Какво се случва с наемническата група Вагнер след катастрофата със самолета на Пригожин?

...
(Ройтерс) – Ден преди самолетната катастрофа на боса на наемниците
Коментари Харесай

(Ройтерс) – Ден преди самолетната катастрофа на боса на наемниците Евгений Пригожин, руски официален представител посети Либия, за да увери съюзниците, че бойци от групата Вагнер ще останат в страната -- но под контрола на Москва.

На среща в Бенгази руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров каза на източнолибийския командир Халифа Хафтар във вторник, че силите на Вагнер ще докладват на нов командир, либийски служител, запознат с се казваше на срещата.

Няма индикации, че времето е нещо друго освен случайно. И все пак посещението на Евкуров „подсказва, че – ако не друго – руският отпечатък в Либия може да се задълбочи и разшири, вместо да се свие“, каза изследователят на Либия Джалел Харчауи от Кралския институт на обединените служби.

Военната среща, която последва прекъснатият бунт от силите на Пригожин и Вагнер срещу руския президент Владимир Путин през юни беше знак, че Москва не възнамерява да се откаже от глобалната мрежа, изградена от наемническата група.

Сега, след като Пригожин се смята за мъртъв, съдбата на сложната, доходоносна мрежа от военни и търговски операции, които той и Вагнер създадоха за Русия в Европа, Близкия изток и Африка, виси на косъм.

Вагнер е водил големи битки в Украйна, участвал е в граждански войни и бунтове в Сирия, Либия, Централноафриканската република и Мали и поеха контрола над златните мини и петролните полета по пътя.

Путин вече беше разгърнал операциите на Вагнер в Сирия. След бунта украинските сили на Вагнер предадоха база на редовните руски военни и започнаха да се преместват в армейски лагер в Беларус, въпреки че не е ясно колко от тях са там.

В Африка Вагнер може да остане още или по-малко непокътнати при ново управление или да бъдат погълнати от друга руска наемническа група. Но способността му да действа на места, където Москва може да няма официално или юридическо присъствие, го прави безценен инструмент на външната политика на Кремъл.

„Вагнер е действащо предприятие. Има договори, това е бизнес, трябва да продължи", каза Джон Лехнер, базиран в САЩ изследовател, който пише книга за Пригожин.

"От гледна точка на достоверността (Вагнер) ще се опита да даде вид, че нещата вървят нормално , че те все още са партньор“, каза той.

„СМЕНЕТЕ МЪРТВ ЛИДЕР“

След бунта през юни Пригожин засили усилията си да засили присъствието на Вагнер в Африка. Във видео в понеделник от неназована африканска страна той каза: „ЧВК Вагнер прави Русия още по-велика на всички континенти, а Африка – по-свободна“.

Този тласък може да не е бил приветстван в Москва и има съобщения, че Кремъл създава алтернативни компании, които да поемат операциите на Wagner - въпреки че никой не изглежда способен да го направи все още.

В страните, където Wagner оперира чрез официално споразумение с Москва, анализаторите не очакват много промяна - засега.

В Либия от 2019 г. до 2000 наети оръжия на Вагнер помогнаха на фракцията на Хафтар в нападението му над Триполи до прекратяване на огъня през 2020 г. и са охранявали военни и петролни съоръжения според независими анализатори и Human Rights Watch.

Тъй като Русия няма официална военна роля в Либия и не може да се намеси директно, без да наруши оръжейното ембарго на ООН, нейното участие там все пак ще трябва да бъде чрез Wagner или подобна екипировка, каза Harchaoui .

Говорител на Хафтар не отговори на въпроси относно срещата с руския официален представител, но по-рано каза, че мъжете са обсъдили военно сътрудничество, включително координация на обучението по руски оръжия. Министерството на отбраната на Русия каза, че разговорите ще разгледат сътрудничеството в борбата с тероризма.

В ЦАР политическият съветник на президента Фостен-Арчандж Туадера Фиделе Гуанджика оплака смъртта на Пригожин като „голяма тъга“, тъй като хората му „помогнаха за спасяването на демокрацията " в ролята им да помагат на правителството в неговата гражданска война.

Но тъй като Вагнер беше там чрез споразумение на държавно ниво с Русия, "нищо няма да повлияе на присъствието на тези инструктори", каза той. Пригожин е „мъртъв лидер, можем да го заменим“, добави Гуанджика.

Все пак несигурността създаде рискове в Африка, каза политическият анализатор от Буркина Фасо Усман Паре.

„Вече можем представете си оперативните трудности, с които движението може да се сблъска сега, и от само себе си се разбира, че ще има последици за африканските страни, в които то участва“, каза той.

Съдбата на Вагнер е чисто икономическа – вместо активи за сигурност - може да бъде още по-трудно да се определи. Няма информация за съдбата на Evro Polis, компания, за която се твърди, че Вагнер притежава петролни активи в Сирия.

Има малко информация за това колко печели от минния и дърводобивния си бизнес в ЦАР и други африкански страни. Но опитът да поставите такива активи под пряк руски контрол или да ги предадете на друг изпълнител, би бил труден.

„Не можете да купите компания и да уволните всички служители и да очаквате нещата да вървят по същия начин .. Може би начинът, по който се разделя пайът, се променя, но пайът все още е там," каза Лехнер.

(Репортаж от редакцията на Ройтерс за Либия, Филип Лебедев в Тбилиси, Ед Макалистър в Дакар, Джудикаел Йонго в Банги, Тиам Ndiaga в Уагадугу, Tiemoko Diallo в Бамако и Suleiman al-Khalidi в Amman; Написано от Angus McDowall; Редактиране от Cynthia Osterman)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР