Какво се случи с Мариана от Мариупол - истински ли

...
Какво се случи с Мариана от Мариупол - истински ли
Коментари Харесай

Бременната Мариана от Мариупол: истински ли са снимките от войната в Украйна


Какво се случи с Мариана от Мариупол - същински ли са фрагментите с бременната украинка, които обиколиха света? Или става дума за фалшив, а Мариана е актриса, както твърди Русия. Как се ревизира истината за фотоси от войната?

" Мариана от " - под това заглавие немското списание „ Шпигел “ разгласява на 11 март историята на украинка, която на два пъти в границите на седмица станала. Първо от бомбите, изсипали се над родния ѝ град Мариупол, а след това и от съветската агитация, трансформирала украинката в цел на осведомителна война.

Снимката на обиколи целия свят, милиони хора видяха жертвата. Русия обаче назова тези фрагменти фалшив, а фотографът Евгений Малолетка бе упрекнат в агитация. Нещо повече – за бременната жена даже бе декларирано, че била актриса.

Снимки се ревизират по-лесно от писмени информации
Редакцията предлага
По принцип би трябвало да е по-лесно да се откри, в сравнение с да вземем за пример някоя писмена информация. На въпросния кадър се вижда по какъв начин извеждат бременната жена от родилния дом. Вижда се бездиханното тяло на дете, както и медицински чиновник, който се пробва да го реанимира. Снимката на бременната Мариана не е единствената работа на фотографа Малолетка, обиколила целия свят. Руската страна твърди, че на фотографията са статисти - т.е., че фрагментите са подправени, а международните издания ги тиражират, без да знаят истината. Друга фотография на същия фотограф е оповестена от немския таблоид „ Билд “ под заглавието „ Главнокомандващият в Кремъл върви по детски трупове “. На фотографията се вижда следващата жертва на войната – шестгодишно момиченце.

Всъщност обаче огромните информационни организации, каквато е Асошиейтед Прес, а Евгений Малолетка е точно неин помощник, наложително подлагат на обстойна инспекция фотосите, които разгласяват. В това влиза да вземем за пример и надзор дали има следи от операция на фрагментите.

Ана-Лена Мер, шеф на състезанието World Press Photo, споделя, че сериозните организации наложително ревизират достоверността на фотосите, които попадат при тях, като инспекцията включва три степени – следи се да вземем за пример дали има добавяни или изрязвани предмети или лица от фрагментите. Независим екип от специалисти по-късно ревизира обстоятелствата към съответното събитие – лицата, които са били на несъмнено място, географското местонахождение и така нататък

Как може да бъде разпознат фейкът?

Германският специалист по сигурност на осведомителните технологии Мартин Щайнебах споделя пред Дъждовни води, доказването на достоверността на дадена фотография е прекомерно комплицирана задача, защото фейкът има доста плоскости.

„ Първо, фотографиите могат да бъдат извадени от подтекста. Снимки, направени в един град, стартират да се употребяват и за други, с цел да се ускори напрежението в дадена обстановка “, изяснява Щайнебах. В съответния случай би трябвало да се изследва местоположението – дали изображението на фотографията съответствува с указаното местонахождение. Именно този метод се назовава верификация. За да открият истинността, публицистите, които не са на мястото на събитието, могат да се възползват от хора, познаващи региона, както и от специалисти.

Вторият вид с фейковите фотоси е операцията. „ Съдържанието на фотосите може да бъде подложено на идеологическа обработка. Образът на дамата теоретически би могъл да бъде заимствуван от друга фотография и да бъде вкарана в фрагмента с горящия родилен дом. Но с помощта на цифровите компютърни данни биха могли да бъдат открити източници, посредством които монтажът или следите от копирането да бъдат открити “, акцентира Щайнебах.

Третият вид е „ режисираната “ фотография. Може да има и такива, споделя Щайнебах, само че в този случай има значение до каква степен се доверявате на източника на информация. Търсят се да вземем за пример други сходни фрагменти, които показват същата сцена, само че от друга вероятност. Германският специалист показва и това, че отсъствието на следи от осъществена операция със фотографията към момента не потвърждава, че не е имало някаква интервенция. „ Следите могат да бъдат скрити, като това не е толкоз комплицирано. Когато става дума за държавна агитация, би трябвало да се има поради, че някой освен подправя и фалшифицира, само че и замита следите си. “

Със фотосите би трябвало доста да се внимава

Ребека Вайс, ръководителка на отдел по сигурност във Федералното обединяване на компаниите от цифровата стопанска система, телекомуникациите и новите медии Bitkom, на собствен ред прибавя: „ Журналистите, както и техните читатели, би трябвало доста деликатно да работят с информацията, когато я използват в условия, в които подправените материали стават все по-близки до действителността. Недостигът на време не трябва да води до взаимни отстъпки с достоверността на публицистиката “.

Експертката акцентира, че самите медии могат да допринесат за „ разобличаването “ на недостоверните информации или фотоси. Ако бъде оголен фалшив, това би трябвало да бъде разгласено неотложно. Вайс обаче добавя: „ Медийната просветеност стартира от потребителите. Те би трябвало да са наясно със опасността от фейкове и да схващат, че не би трябвало да споделят наличие без направена сериозна оценка и инспекция. Така всеки от нас може да стане част от решението на този проблем “, споделя експертката.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
През сълзи: " Оставихме баща в Киев. Той ще оказва помощ на нашите герои. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР