Какво представлява тимомът? Тимомът е тумор на тимусната жлеза. Тимусът

...
Какво представлява тимомът? Тимомът е тумор на тимусната жлеза. Тимусът
Коментари Харесай

Тимом - на-важното за рака на тимуса


Какво съставлява тимомът?

Тимомът е израстък на тимусната жлеза. Тимусът е ендокринна жлеза формирана от два дяла. Разположена е в предния медиастинум (областта сред двата бели дроба и гръдната кост в гръдния кош), от двете страни на трахеята. Тази жлеза играе значима роля в развиването на имунните кафези по време на детството. Тимусът усилва размера си по време на детска възраст, доближава пик през пубертета (около 40 грама), след което стартира да се смалява.

Обикновено тимусът се състои от лимфоидни кафези (имунни кафези или лимфоцити) и кафези на лигавицата (епителни клетки). Тимомът е израстък, който произлиза от епителните или лигавичните кафези на тимуса. Терминът тимусни неоплазми се употребява за означаване на тумори на тимуса, които се състоят от тимоми и карциноми на тимуса. Тимомите порастват постепенно и нормално не се популяризират отвън тимуса. За разлика от тях карциномите на тимуса са ракови болести, които порастват нападателно и могат да метастазират до отдалечени органи. Карциномите на тимуса са доста редки и съставляват единствено 0,06% от всички тимусни тумори.

Какви са

аргументите и

рисковите фактори за

възникването на тимома?


Възникването на тимома се асоциира със болестта Миастиния Гравис , само че точната причина за появяването на това раково заболяване не е известна . Неговата периодичност е една и съща при мъжете и дамите, като най-вече се следи през четвъртото и петото десетилетие от живота. Няма известни рискови фактори, които подготвят човек да развие тимом.

Какви са признаците на тимома?

Около 50% от тимомите не провокират признаци или признаци и се диагностицират инцидентно, когато се прави проучване посредством образна диагностика (компютърна томография на гръдния кош) по друга причина. В разнообразни случаи, туморът може да аргументи признаци, свързани с неговия размер и налягането, което оказва върху прилежащите органи. Такива общи признаци могат да бъдат - болки в гърдите, зной, кашлица. Могат да се появят и други, по-редки признаци като тресчица, нощни изпотявания и намаляване.

Свързани публикации.. Тимус - къде се намира и какви нарушавания се следят? 1 Тимус и костен мозък - съществени в битката против вируси и бактерии 0 Ключът за резистентност към ХИВ-инфекциите се намира в тимуса 0

В някои случаи могат да се разпространят в лигавицата на белите дробове, сърцето или даже в тъканите отвън гръдния панер. По-малко от 7% от случаите са съпроводени от развиване отвън гръдната празнина. Карциномите на тимуса са по-агресивни видове тумори, от тимомите и са по-склонни да се разпространят както локално, по този начин и далечно (чрез метастази) и да причинят признаци и недоволства.

Какви други типове положения са свързани с тимома?

Редица здравословни положения са свързани с тимома. Медицинските положения, които са свързани с раковите болести, са известни като паранеопластични синдроми . От 50% до 60% от пациентите с тимом имат здравословни положения свързани с автоимунни болести . Най-често обвързваното положение при 30% от заболелите с тимом е Миастения Гравис, което съставлява хронично автоимунно заболяване характеризиращо се с тежка мускулна уязвимост, отмалялост, двойно виждане, птоза (увиснали клепачи) и проблеми с преглъщането.

Други свързани положения включват също и автоимунни болести като тиреоидити, болест на Адисон, миокардит, полимиозит, систематичен лупус, синдром на Сьогрен, ревматоиден артрит, чиста аплазия на еритроцитите (недостатъчно продуциране на червени кръвни кафези в костния мозък). Още 5% имат болести като дерматомиозит, синдром на Кушинг, несъответстваща секреция на адиуретичен хормон и др.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР