Какво получават американските данъкоплатци срещу парите си в Украйна

...
САЩ са изпратили помощ на стойност над 70 милиарда долара
Коментари Харесай

САЩ са изпратили помощ на стойност над 70 милиарда долара на Украйна, откакто руските войски пресякоха нейната граница миналата година. Но сега във Вашингтон назрява битка относно искането на администрацията на Байдън за над 20 милиарда долара повече.

Много републиканци в Конгреса са против – хардлайнерите в Камарата искат да спрат цялото финансиране; други изискват повече надзор.

Отидохме в Украйна, за да получим някои отговори за хората, които финансират войната: американските данъкоплатци. Как точно се харчат парите ви? И кой следи оръжията и парите, за да се увери, че ще свършат там, където са предназначени?

сви икономиката на Украйна с около една трета. Бяхме изненадани да установим, че за да го поддържа на повърхността, правителството на САЩ субсидира малки предприятия…

…като компанията за трикотаж на Татяна Абрамова.

Холи Уилямс: Това са украински градове - това е Киев, който разпознавам.

Татяна Абрамова: Да, да! Това е Киев.

Татяна Абрамова: Особено в условията на война трябва да работим. Трябва да плащаме данъци, трябва да плащаме заплати-- заплати на нашите служители. Трябва да работим, не спирайте.

Холи Уилямс: Защо това помага на Украйна да спечели войната?

Татяна Абрамова: Защото икономиката е в основата на всичко.

Американски служители от USAID – агенцията, отговаряща за международното развитие – помогнаха на Абрамова да намери нови клиенти в чужбина. В разгара на войната нейната компания подпомага над 70 семейства.

Татяна Абрамова: Осъзнаваме, че това е помощта от правителството, но това е помощта от сърцето на всеки обикновен американец.

Холи Уилямс: Как се чувстваш по въпроса?< /p>

Татяна Абрамова: Благодаря. Страхотно.

Общо Америка наля близо 25 милиарда долара невоенна помощ в икономиката на Украйна от началото на инвазията – и можете да видите как работи на оживения фермерски пазар на улица Джон Маккейн в центъра на Киев.< /p>

Покойният сенатор е почитан в Украйна, защото той накара правителството на САЩ да започне да изпраща оръжия в страната, след като Русия за първи път нахлу през 2014 г. 

Докато бяхме в Киев, научихме, че три от бившите колеги на Маккейн също бяха в града: демократите Елизабет Уорън и Ричард Блументал и републиканецът Линдзи Греъм. Те обикновено не са съгласни за много неща – заедно обаче те са едни от най-твърдите поддръжници на финансирането от САЩ на съпротивата на Украйна.

Сен. Линдзи Греъм: Те са на път да разбият руската армия и единственият начин, по който биха могли да загубят, е ако им издърпаме щепсела.

Останките от руската военна машина бяха изложени на показ за независимостта на Украйна празненства – дори когато почти една пета от страната остава под окупация.

Сен. Линдзи Греъм: Хората ме питат "Струва ли си?" Ето какво получихме срещу нашата инвестиция. Не сме загубили нито един войник. Ние намалихме бойната мощ на руската армия с 50% и нито един от нас не е загинал в това начинание. Това е страхотна сделка за Америка.

Холи Уилямс: По-рано казахте, че това са най-добрите пари, които някога сме харчили. Все още ли е вярно?

Sen. Линдзи Греъм: Откакто помогнахме на Чърчил да се изправи срещу нацистите.

Sen. Елизабет Уорън: Трябва да имаме увереност, че доларите, които харчим, всъщност се изразходват в защита на нацията. Всичко това е важно. Но затова сме тук.

Сенаторите – и други служители на САЩ – ни казаха, че не е имало доказани случаи на отклоняване на американски оръжия.

Sen. Ричард Блументал: Министерството на отбраната на Съединените щати трябва да разказва история за надзора. Наблюдаваме. Ние следим всяко оборудване. Не е имало отклонение. Няма доказателства за незаконно присвояване. Това е американска история за успех в подпомагането на партньор, борещ се за свобода.

Но Украйна е млада демокрация с история на корупция. Според мониторинговата група Transparency International тя е класирана като втората най-корумпирана страна в Европа – само Русия има по-нисък резултат.

Олександра Устинова: Трябва да се отървем от този рак, който е корупцията, защото в противен случай ние няма да оцелее.

Олександра Устинова беше антикорупционен активист – и сега е категоричен член на украинския парламент.

Тя председателства правителствена комисия, която проследява цялата военна помощ, идваща до Украйна.

Олександра Устинова (в склад за Javelin): Тези Javelin, предоставени от Съединените щати...

Тя засне това видео за нас, в това, което тя нарече строго секретен склад, съхраняващи американските противотанкови ракети Javelin.

Олександра Устинова: Имаме онлайн бази данни със серийните номера на всяко американско оръжие, до което вашето посолство има достъп. Те могат да дойдат, да напишат, да речем, джавелин или HIMARS и да видят в коя бригада е, и след това да отидат да го проверят, ако не вярват.

Холи Уилямс: И така, официалните лица на САЩ отиват на фронтовата линия?

Олександра Устинова: Позволяваме им. Понякога те може да изпращат хора. Понякога те отиват до... до логистичните центрове, за да видят дали е там или не, дали е налично.

Това може да е вярно сега, но доклад от главния инспектор на Пентагона миналата година установи, че Правителството на САЩ не беше в състояние да наблюдава трансферите на оръжия в първите месеци на войната, отчасти защото персоналът на американското посолство беше евакуиран. Престъпни групи в Украйна са откраднали някои оръжия и оборудване от армията на страната, въпреки че по-късно са били възстановени от украинските разузнавателни служби…

Устинова твърди, че днес съществуват системи, за да се гарантира, че това никога няма да се повтори.

Холи Уилямс: И така, какви са залозите за Украйна да гарантира, че доставените от САЩ оръжия няма да изчезнат?

Олександра Устинова: Мога да ви кажа, че това е числото един приоритет за нас, защото-- не сме глупави да се простреляме в крака. Ние разбираме, че... никога не бихме успели без Съединените щати и няма да успеем без Съединените щати.

Американска гореща линия за украинци, за да докладват за злоупотреба с помощ от USAID, е видяна десетократно се увеличи, когато тези плакати се появиха в цялата страна по-рано тази година... Американски служители сега разследват четири наказателни случая, включващи невоенна помощ... и 170 украински държавни служители - включително високопоставени военни - са били обвинени в случаи на корупция досега тази година , за престъпления като присвояване и получаване на подкупи.

Устинова ни каза, че смята това за добра новина.

Олександра Устинова: Ако нямахме никого арестуван, тогава това щеше да е въпрос, когато хората виждат всички тези корупционни скандали, но никой не влиза в затвора.

Холи Уилямс: Значи тази битка на живот или смърт, която Украйна води, е направила хората тук по-малко толерантни към корупцията?

Олександра Устинова: Да. 100% от украинския бюджет сега се харчи за армията. Това е нечия бронирана жилетка, нечия каска или нечие... въоръжено превозно средство, което не е било там навреме, за да спаси живота. Мисля, че тази толерантност е близо до нула, защото те разбират, че сега корупцията убива.

Украйна губи оръжия на САЩ на бойното поле. Но лейтенант Ширшин ни каза, че това е единственият начин да ги загубят.

Холи Уилямс: Изчезна ли нещо?

Олександър Ширшин: В моята ситуация, в моята рота, в нашия батальон, не познавам такъв случай.

>

Докато войната наближава третата си година, украинците умират в окопите, по улиците на своите градове и в собствените си домове. Страната се бори за своето оцеляване, финансирана до голяма степен от данъкоплатците на САЩ. Резултатът може да бъде решен от желанието на Америка да продължи да плаща.

Холи Уилямс: Някои американци казват: „Много съчувстваме на вас, украинците, но преживяваме трудни времена у дома и просто не мога да си позволя да продължа да те подкрепям."

Олександър Ширшин: Украинците плащат с живота си. И вярвам и се надявам, че животът им струва много повече от парите, много повече от парите на данъкоплатците.

Произведено от Ерин Лайъл. Асоцииран продуцент Елиза Костас. Редактирано от Питър М. Берман.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР