Какво се случва, ако не изплатите студентските си заеми?

...
Плащанията по студентски заем се дължат през октомври за първи
Коментари Харесай

Плащанията по студентски заем се дължат през октомври за първи път от повече от три години – но през следващите 12 месеца кредитополучателите ще могат да пропуснат плащанията, без да се изправят пред тежките финансови последици от неизплащането на заемите си.

Администрацията на Байдън предоставя така наречения „период на активиране“ до 30 септември 2024 г. През това време даден кредитополучател няма да бъде докладван като неизпълнен пред националните агенции за кредитен рейтинг, което може да навреди на кредитния рейтинг на дадено лице .

Гледайте на това като на гратисен период за пропуснати плащания. Но лихвите все още ще се натрупват, така че кредитополучателите не се освобождават напълно.

Ето какво трябва да знаят кредитополучателите:

Кой отговаря на условията за периода на „включване“?

Всеки кредитополучател на федерален студентски заем, който е отговарял на условията за паузата на плащането, свързана с пандемията, която влезе в сила през март 2020 г., отговаря на условията за периода на „включване“. Това включва кредитополучатели с федерални директни заеми, федерални заеми за семейно образование и заеми Perkins, държани от Министерството на образованието.

Кредитополучателите не трябва да кандидатстват за обезщетение.

Какво обикновено се случва, когато пропуснете плащане?

Обикновено федералният студентски заем става просрочен на първия ден след пропуснато плащане. Кредитните служби ще докладват за просрочието на трите национални кредитни бюра, ако плащането не бъде извършено в рамките на 90 дни.

Заемът изпада в неизпълнение, след като кредитополучателят не успее да извърши плащане в продължение на най-малко 270 дни или около девет месеца, което може да доведе до допълнителни финансови последици.

Неизпълнението може допълнително да навреди на кредитния ви рейтинг, като затрудни закупуването на кола или къща. Може да отнеме години, за да се установи отново добър кредит. Кредитополучателите също могат да видят възстановяване на федералния данък или дори удържана част от заплатата им.

Веднъж изпаднал в неизпълнение, кредитополучателят вече не може да получава отсрочка или търпение и би загубил право на допълнителна федерална студентска помощ. В този момент кредитополучателят може също да заведе кредитополучателя в съда.

Какви са последствията от пропуснато плащане по време на „включване“?

Тъй като паузата на плащането поради пандемията приключи, лихвите започнаха да се начисляват отново на 1 септември, след като лихвените проценти бяха ефективно определени на 0% за три и повече години.

Това означава, че ако кредитополучателят пропусне плащане сега, той или тя може в крайна сметка да дължи повече дългове с течение на времето поради лихви.

Widener Library в кампуса на Харвардския университет в Кеймбридж, Масачузетс, САЩ, в събота, 26 август 2023 г. Върховният съд на САЩ на практика забрани на университетите да използват расата като фактор при приема в университети, отбелязвайки началото на нова ера в висше образование и връщане назад на прецеденти от десетилетия. Фотограф: Simon Simard/Bloomberg чрез Getty Images Widener Library в кампуса на Харвардския университет в Кеймбридж, Масачузетс, САЩ, в събота, 26 август 2023 г. Върховният съд на САЩ ефективно забрани на университетите да използват расата като фактор при приема в университети, отбелязвайки началото на нова ера във висшето образование и връщане назад на прецеденти от десетилетия. Фотограф: Саймън Симард/Блумбърг чрез Getty Images Саймън Симард/Блумбърг/Гети изображения/Файл

С нарастването на лихвите обслужващият кредитополучателя може също да увеличи сумите на месечните плащания, за да гарантира, че дългът е изплатен навреме. (Това няма да се случи на кредитополучатели, записани в планове, ориентирани към доходите, които изчисляват плащанията въз основа на дохода и размера на семейството.)

И за разлика от паузата, пропуснато плащане означава, че кредитополучателят ще пропусне един месец кредит за опрощаване на студентски заем съгласно определени планове за погасяване. [напомняне: връзка за избор на история, след като бъде публикувана]

За кредитополучатели, включени в програмата за опрощаване на заеми за обществени услуги, например, всеки месец по време на паузата все още се брои към 120-те месечни плащания, необходими, за да отговарят на условията за опрощаване на дълга.

Може да има по-ниски опции за плащане

Преди да пропуснете плащане, може да си струва да обмислите преминаването към план за погасяване, ориентиран към дохода, който може да намали месечните плащания.

20231809-student-loan-payment-gfx Илюстрация от G Smith/CNN/Adobe Stock

Нов план за изплащане, ориентиран към доходите, стартиран това лято, наречен SAVE (Спестяване на ценно образование), предлага най-щедрите условия и вероятно ще предложи най-малкото месечно плащане за кредитополучатели с по-ниски доходи.

При SAVE един кредитополучател, печелещ $32 800 или по-малко, или кредитополучател с четиричленно семейство, печелещ $67 500 или по-малко, ще види плащанията си на $0.

Кредитополучателите могат да кандидатстват за нов план за погасяване, когато пожелаят, безплатно, но трябва да изчакат поне четири седмици, за да влезе в сила промяната.

Какво се случва със заемите, които вече са в просрочие?

Кредитополучателите, които са изпаднали в неизпълнение преди паузата на пандемията да започне през март 2020 г., могат да кандидатстват за програмата „Нов старт“ на Министерството на образованието.

Ако кредитополучателите използват Fresh Start, за да излязат от неизпълнение, техните заеми автоматично ще бъдат прехвърлени от групата за разрешаване на неизпълнение на Министерството на образованието към обслужващ заем и върнат в състояние „в изплащане“, а неизпълнението ще бъде премахнато от кредитния им отчет.

За да поискате тези предимства, влезте в myeddebt.ed.gov или се обадете на 800-621-3115. Процесът трябва да отнеме около 10 минути, според Министерството на образованието.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР