Какво сега за Вагнер след докладваната смърт на Пригожин?

...
Евгений Пригожин прекара почти десетилетие в изграждането на паравоенната групировка
Коментари Харесай

Евгений Пригожин прекара почти десетилетие в изграждането на паравоенната групировка на Вагнер.

Той стана централен за военните усилия на Русия в Украйна и войските на Пригожин помогнаха за разпространението на руското влияние по целия свят, подкрепяйки съюзниците на президента Владимир Путин в Африка и Сирия.

Сега докладваната му смърт предизвика вълна от спекулации за бъдещето на групата.

Западните служители по сигурността се чудят кой ще заеме мястото му и какво ще се случи с наемниците, които някога е водил.

Кой ще управлява Вагнер сега?

Д-р Жоана де Деус Перейра, старши научен сътрудник в Кралския институт на обединените служби (Руси), каза пред програмата World Tonight на BBC, че смъртта на Пригожин вероятно ще доведе до " известно преустройство" на групата.

Но тя каза, че като цяло операциите на Вагнер вероятно ще продължат почти по същия начин, както под ръководството на Пригожин.

"Организацията ще продължи да съществува в бъдеще вероятно с друго име, но вече е доказала, че има капацитета да се адаптира и преобразува", каза тя.

"Трябва да гледаме на Вагнер не само като на отделен човек, но и като на екосистема, като на хидра с много, много глави и много различни интереси в Африка."

Руслан Трад, анализатор по сигурността в Атлантическия съвет, се съгласи. Той каза пред BBC, че смъртта на Пригожин вероятно ще накара някой с връзки с руското военно разузнаване, ГРУ, да бъде назначен да ръководи групата на негово място.

Но той предположи, че основното предизвикателство за г-н Путин може да бъде намирането на някой с достатъчно дълбоки джобове, който да финансира операциите на паравоенните, без да представлява пряко предизвикателство за неговия режим.

"Те ще се опитат да намерят нов финансист, защото Пригожин беше основният човек с пари там", каза г-н Трад.

"Мисля, че ще бъде по-трудно да се намери нов финансист, защото [Вагнер] има добри командири, но парите са важни тук. Може би ще [инсталират] някой от близкото обкръжение около Путин“.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР