Какво са искали да постигнат руските специални служби с убийството

...
Какво са искали да постигнат руските специални служби с убийството
Коментари Харесай

На Путин на прост език му обясниха: Мъртъв си, натиснеш ли ядреното копче

Какво са желали да реализират съветските специфични служби с убийството на пропагандистката Даря Дугина, какви съветски провокации могат да чакат украинците от съветските окупационни войски, за какво Владимир Путин няма да посмее да употребява нуклеарно оръжие и дали украинските въоръжени сили ще съумеят да си върнат Херсон и да унищожат Кримския мост? Руският отстъпник, политолог и журналист Андрей Пионтковски, който живее в Съединени американски щати, описа в изявление с известния публицист Дмитрий Гордон за това и по кое време може да завърши войната сред Русия и Украйна.

- Андрей Андреевич, добър вечер.

- Добър вечер, Димитри.

- Радвам се да ви видя. Първият въпрос, несъмнено, е какво можем да чакаме от съветските копелета около Деня на независимостта на Украйна?

- Ами, знаете, те постоянно желаят да плашат и да наподобяват страшни. Какви военни закононарушения още не са направили? Той [Владимир Путин] размахва нуклеарния си пищов от доста дълго време, само че може би сте забелязали, че в последно време от Москва идват напълно разнообразни сигнали: изхождаме от предпоставката, че нуклеарна война е невъзможна, няма да има спечелили и нашите нуклеарни оръжия са оръжие за въздържане. Защо внезапно започнаха да приказват толкоз политкоректни неща? Просто от една задна уличка в Санкт Петербург му беше обяснено напълно непосредствено и на наличен език какво ще стане при положение на приложимост на тактическо нуклеарно оръжие... Стратегията и доктрината му, разработвани в продължение на 15 години, се основаваха на догатката, че Западът ще трепне, ще отстъпи и ще капитулира пред самата опасност от потребление на тактически оръжия или показателен [тактически нуклеарен удар]. Беше му обяснено: " Не, няма да отстъпим - ще отговорим с сходен удар, доста мъчителен за Русия и персонално за Вас ". На елементарен език му споделиха - " Ти ще бъдеш погубен, в случай че използваш тактическо нуклеарно оръжие ".

- Получил е директна опасност, че ще бъде погубен?

- Е, това е било посланието. Борис Джонсън го сподели съвсем намерено. Като цяло Англия е вашата победна ария.

- Да.

- Твърдя го от самото начало. Това е единствената мощ, която оказва помощ, без каквито и да е задни мисли... Те просто претърпяват своята историческа младост. Украйна, която през 2022 година се бие един против един с Путин, за тях е като Англия от 1940 година, против която е Хитлер. На Путин му бе обяснено какво ще последва и той разбра, че е добре да се постарае да избегне това наказване.

Спомняте ли си по какъв начин преди месец той извика Лукашенко и оня потегли да му приказва по какъв начин полските панове щели да раздерат Беларус? " Владимир Владимирович, няма ли да ми подхвърлите малко нуклеарно оръжие? " Той имаше подобен проект за отбягване на отговорността: просто щеше да донесе нуклеарното оръжие в Беларус, да нанесе нуклеарен удар, а по-късно Западът щеше да се чуди кой в действителност го е предизвикал? Лукашенко ли е, Путин ли е? Но тази доктрина не просъществува дълго. Беше му обяснено, че Лукашенко няма да бъде обсъждан в сходен сюжет.

След това той мина към нуклеарен шантаж със Запорожката АЕЦ. Този е още по-удобен. От няколко дни той заплашва, че ще пусне радиоактивен облак в Европа и, несъмнено, не е отговорен за това, отговорна е Украйна. Но през последните дни и това му бе обяснено доста мощно обществено на парламентарно равнище във Англия и в Съединени американски щати, а импровизирано и на военно равнище. И то по един доста внезапен метод - даже не го чаках - радиоактивното замърсяване ще се преглежда като случай по член 5 от контракта за НАТО, което значи, че ще стартира война. Те няма да вкарат войски в Украйна. От това въобще няма потребност, само че на всички е ясно какво съставлява стандартната съветска войска. Ако 16 системи HIMARS имат значение на бойното поле, можете ли да си визиите какво ще се случи, в случай че се включи цялата огнева мощност на НАТО? Те просто ще изпепелят съветската войска за броени часове. Така че нуклеарният въпрос е отхвърлен.

Какво остава? Остават още по-брутални бомбардировки на жилищни региони. Може би опит да се отстрани военното и политическото управление на Украйна. Но даже не съм сигурен, че ще го създадат в този момент. Защото виждаме, че цялата дипломация на Кремъл в този момент е ориентирана към едно: да реализира преустановяване на огъня по всевъзможен начин, да се замрази обстановката.

- Защо би желал преустановяване на огъня?

- За да предотврати настъплението на украинската войска, с цел да спре доставките на съвременни оръжия. Намирам се във Вашингтон и мога да си показва какво ще се случи в деня след подписването на съглашението. Цялата путинска върхушка, представлявана от избрани фигури, в това число тези в администрацията на Байдън, просто ще извика: " Дайте късмет на мира! ", " Най-накрая войната спря. Незабавно спрете доставките на оръжие за Украйна! ". И най-важното: той към този момент не се бори за така наречен денацификация и демилитаризация - той се бори за политическия си живот. А политическият живот за него е и физически живот. Това се случва с диктаторите. Защото при положение на нахлуване, при положение на освобождение на Херсон или, да вземем за пример, на разрушение на Кримския мост, или и на двете, това ще бъде шокиращо събитие за по този начин наречения съветски народ и - което е още по-важно - за Путин и неговия бункер. Тук се появява формулата на незаконните общности: сваленият Кръстник към този момент не е Кръстник.

Вижте в какво обезверено състояние се намира. Сега си е наел Ердоган, с цел да играе ролята на провалилите се миротворци Драги, Макрон и Шолц. Ердоган стартира дисциплинирано да повтаря реториката на Макрон: " Не унижавайте Путин! ". Западът не бил приказвал вярно с руснаците... Той към този момент получи голяма компенсация за тази услуга: развързани ръце в Нагорни Карабах и Сирия. Можете ли да си визиите какви дарове е дал на Ердоган? По принцип за празни обещания. И по този начин, Ердоган беседва със Зеленски в Лвов, а вечерта евентуално се е обадил на Путин и му е споделил: " Опитах, само че нищо не се получи. Зеленски не е склонен ". Но азербайджанските войски към този момент са навлезли в Лачинския кулоар, а Турция към този момент е навлязла в Северна Сирия.

- Какъв интелигентен човек е Ердоган...

- Ердоган го има във всички пози на Кама Сутра от няколко години. Всъщност още от Втората карабахска война. Путин не се яви на войната с Ердоган. И в този момент разбираме за какво. Сега, откакто в продължение на шест месеца видяхме каква е стандартната съветска войска, можете ли да си визиите какво би направила турската войска с нея в този район, в неговото преддверие! Страшно е да се мисли за това.

- Андрий Андреевич, вярвате ли, че украинската войска ще освободи Херсон и че украинските въоръжени сили ще бомбардират моста над Крим?

- И това зависи от резултата от манифеста, който се появи във Вашингтон преди два дни: значим документ, подписан от 20 видни военно-политически анализатори и някогашни посланици. Познавам доста добре половината от тези хора. Основното ядро са хора от Атлантическия съвет. Разпознавам даже почерка на основния създател: това, несъмнено, е моят другар Даниел Фрид.

- Да.

- Бивш заместител държавен секретар. На първо място, тя е написана на ослепителен британски език, напомнящ военните речи на Чърчил, за които апропо той получава Нобелова премия за литература. Характерно за военната прозаичност на Чърчил е желязната логичност и в същото време прочувствената пристрастеност. Ето по какъв начин е написано писмото и заглавието: Съединени американски щати би трябвало да въоръжат Украйна, преди да е станало прекомерно късно. Много неотложно условие. Но им е писнало от полемиките, които се водят в администрацията на Байдън. Мисля, че не е належащо да встъпвам в детайлности: украинската общност към този момент знае наличието на това писмо...

- Накратко.

- Смисълът е доста директен. Те дават отговор на въпроса ви: " Давате на Украйна задоволително оръжия, с цел да сложи в невъзможност руснаците, само че не и задоволително, с цел да победи, тъй че да може да изтласка агресора от границите си. И това към този момент се прави с подобен саркастичен звук към груповия Байдън. Има един британски израз: " изтръгване на успеха от челюстите на провалянето ". Той разказва обстановките, в които войска, намираща се на ръба на провалянето, героично побеждава. Екипът на Байдън, споделят те, прави друго: желае да изтръгне проваляне от успеха, която е на път да бъде реализирана. Те дават доста висока оценка на това, което украинската войска е направила през последните шест месеца. Но това е изцяло явно: времето изтича. Виждаме по какъв начин Путин желае да реализира преустановяване на огъня, изпраща европейците, изпраща Ердоган. Украйна в никакъв случай няма да се съгласи на това.

- Андрей Андреевич, казахте, че в случай че има избрани дейности от страна на Русия, да речем, в Запорожката АЕЦ, то въоръжените сили на НАТО може да нанесат удар по съветските сили...

- Че по какъв различен метод да тълкуваме, че " ще бъде задействан член пети на Северноатлантическия контракт "? Радиоактивният облак ще се преглежда като нахлуване от страна на съветските въоръжени сили...

- За страните от НАТО.

- Хората в Пентагона - познавам доста добре настроенията им, тъй като подкрепям контакти с украинските военни тук, които работят с тях постоянно - просто чакат, мечтаят за това... Това, апропо, изяснява " срамежливостта " на Путин... Те мечтаят даже и осколка от снаряд да падне на територията на страна от НАТО - Полша или Румъния. Спомняте ли си по какъв начин Москва заплаши да " удари конвоите, с цел да предотврати снабдяването на украинските войски "? Цяла Украйна видя проява на ескорт от HIMARS - преброих 15 броя... Той се движеше в Румъния и беше показан на видео. Така че, в случай че падне единствено шрапнел, няма кой да попречи на Пентагона да задейства член пети. С всички последици.

- Моля, кажете ми, нямаше ли да е по-лесно за въоръжените сили на НАТО просто да разбият ръждясалата съветска военна машина и да приключат въпроса един път вечно?

- Няма потребност от директно присъединяване на НАТО. Дори с по-скромни средства задачата може да се реализира - просто като се обезпечат не 16, а 160 HIMARS-а. Също и самолетите, които са обещани от месеци... Това е в развой на подготовка. Известно е, че украинските водачи се образоват на F-16. Колко месеца към този момент се приказва за руските... Необходими са и руски самолети. Спомнете си, че преди два месеца Блинкен, неоспорим другар на Украйна, заяви, че американските съдружници от НАТО са получили зелена светлина да изпратят руски МиГ-29 в Украйна. Все още няма такова нещо.

- Кога Украйна ще получи дълго чаканите оръжия, с цел да постави пълен завършек на това?

- Тези 20 авторитетни създатели пишат, че това би трябвало да стане в този момент. В противоположен случай след два месеца Путин ще се измъкне и ще замрази спора. И това ще бъде новият тест. Авторите на писмото обаче акцентират две неща - първо, моралния императив за поддръжка на украинската войска, която всъщност е функционалност на НАТО.

В продължение на 70 години този популярен и всесилен блок се приготвя да отблъсне нахлуване от източната орда. И когато пристигна тази офанзива, когато на 15 декември, доста преди нахлуването в Украйна, Путин сподели: " НАТО, вземете си багажа - и се махнете ". Оказа се обаче, че единствено една войска е подготвена - украинската. И тя извършва тази задача с героичен труд.

Според оценките на американското разузнаване Киев е трябвало да бъде високомерен за четири дни. И създателите на писмото пишат за това: Украйна към този момент е избавила живота на хиляди, а може би и на десетки хиляди американски бойци, които щяха да се борят безкрай, когато тази орда, завзела Украйна, щеше да навлезе в Балтийските страни, в Полша. Украйна поема тази работа. Това е страна, която към момента не е призната в НАТО по официални аргументи, защото не дава отговор на някои критерии. И те слагат въпроса доста вярно и изрично. Мисля, че ще последва реакция. Дори събитията от последните два дни. Анонимен, само че напълно съответен представител на администрацията от плът и кръв съобщи, че Вашингтон няма нищо срещу удари в Крим. Между другото, Белият дом също беше упрекнат за това. Защото Резников споделя, че е бил заставен съвсем с кръв да даде заричане, че HIMARS няма да удари съветска територия. Така породи въпросът: " Ами Крим? " Поне тук те са заели кардинална позиция: обикновено е да се удари Крим.

В новия пакет от помощи имаше качествено нови неща: антирадарни ракети, които, апропо, украинците приспособиха към руските МиГ-ове, което американците не чакаха.

- Снаряди HIMARS.

- Да, снаряди за HIMARS. И тук към този момент въпросът дали снарядите изминават 300 км, няма отговор - да или не. Това дава вяра, че има придвижване. Но е нужен коренен политически отговор на този манифест. Много е мъчно да се устои на политическия напън на тази група - там са Блинкен и Остин. Спомнете си блестящия отговор на Остин на 25 април в Киев на въпроса какви са задачите на войната на Съединени американски щати в тази война? Той отговори: успеха на Украйна, цялостното възобновяване на нейната териториална целокупност. И третата доста значима точка: намаляване на Русия до степен, в която тя към този момент няма да може да прави сходни експанзии. И той повтаря тази формула непрекъснато. Но всякога, на идващия ден Джейк Съливан се появява и се пробва да размие тази формула.

- И за какво?

- По-лесното е да го обявим за сътрудник на Путин, само че животът е по-сложен. Той принадлежи към така наречен школа на " реалполитиката ". Ако Блинкен и Остин виждат тази война като борба сред положителното и отвъдното зло, то за хората от школата на действителните политици, не стоят по този начин. Кисинджър е най-типичният им представител. Той заобикаля сходни термини и в никакъв случай не мисли по този метод. За него всеки боен спор е баланс на силите, смяна на обстановката, преценка дали си коства да се отслаби врагът до степен, в която това към този момент не е преференциално... Би било изненадващо, в случай че този мироглед не беше показан в администрацията, защото изолационистката школа постоянно е била доста мощна в Америка. Ние, руските хора, които идеологически бяхме на страната на Запада, възприемахме американския президент като водач на свободния свят. Нито Обама, нито Тръмп се виждат в такава роля. Те са от разнообразни идеологически позиции. Обама е от левицата. Той има вяра, че Америка като империалистическа страна е отговорна за закононарушения по отношение на разнообразни потиснати нации. През първите две години от президентството си той пътува до разнообразни страни и се извинява. По отношение на Украйна фамозното изявление от последния месец на неговото председателство: " Руснаците желаят да изнасилят Украйна повече, в сравнение с ние желаеме да я защитим ".

Тръмп е тъкмо противоположното. Той е с десни позиции. Противопоставя се на присъединяване на Америка в интернационалните спорове. " Америка преди всичко " - това значи да се съсредоточим първо върху Америка, върху стопанската система. А съдружниците в Европа просто ни експлоатират. Всички помним позорната му среща с Путин в Хелзинки.

- Да.

- Но, за жалост, срещата на Байдън с Путин в Женева беше съвсем същата. Байдън повтаря на Зеленски съвсем по свирката на Путин: " Отиди в Киев, млади дребосъче, и извърши Минските съглашения, както ти предлагат моите огромни другари, огромните международни политици Меркел, Путин, Макрон и така нататък " Но на идващия ден, когато Байдън се завърна от тази смущаваща среща на върха, американските медии го посрещнаха със заглавия: " Путин получи всичко, което искаше от Байдън ". И тогава американските политици, дълбоката страна се включиха с цялостна мощ. И разчитайки на членове на кабинета като Блинкен и Остин, нещата се трансформират в огромна степен. Но Съливан не отиде на никое място. Какво ме подразни мен и всички нас в Украйна през януари и февруари, когато беше ясно, че ще има война? Байдън стартира да повтаря всяка заран: американски бойци в никакъв случай няма да бъдат в Украйна. Никога няма да наложим зона, неразрешена за полети, НАТО няма да взе участие във войната... Добре, знаем, че няма да го създадат, само че за какво го повтаряше всеки ден? Това е поощрение за агресора. Путин го слушаше с огромно наслаждение. Защото Съливан настояваше за този баланс: от една страна - " непоколебима поддръжка за Украйна ", а от друга - " постоянни и предсказуеми връзки с Москва ". Оказа се, че това са несъвместими неща.

Но въздействието на Съливан към момента остава. Това, което остава, е, че помощта се усилва, само че всякога той съумява или да понижи размера или обсега на помощта, или да накара украинците да обещаят да не стрелят там, да не стрелят там... Но това към този момент не е допустимо.

Ще бъде ли високомерен Херсон и опустошен Кримският мост през тези два месеца? Като специалист по Русия, който се занимава с този въпрос отдавна, ви убеждавам, че след тези две събития Путин ще бъде свален от власт. След това на власт ще дойдат същите мерзавци като него самия. Тези хора са в бункера. Няма други. Но тези мръсници ще би трябвало да се преценяват с действителността и ще одобряват съществено консолидираното предложение на Запада, че всевъзможни договаряния могат да стартират единствено след изтеглянето на съветските войски до линията от 23 февруари. И по-късно, ще има договаряния за цялостно възобновяване на териториалната целокупност. Така го виждам освен аз - по този начин го виждат и моите 20 другари във Вашингтон. И мисля, че тази позиция ще бъде изцяло възприета от екипа на Байдън през идващите дни. Целият въпрос е дали в този момент ще има задоволително активиране на тези доставки. Защото е ясно, да вземем за пример, че контранастъпление без въздушно предимство е невероятно. А в този момент това сигурно не е по този начин. Ще забележим.

- Но вярвате ли, че Украйна може да си върне Херсон и да бомбардира Кримския мост?

- Технически да. Решението може да бъде взето от американското управление в границите на няколко дни. Там е цялата номенклатура от въоръжения, нужни за постигането на тази цел, тези колове, които се забиват в цялата психическа и политическа конструкция на Русия. Това са два или три пъти повече HIMARS, системи за противовъздушна защита, танкове и бронетранспортьори, F-16 с украински екипажи и руски МиГ-ове. Всичко това е разполагаем. Не е належащо да се създава, не е належащо да има заводи, които да създават всичко това. Съществува и логистика на доставките. И в случай че започнете да се снабдявате пламенно от на следващия ден, към момента можете да се справите през летния и есенния боен интервал.

- Сърцето ми се зарадва, когато видях по какъв начин в последно време в украинския Крим се взривяват хранилища, летища и друга съветска военна инфраструктура. Разбирам, че това ще се разшири. И разбирам, че сигурно съветските жители, които са се озовали нелегално в Крим, би трябвало да си съберат багажа и бързо да се махнат. Когато виждате по какъв начин Украйна удря Крим, какви са възприятията ви?

- Като човек, който схваща, че от успеха на Украйна зависи ориста на целия свят и на цялата история на XXI век, аз сигурно изпитвам позитивни страсти при всеки боен триумф на Украйна. Между другото, до момента Москва не е признала публично за унищожаването на самолетите на летището край Саки. Това е доста показателно. Това демонстрира какъв брой мъчителен за съветската агитация е самият факт на удара. Можете ли да си визиите: в случай че такава суматоха е провокирана от удара по летището, какво ще се случи след рухването на Кримския мост и освобождението на Херсон? Политическите промени, които ще се случат в бункера, мога просто да ви подсигурявам.

- Какво мислите за съветската атака в Харков и Николаев?

- Е, тя се е удавила, провалила се е.

- Най-накрая?

- Склонен съм да се съглася с мнението на множеството военни специалисти от всевъзможен тип: украински, английски, американски специалисти и даже с военния нарушител Стрелков-Гиркин, който мисля, че също обичаме да слушаме.

- Да, той е забавен. Смятате ли, че той работи по нечий сюжет, или просто са му разрешили да подлага на критика?

- Той разчита на избрани хора в Генералния щаб, в съветското държавно управление. Бих споделил, че в този момент той е най-изявеният представител на неофициалната ултрафашистка партия, която остро подлага на критика Путин, смятайки го за незадоволително пореден фашист. А суровостта на оценките му се усилва. Мисля, че в последното си предаване той прикани Путин да се обеси. Не желаех да повдигам този въпрос, само че той малко акцентира сполучливия опит за ликвидиране на Даря Дугина.

- Да, забавно. Какво мислите за това?

- И по този начин, както споделих, има ултрафашистка партия. За тази партия Александър Дугин е нравствен ментор, извънреден престиж. Той не си разрешава изявления като Гиркин, държи се в границите на днешната политическа уместност, само че не изпитва възторг към Путин. Той се държи с него и приказва за него като за незадоволително надарен и незадоволително коренен възпитаник. И той в огромна степен укрепва тази партия. Към нея принадлежи една луда секта от по този начин наречените " именити военни репортери ". Между другото, Бог ги е санкционирал с нещо: всички тези хора имат колосален тип.

- Отвратителни лица.

- Пет-шест от тях са с чудовищни лица. Бог ги санкционира още от раждането им. Има някаква мистичност във обстоятелството, че тези съответни изроди - Сладков, Поддубни, Пегов, Коц - са били преди 30 години...

За Дугина съществуват няколко версии Абсолютно нелепата е тази за украинските специфични служби. Мисля, че не са доста хората в Украйна, които познават Дугин.

- Разбира се.

- Още повече Даря Дугина. Версията за съветските партизани също ми се коства неубедителна. Но тази крайнодясна група, за която ви приказвам, е огромна персонална опасност за Путин. Особено в този момент, когато цялата му тактика е ориентирана към това да реализира някакво заледяване на спора и преустановяване на огъня. Тази група се опълчва на прекратяването на огъня не по-малко гневно от украинското държавно управление и украинското общество. И в случай че преминем към тази тактика, Путин сигурно би трябвало да направи нещо за тази група. Моята версия е следната: това е предизвестие към Дугин да не позволява никакви рецензии към Путин, че не е задоволително пореден фашист. И едно предизвестие към тези хора, които считат Дугин за собствен водач. Обстоятелствата на закононарушението допускат тази версия - то е осъществено от доста професионални хора.

- Разбира се.

- За Рубльовка. Боже мой...

- И камерите не са работили, несъмнено.

- В Царско село камерите не са работили, а колата е била на специфичен паркинг с двойна защита и така нататък Но най-странното е, че Дугин е пристигнал с щерка си на този протест или фестивал на омразата против Украйна и е трябвало да си тръгнат отново дружно и да се приберат вкъщи. И по някаква причина в последния миг някой му предложил да слезе от колата на Даря и да се качи в непозната кола. След това те безусловно са се движели зад колата на Даря, която тя е карала сама. Било е ритуално ликвидиране.

- Предупреждение!

- Дугин съзнателно е бил ориентиран към мястото на изтезанието на щерка си. Разпознавам почерка на съветските секрети служби... Има и една дребна детайлност. Дугин постоянно е съсредоточавал патриотичната си активност върху военното разузнаване - ГРУ, а не върху ФСБ. И тук има детайл на съревнование. Тази картина ми се коства психически доста безапелационна.

- Андрей Андреевич, разбирам, че е невероятно да се проникне в главата на Путин, само че въпреки всичко, в случай че се опитате: защо мисли той в този момент? Какви мисли се въртят в главата му?

- Да избегнем ориста на Кадафи...

- Осъзнава ли какво към този момент е направил?

- Той схваща, само че не в смисъл, че се разкайва. Той схваща, че съществува действителна заплаха.

- Знае, че е в неволя?

- Да, по този начин е. Защото можем да забележим реакцията му на нуклеарното предизвестие. Той не е шахид. През последните седмици той сподели, че в действителност желае да живее. Защото сюжетът, който ние с вас преди малко написахме - контранастъплението и ликвидирането на Кримския мост, освобождението на Херсон - е сюжет за последните 15 минути на Кадафи. Между другото, най-голямата опасност за него в този сюжет може да бъде точно ултрафашистката група, която в последно време надига глава и чийто водач беше по този начин съществено предизвестен.

Но дейностите му демонстрират, че той схваща същинската опасност, която е надвиснала над задника му. И не се интересува от нищо друго.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР