причина, че е мутирал, а тъй като тези, които са били инфектирани и към този момент са минали 3 месеца, към този момент не са предпазени от възпаление. Ваксинираните, които нямат бустерни дози, също по този начин са застрашени от Омикрон. Ефективността на имунизацията при хора с бустер, е 92 %!



Добре е, тези които са си сложили "Янсен ", да си създадат бустер от "Пфайзер " или "Модерна ".

За успеваемостта на имунизациите е значимо хората да знаят, че те дават най-хубави резултати там, където се имунизират огромни маси от хора. При нас този развой върви доста мудно.
Писиар методиката ни дава информация какъв брой вирус имаме в носогърления секрат. Но той не споделя какъв брой заразен е този материал. Това се потвърждава с едни пробни способи в лаборатии за близо 1 седмица. Има огромна разлика сред вирусен товар и заразен вирусен товар. Такива проучвания към този момент се вършат и се открива, че без значение, че писиарът е позитивен, то инфекциозните частици са доста по-малко при имунизираните хора. Тези проучвания са направени в няколко реномирани университети в Съединени американски щати. Ваксинираните, когато се заразяват, доста бързо обезвреждат в себе си вируса и скоро престават да излъчват заразен товар в околното пространство.



От последните проучвания, които четох излиза наяве, че има към този момент нов подвариант на Омикрон. В края на декември страните, които секвенират/метод за разкриване на разновидности и други ДНК изменения/ огромен брой проби, засичат нов вид на Омикрон в Холандия, Франция и Дания, който също като Омикрон е мощно заразен, а учените го назовават ВА.2 или стелт-вариант на Омикрон.
Омикрон има една доста присъща разновидност, която позволяваше бързо да бъде диагностициран. Подвариантът му вче ни лишава от опцията да разберем бързо дали става въпрос за Делта или за Омикрон. Новият подвариант има 85 разновидности спрямо изходния Ухански вид. Омикрон имаше 60.

Всички доста се надявахме, че вирусът към този момент върви към своя край. Но природата постоянно ни опровергава.

Подвариантът на Омикрон сега е регистриран в Холандия, Франция и Дания, където последната седмица на декември е маркирано, че има растеж от 20% от общозаразените от коронавирус. Новият подвариант се популяризира още по-бързо от Омикрон. Добре е, че към този момент няма открита разлика в тежестта на протичането - по-леко е, изключително при тези, които имат и бустерни дози. Тези данни обаче са от страни, в които има високо имунизационно покритие.
В Съединени американски щати има към 50-60% имунизирани и ние с нашите малко над 20 на 100, сме по-близо до тях, в сравнение с до други европейски развити страни, където процентът на ваксинираните е доста висок. В Съединени американски щати има нарстване на смъртните случаи, откогато имат Омикрон. Не бива да се не помнят отрезвяващите данни за нашата страна, в която смъртността е на доста високо равнище. Не стига, че сме остарели, не стига, че сме заболели, ами си разрешаваме и да умираме от ваксинопредотвратима болест!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР