Какво се случва в АЕЦ Козлодуй“? Започва психотестове на служителите

...
Какво се случва в АЕЦ Козлодуй“? Започва психотестове на служителите
Коментари Харесай

Какво се случва в АЕЦ „Козлодуй“? Започват психотестове на служителите за агресия и емоционална лабилност

Какво се случва в АЕЦ „ Козлодуй “? Започва психотестове на чиновниците за експанзия и прочувствена неустойчивост. С нов план се вкарват промени и психотестовете ще бъдат регламентирани на равнище разпоредба. Те ще се вършат освен на претендентите за операторски длъжности, а и на настоящи чиновници, чиято работа има въздействие върху нуклеарната сигурност и радиационната отбрана. Освен това ще правят оценка много по-широк кръг от качества. Може да се допусна, че ще се вършат регулярно, като срокът на годност на издаденото умозаключение за психофизиологична и психична склонност ще бъде 6 месеца.

В приложенията към наредбата са изброени качествата, които ще се изследват. Както и тестванията, които би трябвало да се употребяват за всяка група.

Психолозите в централата ще ревизират моралната и обществена зрялост, резистентност на стрес и така нататък Ще се следи за враждебни настройки, манипулативност, ненадеждност, нервност, повишена самокритика, прочувствена неустойчивост, необщителност, необикновени мисли, податливост към физическа експанзия, неприятен надзор над гнева и така нататък Тези качества рутинно се изследват със стандартизирани проби за психическа склонност за осъществяване на професионални действия с висока степен на публичен риск като водачи, служители на реда и така нататък По същия метод ще се употребяват стандартизирани проби и за оценка на лоялността и честността в работата.

Това става след разкритията за нередности в здравното обслужване на чиновниците, направени от здравната сестра Наталия Станчева.

По искане на централата министерството на опазването на здравето е разгласило промени в наредбата с условията за работа в среда на йонизиращи лъчения. Те са на стадий публично разискване.

Благодарение на Станчева стана известно, че службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център, който прави нерегламентирани лекарски прегледи на чиновниците на АЕЦ. За разкритията си Станчева първо беше връхлетяна от дело за 500 000 лева, заведено от централата. След надигналото се публично отвращение, АЕЦ отдръпнаха желае си по искане на енергийния министър Румен Радев. Но Делян Добрев от ГЕРБ тихомълком уреди проблемите на здравната работа с промени в два закона, прокарани през трети, без нужното разискване и гласност. Това узакони звеното в централата, а в този момент вследствие на тези промени би трябвало да се трансформират и наредби. Покрай това централата е поискала да бъде осъвременена нормативната уредба за психофизиологичните и психични проучвания на операторите и хората, от чиято работа зависи нуклеарната сигурност.

Психотестове се вършат и в този момент в Първа атомна, само че по методическо напътствие на Министерство на здравеопазването от 1990 година Това напътствие не е обществено, само че сведения за него се откриват в научни разработки.

Според тях, подборът на оператори в централата се прави с 11 психически теста.

С тях се изследват оперативната памет, подвижността на психологичните процеси, устойчивостта и превключването на вниманието, краткотрайната памет и скоростта на сензомоторната реакция. Указанието е остаряло и не подхожда на развилите се публични връзки в тази връзка, и в частност на регулацията, обвързвана с нуклеарната сигурност, показват в този момент от Министерство на здравеопазването в претекстовете за промени.

По отношение на борбата на Наталия Станчева против нерегламентираното здравно звено в централата, има друга група промени. С тях се записва, че здравното наблюдаване на лицата, допускани до работа в нуклеарни централи, се реализира от наети правоспособни лекари и медицински експерти, проведени в структурно звено в централата. С това звеното дефинитивно ще придобие законен статут.

Източник – Сега

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР