Какво се случва с руските граждани, които си позволяват да

...
Какво се случва с руските граждани, които си позволяват да
Коментари Харесай

„Въртележка от арести“ или какво се случва с инакомислещите в Русия

Какво се случва с съветските жители, които си разрешават да подлагат на критика съветската инвазия в Украйна? На този въпрос се пробва да отговари в собствен материал Reuters и споделя историята на Тимофей Руденко, който се оказва, че с месеци не може да излезе от пандиза.

Според съветските правосъдни документи 30-годишният руснак е бил задържан и арестуван пет пъти в границите на два месеца през лятото за редица провинения, в това число хули по минувачи и непокорство на полицейски чиновници.

Всеки път, когато е бил освобождаван, откакто е излежавал присъди от 10 до 15 дни в пандиза за дребни закононарушения, той е бил неотложно прибиран за ново дребно нарушаване и връщан в ареста, демонстрира обзор на обществено наличните документи.

Майката на Руденко Юлия Кисельова разяснява пред осведомителната организация, че е видяла по какъв начин синът ѝ е арестуван за пети път на 7 юли, секунди откакто е излязъл от пандиза.

" Настаниха го в кола още на изхода и го закараха в нов съд ", споделя тя, настоявайки, че той не е направил нищо неправилно и е бил набелязан, тъй като през последните месеци е разгласил в обществените медии сериозни постове за войната в Украйна.

Две седмици по-късно нещата стават още по-сериозни.

Руденко, някогашен съветски боен психолог, е задържан за шести път на 21 юли - този път за хипотетично оправдаване на тероризма в интернет, което е по-тежко закононарушение, наказуемо с до седем години затвор, съгласно правосъдните протоколи, които не дават повече детайлности за хипотетичното му закононарушение в очакване на правосъдния развой.

Кисельова свидетелства, че синът ѝ, който в този момент е затворен в следствения арест в Москва, отхвърля всички хипотетични закононарушения, а Reuters не съумява да ревизира от самостоятелни източници тезата ѝ, нито да се свърже с Руденко в ареста. Неговите юристи отхвърлят да разискват случая му, както и съветската полиция и прокуратура.

Но трима съветски юристи по правата на индивида разказват прекарването на Руденко като образец за " въртележките от арести " – многократни арестувания за дребни закононарушения, като всеки арест се прави в същия ден, в който обвиненият завършва изтърпяването на наказване отнемане от независимост, което го прави задържан съвсем непрекъснато. Те декларират, че тази процедура е един от инструментите, употребявани от съветските управляващи в битката им против несъгласието на доста руснаци с 18-месечния спор в Украйна.

Висшият проверяващ орган на Русия, Следственият комитет, Министерството на вътрешните работи и Главната прокуратура не разясняват така наречен „ въртележки “, само че сходни следващи арести не са противозаконни, защото съветското законодателство разрешава на съдиите да разпореждат " административни " арестувания до 30 дни за дребни нарушавания.

Според съветската правозащитна група OVD-Info, чиито данни за задържанията на протестиращи против войната са необятно представени в интернационалните медии и съставляват необичаен самостоятелен барометър за мащаба на репресиите в Русия, " въртележките " от арести печелят време на управляващите, с цел да проучат предишното и онлайн интензивността на обещано лице и вероятно да стартират по-сериозни наказателни каузи.

" Натискът върху опозиционно настроени и антивоенни деятели нараства пред очите ни ", споделя Иван Вторушин, който управлява екип от над 400 адвокати-доброволци, защитаващи хора по каузи, свързани със свободата на изложение, в основаната в Москва OVD-Info.

Преглед на съветските правосъдни архиви, изработен от Reuters, открива седем случая на " въртележки " от арести през тази година, при които обвинените са задържани и вкарвани в пандиза сред два и пет поредни пъти.

Валерия Ветошкина, юрист в „ Първи отдел “, съветска неправителствена организация за отбрана на човешките права, профилирана в правната отбрана на хора, упрекнати в шпионаж или държавна измяна, декларира, че знае за към 10 образеца за „ въртележки от арести “ до момента през 2023 година, в това число седемте, посочени от осведомителната организация. Тя прибавя, че същинската цифра евентуално е доста по-висока.

Путин и „ хората, които ни вредят “

Откакто Русия нахлу в Украйна в границите на това, което Москва разказва като специфична военна интервенция, законите в страната бяха затегнати, с цел да се ограничи обществената рецензия на дейностите на Кремъл. Например " дискредитирането на армията " и разпространението на " подправени вести " за хипотетични съветски зверства в Украйна - две нови закононарушения, включени в закона през март 2022 година - могат да вкарат инакомислещите в пандиза за години.

През декември опозиционният политик Иля Яшин да вземем за пример е наказан на повече от осем години затвор за „ разпространение на подправени вести за армията “ поради видеоклип в YouTube, оповестен през април, в който той разисква открити от западни публицисти доказателства за съветско кръвопролитие на украинци в Буча, покрай Киев, и слага под подозрение изказванието на Москва, че тези известия са били изфабрикувани.

През април тази година съветският парламент гласоподава за удължение на наказването за държавна измяна от 20 години на пожизнен затвор, като законодателите се базират на невиждани закани за Русия от страна на Украйна и западните ѝ съдружници.

Оправдаването на тероризма - обвиняването, повдигнато на Руденко, пък криминализира обществените мнения в поддръжка на групи или лица, считани от Москва за терористични.

В края на юли съветският президент Владимир Путин, запитан от кореспонденти дали е угрижен от арестите на руснаци, които имат " подозрения " по отношение на войната, изрича съмнение, че потушаването на несъгласието е целесъобразно в миг на рискове за националната сигурност.

" Смятам, че би трябвало да има несъмнено отношение към тези хора, които ни вредят вътре в страната ", споделя той. " Трябва да имаме поради, че с цел да реализираме триумф, в това число и в зоната на спора, би трябвало да съблюдаваме избрани правила. "

Според тримата юристи, които настояват, че тази процедура е била по-рядко срещана преди войната и значително е била лимитирана до дисиденти като Алексей Навални, опозиционни политици като Яшин и членове на разнообразни антиавторитарни придвижвания като пънк групата Pussy Riot и не е засягала елементарни жители, въпреки всичко не е изцяло ново събитие.

Използването на " въртележката " от арести отразява по какъв начин управляващите опитват с разнообразни тактики за ограничение на инакомислието, споделя Лорън Маккарти, доцент по правни науки и политология в Масачузетския университет в Амхърст, която е изследвала законите за митингите в Русия.

Пример за това е Ление Умерова, маркетинг управител на фешън марка в анексирания от Русия Крим, която е била задържана и арестувана четири пъти сред декември и май за поредност от дребни или административни нарушавания, в това число непокорство на заповед на полицейски чиновник и нарушавания при прекосяване на границата. След това на 5 май Федералната работа за сигурност (ФСБ) я води със аероплан до Москва и я арестува по обвиняване в шпионаж, сочат документите.

В момента дамата, която е отказала да вземе съветски паспорт след анексирането на Крим през 2014 година, се намира в пандиза Лефортово в Москва.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР