Какво правят все повече държави, за да привличат дигитални номади,

...
Какво правят все повече държави, за да привличат дигитални номади,
Коментари Харесай

Добрите служители отиват където си искат

Какво вършат от ден на ден страни, с цел да притеглят цифрови номади, и може ли България да бъде измежду желаните дестинации

 

Тези дни се завърнах от Африка. Не е изключително автентично – доста хора бяха избрали Занзибар, с цел да сложат алегоричен или дословен завършек на изолацията, да се полюбуват на плажове, слънце, празненства и прясна храна. Но не това е значимото.

Впечатли ме една история. Разказа ми я локално момче – 27-годишният Уроми, който се интересуваше от история, от света отвън Африка. Беше научил съвършено френски език за по-малко от година, говореше малко полски, интересуваше се от българските думи. И имаше доста въпроси към мен (почти толкоз, колкото и аз имах към него). С най-естественото неразбиране, което можете да си визиите, ме попита: „ Как живеете там? Без да си помагате? Без да поддържате връзка непрестанно? Без да разчитате на другите към вас като на братя и сестри? “.

Замислих се дали е чак толкоз неприятно при нас. Не го усещах тъкмо по този начин. По-скоро се зачудих каква история има в мозъка на Уроми за България, за Европа.

За следващ път си дадох сметка за силата на историите. За въздействието на това, което споделяме, за облиците, които сътворяваме – волно (проактивно) или несъзнателно (пасивно). На тематиката за историите и общността ще се върна по-късно. А в този момент за цифровото номадство, или казано на актуалния диалект – за WFA (working from anywhere) културата.

 

„ Бърз интернет, страхотни гледки, вкусна храна, хубаво време, вълнуваща просвета и ниски цени за наем... “

Звучи като за България, само че в действителност не е. Това е начало на един от многото материали, писани за Португалия в опит да се нарежда като атрактивно място за цифрови номади. Не са единствено думи обаче.

От 1 февруари 2021 година Португалия прави действителни дейности – Мадейра ще достави номадите със лично „ село “. Понта до Сол ще бъде (и несъмнено към този момент е) първият район с пилотни планове, целящи да основат връзка сред локалните поданици и хората, работещи отдалечено, които интензивно се предизвикват да го посетят. Пилотната стратегия, която се организира от в този момент до 30 юни, предлага на цифровите номади гратис co-working пространство, WiFi и извънредни събития от 8:00 до 22:00 всеки ден в културния център John dos Passos. Членовете също имат достъп до Slack общественост и екип, който е разполагаем за поощряване на обмена сред номадите и локалните поданици. (Дистанционната работа може да бъде самотна, тъй че общественият аспект не е за подценяване.) Уловката? Жителите би трябвало да се ангажират да останат най-малко месец. Хърватия, Чехия, Естония, Грузия, Мексико, Норвегия, Барбадос – това са единствено част от другите страни, които задоволително в точния момент и изрично споделят „ добре пристигнали “ на хората, които желаят да работят отвред.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР