Какво ни обединява и какво ни разделя като общество е

...
Какво ни обединява и какво ни разделя като общество е
Коментари Харесай

Паулина Владимирова-Ципфел – архитект в политиката

Какво ни сплотява и какво ни разделя като общество е една от тематиките, които вълнуват Паулина Ципфел. Тя е архитет по обучение. Родена е в Хасково, живее във Виена от 25 години. Когато не работи (това се случва рядко), влага силата си в публични дела, свързани с българите зад граница. Като облекченото гласоподаване на българите в чужбина или електронното гласоподаване, да вземем за пример.

Авантюрата

Паулина е студентка в първи курс по архитектура в София, когато идва промяната на режима. Тя е превзета от еуфорията на събитията и е на всички студентски митинги, надява се в България бързо да се случат позитивни промени. Завършила с отличие хасковската Математическа гимназия, тя мечтае да проектира съвременни здания.

Научава от другари, че може да продължи да учи във Виена и самоуверено потегля. " Това не беше бягство, нито пък съм имала съзнанието, че емигрирам. Тръгнах, тъй като границите към този момент бяха отворени, можеше да се пътува и непознатият Запад ме привличаше ".

Пристигнах във Виена по мрачно и първото нещо, което видях при влизането в града, беше обилно осветената рафинерия - тя грееше като коледна елха. По това време в България имаше режим на тока, градовете тънеха в мрачевина и този контрастност беше съвсем алегоричен ", споделя Паулина първите мемоари.

Началото е доста мъчно – не знае езика, съвсем без другари, без позволение за работа и с доста лимитирани финанси. Освен това се разболява, постанова се да бъде оперирана по неотложност и да остане в болница. " Оказах се в католическо здравно заведение. След интервенцията една сестра - монахиня прочувствено седнал съм цяла нощ до леглото и ми държа ръката, с цел да ме поддържа прочувствено. Реших, че си коства да остана в страна, в която се поставят такива грижи за хората ".

Както множеството български студенти по това време, Паулина работи на няколко места и учи. Завършва сполучливо Техническия университет във Виена, компетентност архитектура.

Хотел Hayatt

Първите й професионални задължения са свързани с проектирането на молове и офис-сгради. Тя е част от екипа, който прави изпълнителните чертежи на комерсиалния център в " Газометъра " в австрийската столица някогашен контейнер за коксов газ, който през днешния ден има нов живот с комерсиална и жилищна част), както и техническия план на офис -сградата Megapark Sofia. Следващите няколко години ръководи обзавеждането на хотели в Австрия, Германия, Румъния, работейки с огромни мебелни производители от България. Ръководила е за влиятелните вериги Lindner, Radisson Blue и Hilton. Благодарение на тези характерни познания и умения тя става част от екипа, реконструирал влиятелната някогашна централа на Länderbank и трансформирал я в първокласните хотел от веригата Park Hayatt Hotel.

Сградата, изгоряла при пожар през 2011 година, е монумент на културата и решението на Комисията за запазване на културното завещание и вложителя е изрично – всичко в изгорелия Bell Etage би трябвало да бъде възобновено в истинския тип.

 Балната зала.
© Signa.at

Балната зала.

Паулина управлява екипа, изработил чертежите за реконструкцията на историческите дървени облицовки на стени и тавани в прелестния Bell Еtage. " За мен беше впечатляващо с каква грижа страната се отнасяше към обекта и какъв брой високо беше вдигната летвата за сходство с историческия оригинал. Всеки подробност се ревизираше обширно от Комисията за отбрана на културното завещание случвало се е металните брави на вратите да бъдат върнати, тъй като декоративните нарези не са задоволително дълбоки ", дава образец за строгите критерии проектант Владимирова.

Нелесна задача е и съчетаването на аристократичния дух на остарялата постройка с новото предопределение на пространствата. Балната зала, да вземем за пример, към този момент би трябвало да служи и за конференции и семинари и е нужно да е оборудвана с съвременна техника и съоръжения. Затова зад красивите дървени панели на стени и тавани, богати на дърворезба и интарзии, деликатно са интегрирани отоплителни съоръжения, вентилация, озвучаваща техника, прожектори и даже съвременен екран, прикрит зад древен гоблен. Бившите работни кабинети на банковите шефове в този момент служат за конферентни зали и са оборудвани със модерна техника, дискретно скрита в напълно възобновените вградени дрешници.

Превръщането на тази постройка с историческа стойност от банка в хотел ни лиши съвсем две години. Да бъда част от управителния екип на този неповторим по естеството си план беше за мен предизвикателство и отговорност, само че също по този начин и огромна професионална задоволеност. При формалното разкриване на обекта през юни 2014, даже ние, които прекарахме в нея две работни години, бяхме впечатлени от изящния жанр, великолепието и разкоша на крайния резултат " обобщава Владимирова.

 Фоайето на Bell Etage
© Hayatt

Фоайето на Bell Etage

Предприемач

Скоро след привършване на работата по този план, Паулина Ципфел се посвещава напълно на частен бизнес и от 2015 година е притежател на шоурум за кухненско обзвеждане Küchenstudio Zipplan. Предприемаческият дух й е генетично заложен. " В моята родова история има няколко сполучливи генерации бизнесмени. Преди 9 септемрви 1944 година единият ми прародител е бил шеф на захарната фабрика в Русе, а различен прародител е бил изтъкнат бизнесмен в Хасково. Беше единствено въпрос на време да потегли по техния път ".

България като идея

Паулина Владимирова постоянно се връща в България и при всяка опция взима и 14-годишния си наследник, който обожава да се скита с другари по улиците на Хасково. " Тръгваме постоянно с огромна носталгия, само че за жалост при мен тя бързо се изпарява. Най-много ме нервират неща като неуважението в връзките сред хората, нежеланието да се съблюдават правила и закони, незнанието ".

Дори и в сърцето на Виена, тя постоянно търси връзка с българското – посещава курс по национални танци, поддържа разнообразни благотворителни начинания, с интерес следи българските културни прояви в града. Сънародниците й във Виена я познават като основател на откриването на нови български изборни секции в австрийската столица.

В последните години нейна пристрастеност е и политическият живот в България. " Нужно е да се политизираме, да обсъждаме протичащото се в обществото ни и да вземаме позиция ". Тя има вяра, че човек преценя нещата по-лесно, пречупвайки погледа си през призмата на времевата или пространствената отдалеченост. Гледайки родината си от разстояние, българите в чужбина могат да виждат проблемите в България доста ясно, могат да съпоставят по какъв начин някои неща се вършат по-добре в други страни и да бъдат извънредно потребни на страната си.

За страдание, страната към момента не основава механизми за пълноценното потребление на този човешки запас. Въвеждането на електронно гласоподаване е една от идеите, които Паулина е приела изключително персонално. Докато то не бъде въведено, тя ще продължи да активизира българите в Австрия да подават заявки, с цел да бъдат откривани задоволително изборни секции. " Където и да се намираме, в сърцето си ние оставаме българи и носим отговорност за бъдещето на родината ни ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР