Какво прави един предприемач след успешен екзит? В случая на

...
Какво прави един предприемач след успешен екзит? В случая на
Коментари Харесай

Българско-американската Edamam, която работи с Nestle, Amazon и Мicrosoft

Какво прави един бизнесмен след сполучлив екзит? В случая на Виктор Пенев, съосновател и някогашен изпълнителен шеф на медийната компания " Нет Инфо.БГ ", недълго след продажбата се появява концепцията да се впусне в нов план, този път воден от негово дългогодишно занимание - храната. От пристрастеност в сполучлив бизнес. Компанията таргетира американския пазар, само че софтуерът й се основава от екип програмисти в България. В продължение на няколко години концепцията е Edamam да служи като търсачка за предписания. B2C бизнес моделът обаче не сработва, по тази причина се взема решението да се премине към B2B модел. Оттогава Edamam действа като DaaS (Data-as-a-service) компания и предлага разбор на хранителна информация в действително време за други бизнеси.
Виктор Пенев основава компанията през 2011 година
Спрямо новия си бизнес проект Edamam дава на клиентите си API бази данни за хранителна информация и мери хранителната стойност, съставки, въглероден отпечатък и възпалителния показател на даден артикул или рецепта. А с изключение на разбор на над 5 млн. предписания за към 100 клиента, измежду които Amazon, Nestle, New York Times, Microsoft и Food Network, Edamam дава и услуга за персонализирани рекомендации и правене режим на хранене за клиенти от здравната промишленост, чиито пациенти имат характерни диетични потребности.

Достъп до данните се предлага на абонаментен принцип за по-големи клиенти (годишен или месечен). За други има опцията за таксуване по отношение на размера на данни, които са употребявали в границите на един месец. Повечето бизнеси, с които работи Edamam, са основани в Съединени американски щати, а в Европа има клиенти от Германия и Франция. Експанзия възнамерява в Азия и Сингапур в близкото бъдеще. Компания в Съединени американски щати с служащи от София В Edamam работят 17 души, като техническият отдел е напълно основан в България. Компанията не работи с локални клиенти поради размера на пазара, само че е записана като " Едамам ", дъщерно сдружение, благосъстоятелност на компанията майка в Съединени американски щати, която пък за 2022 година по думи на Пенев регистрира доходи в размер на 1 млн. $ и междинен годишен растеж 30%. Без капиталови рундове Досега в Edamam са вложени към 2.5 млн. $, споделя Пенев. Любопитното е, че той не залага на обичайни рундове за набиране на средства от фондове за дялов капитал. " Мой персонален приоритет е всички вложители да имат равни права ", изяснява решението си той. Изключение вършат българските фондове Innovation Capital и NEVEQ, които, споделя Пенев, са съгласни с изискванията на компанията и имат дял в нея.

Капитал в Edamam вкарват близо 50 вложители, 15 от които са от България. През 2022 година българският клуб за ангел вложители CEO Angels влива 205 хиляди eвро в нея, като от 2017 година насам общата сума от клуба е 350 хиляди евро. Сред участниците в инвестицията са Георги Брашнаров (член на борда на шефовете на CEO Angels), и Здравко Марков (партньор в Lemark Invest).
Реклама
Пенев предвижда в границите на идващите 2-3 години Edamam да направи свое IPO или да бъде закупена от по-голям състезател в Съединени американски щати, само че не отхвърля и опцията да продължи да развива бизнеса, смеейки се, че проекти за надграждането му има за " още най-малко 50 години ".
Свързани публикации Българският стартъп FoodObox за храни с изтичащ период притегля 300 хиляди евро 12 септември 2022, 14:43 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мери Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР