Какво означава терминът “планетарно хранене? Отговорите дава експертът по хранене

...
Какво означава терминът “планетарно хранене? Отговорите дава експертът по хранене
Коментари Харесай

Що е то планетарно хранене?

Какво значи терминът “планетарно хранене "? Отговорите дава специалистът по хранене Мария Жекова в “ Денят на Фокус " по радио “Фокус " . “Растителните артикули като плодове, зеленчуци, бобови, зърнени храни са най-щадящи за тялото и за земята. Би следвало да залагаме на тези храни и да ограничим леко месото, без да ги изключваме ", сподели още Жекова. Сезонното развъждане на храните от локални производители е съвършен вид, акцентира тя. Това е планетарното хранене - повече растителни и малко по-малко скотски артикули, което щади и планетата ни.

63% от участниците в изследване, в чието правене е взела участие и Жекова, декларират, че пазарят месо и зеленчуци главно от хипермаркетите. 93% от представителната извадка се хранят с плодове и зеленчуци и месо. Повечето респонденти подготвят храната си у дома и си носят обяд на работното място. Това усилва отговорността на огромните вериги магазини да дават качествена храна, безапелационна е Жекова.

Големите вериги от ден на ден застъпват българските производители, което е доста скъпа наклонност. Храна,произведена в сезон и на нашата земя е най-прясна и най-полезна за нас. Няма по какъв начин да одобряваме, че в тези огромни вериги храната е с по-ниско качество - зависи от потребителя и информираността му какво се купува. Когато създадем персонално изследване,

откриваме положителни артикули и се храним здравословно, пазарувайки и от тези вериги, сподели още Жекова.

“Плодове и зеленчуци, месо и млечни артикули са най-купуваните хранителни артикули у нас, сочи проучването. Осведоменост има, хората стават все по-информирани за това, какво включва потребната диета за организма ", сподели още Жекова. Проучването е направено въз основа на концептуален хранителен режим, който да бъде здравословен за индивида, само че и за планетата - планетарното хранене. Здравето на Земята и на индивида са свързани, акцентира специалистът.

“Всеки от нас носи отговорност за здравето на планетата. Хубаво е да се замислим за практиките, по които се създава храната ни. Хората през днешния ден могат да бъдат доста по-здрави отпреди. Когато обикалям България и протоколирам истории, откривам, че преди хората са живели с доста стеснен набор хранителни артикули. Хранели са се, с цел да оцеляват. Днес сме огромни късметлии, че имаме опция за богат избор на храни. Много производители имат чудесна продукция и е значимо да се осведомяваме къде да я намерим.

“Радва ме, че мислим повече с какво се храним - изключително младежите. Това ние към този момент възпитаваме от детска възраст, следя към себе си деца, които внимават какво ядат и имат предпочитание да рециклират ", даде детайлности по тематиката Жекова.

“Пътят за мен е да се учим от метода, по който сме обработвали земята с почитание, взимаме днешното научно познание и вървим напред. Няма по какъв начин да се върнем в предишното ", акцентира Жекова. “Вярвам, че осъзнатото хранене би трябвало да бъде политика и просветителна тематика в учебно заведение ", сподели още тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР