Какво представлява Г-20 и защо срещата на върха в Делхи има значение?

...
Президенти и министър-председатели се срещат за годишната среща на върха
Коментари Харесай

Президенти и министър-председатели се срещат за годишната среща на върха на лидерите на Г-20 в столицата на Индия, Делхи, от 9- 10 септември.

Основната тема на срещата е устойчивото развитие, но се очаква да бъде обсъден и продължаващият конфликт в Украйна.

Какво е G20?

G20 - или Групата на двайсетте - е клуб от държави, които се събират, за да обсъждат глобални икономически и политически въпроси.

Между тях, G20 на страните се падат 85% от световното икономическо производство и повече от 75% от световната търговия. Те съдържат две трети от световното население.

Членовете на Г-20 са ЕС плюс 19 държави: Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Южна Корея, Турция, Обединеното кралство и САЩ.

По-малка група от страни членки на Г-20 се срещат като Г7.

Защо беше създадена G20 и защо това има значение?

Групата е основана през 1999 г. след азиатската финансова криза. Тя е проектирана да бъде форум за финансови министри и длъжностни лица за обсъждане на начини за възстановяване на икономическата стабилност.

Първата среща на върха на лидерите се проведе през 2008 г. в отговор на това годишните финансови сътресения, за насърчаване на международното сътрудничество.

Г-20 разшири фокуса си през последните години, за да включи въпроси като изменението на климата и устойчивата енергия.

Всяка година различна държава-членка на Г-20 поема председателството и определя дневния ред за срещата на върха на лидерите.

За какво ще бъде срещата на върха на Г-20 и кой ще присъства?

Като президент през 2023 г. Индия иска срещата на върха да се съсредоточи върху въпроси като:

устойчиво развитие", стремеж към справедлив и справедлив растеж за всички по света „опрощаване на дългове за развиващите се страни

Президентът на САЩ Джо Байдън вероятно ще говори с лидерите на развиващите се страни относно предложения за реформиране на Световната банка, което може да доведе до повече пари, които да им бъдат достъпни да се похарчат за инфраструктура, както и мерки за справяне с изменението на климата.

Голяма част от преговорите вероятно ще се проведат на срещи на четири очи между лидерите отстрани на главната зала.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР