Какво се знае до момента за Омикрон и има ли

...
Какво се знае до момента за Омикрон и има ли
Коментари Харесай

Иде краят на COVID-19, но може да скочим директно в петата в...

Какво се знае досега за Омикрон и има ли го към този момент в България

В България на този стадий към момента няма регистраран случай на Омикрон разновидността на ковид. Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) работи интензивно в посока изследване. Това съобщи пред NOVA шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

„ Този развой изисква време, до момента в който лабораториите изпратят пробите и те да се обработят. Започнали сме едно огромно секвениране, чиито резултати се чакат до седмица”, добави Христова и уточни, че съгласно напътствията на Европейския център за надзор на заболяванията, 5-10% от позитивните проби би трябвало да бъдат секвенирани. У нас се секвенират 10%.



„ Това са няколкостотин проби на седмица. Ще го хванем, в случай че се появи. Освен това въведохме теста, който открива измененията в S-гена. Така че вършим и един прелиминарен скрининг”, посочи проф. Христова.

Базирайки се на данните за Омикрон, получени от ЮАР, тя съобщи, че в границите на месец новият вид може да се трансформира в преобладаващ в България.

Проф. Христова уточни с решителност, че Омикрон е доста по-заразен. „ Ако Алфа разновидността беше 60% по-заразен от изходния ухански вид и Делта, по отношение на Алфа беше още 60%, в тази ситуация имаме 200-300% нагоре от Делта варианта”, посочи тя.

За Омикрон се знае, че има един огромен букет разновидности. Голяма част от тях са нови за ковид, само че са общи с вируси, които предизвикват остри респираторни болести. Данните все още са, че протича по-леко, добави шефът на НЦЗПБ.

„ Много ми се ще да мисля, че тръгваме в посока на по този начин да се каже възпиране на ковид. Ние чакахме след време той да стане част от групата вируси, които предизвикват остри респираторни болести през зимните месеци.

Дългосрочната вероятност е да стане вирус като останалите.

Първи признаци на това е допустимо да следим в този момент “, сподели шефът на НЦЗПБ.

По думите ѝ, в случай че се допусне разпространяването на Омикрон в България, страната ни ще влезе в идната вълна тъкмо когато излиза от миналата. „ Възможно е тя да обхване доста по-голям брой хора”, предизвести шефът на НЦЗПБ.
Свързани вести Вирусът не отстъпва: 2289 с COVID-19 у нас, 187 в Пловдив, починаха 113 за миналото денонощие
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР