Какво ни е нужно, за да се разходим по някои

...
Какво ни е нужно, за да се разходим по някои
Коментари Харесай

Приятно и практично - ценни съвети за планински туризъм от Ива Петрони

Какво ни е нужно, с цел да се разходим по някои от най-популярните планински прави в България? Колко време ще ни отнеме? Каква екипировка ни е нужна и какви (не)удобства можем да срещнем по пътя? Отговорите на тези и още куп въпроси, свързани с визитата и изминаването на редица известни, а и не чак толкоз известни планински направления в планините Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка ни дава скъпият справочник "През пет планини. Пътеводител за Е4 в България " на Ива Петрони и Димитър Алексов. Описаните прави през петте планини минават както около известни туристически дестинации като Черни връх, Седемте рилски езера, Мальовица, Вихрен, Кончето и Тевно езеро, по този начин и през едва посещавани, само че също толкоз вълшебни места като труднодостъпния връх Капатник и като че ли извадената от приказките земя сред хижите "Предел " и "Яворов ", научи ДУМА от Емилия С. Николова.
Освен скъпа информация за продължителността на преходите в часове и степените на компликация, нощувките, транспортните схеми, културно-историческите забележителности и естествените резервати, в книгата са оповестени и митове за всяка от местностите, както и занимателни авторски текстове на Ива Петрони, в които тя споделя по какъв начин протича изминаването на всеки от посочените стадии по маршрута Е4 в България. Важно конкретизиране също е, че всеки стадий може да се измине поотделно в границите на ден-два, по тази причина не са нужни дълги отпуски или специфична физическа подготовка.
"През пет планини. Пътеводител за Е4 в България " (с подзаглавие "Туризъм за заети хора ") предлага също образцов бюджет за изминаването на всяка от правите, както и потребна информация за оказване на първа помощ в планината.
Луксозното цветно издание е плод на инцидентно запознанство в планинарски конгрес преди цели 11 години сред журналистката и авторка на книгата "Истории за планини и хора " Ива Петрони и финансиста Димитър Алексов, чиято пристрастеност е фотографията. Публикуваните в книгата текстове са писани от Петрони от пролетта до зимата на 2017 година Фотографиите и графиките са дело на Димитър Алексов. Редакторка на изданието е Пепа Георгиева, а художественото оформление е на Дамян Дамянов.


Ива Петрони


Димитър Алексов



Снимки Димитър Алексов

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР