Какво може да се случи на активен гражданин, който реши

...
Какво може да се случи на активен гражданин, който реши
Коментари Харесай

Искаш обществена информация? Кмет те праща на прокурор

Какво може да се случи на деен жител, който реши честичко да употребява правото си по Закона за достъп до социална информация в дребна община в България? Може да бъде даден на прокуратурата. От кмета на общината, написа http://clubz.bg/.

За подобен случай описват от  " Програма достъп до информация "  в уеб страницата си. Общината е Дряново, кметът - Мирослав Семов (който на последните избори през 2015 година е бил номинация на ГЕРБ - б.р.), а жителят се споделя Ангел Ангелов. Приложени са и факсимилета от документи.

Кметът Семов е изпратил сигнал против съгражданина си до Окръжната прокуратура в Габрово. Целта - да се ревизира какво прави Ангелов с получената информация и дали не е налице корист с права. Последвало писане на пояснение пред прокурор по тематиката, излиза наяве от обявата, предоставена от регионалния координатор на " Програма достъп до информация " за Гарбово Емилия Димитрова.
14 претенции за информация в година? Има нещо гнило
Мирослав Семов открива, че настояванията за достъп до социална информация от Ангелов зачестяват. И дава съответната информация за това на прокуратурата. От нея излиза наяве, че през 2016 година има единствено едно заявление за приемане на информация до общината от този адресант, през 2017 година заявките стават 2, а от началото на 2018 година са 14. В пет от случаите поради безмълвен отвод на локалната администрация да даде желаните данни се е стигнало и до каузи в  Административния съд в Габрово.
Искаш информация, значи обслужваш ползи
Чии ползи обслужва Ангелов, търсейки социална информация, употребявайки механизма на специфичния закон - това е един от въпросите, развълнували кмета Семов, сложени пред прокуратурата.  

„ За мен не е ясно защо той употребява добитата от него информация, като евентуално това не е за облекчаване на любознанието “ , допуска Семов, като упорства прокуратурата да се намеси.

Към сигнала си до прокуратурата кметът прилага цялата преписка сред общината и Ангел Ангелов, както и публикации от местното печатно издание „ Дряновица “. В него са оповестени част от разкритията, направени от жителя на база получената социална информация.

„ След като я разгледате, ще забележите, че след приемане на търсената информация, Ангелов я употребява, като я разгласява “ , написа кметът до прокуратурата.

„ Считам, че е от особена значимост да се разкрие чии ползи обслужва това лице и на кого рапортува тази информация, която получава по реда на ЗДОИ “,  продължава кметът, съгласно който това било корист с права. 

Има и " финансов подробност " в офанзивата на кмета против съгражданина му - а точно, че последният подавал заявките си по електронен път, с което  „ заобикаля заплащането на такса, като общината като се изключи че ангажира административен потенциал, с цел да му дава отговор непрекъснато, не получава и съответните такси “.
Отговорът на Ангел Ангелов:
„ В Европейската спогодба за отбрана правата на индивида е записано, че всеки има право на независимост на изложение на отзиви. Това право включва свободата на всеки да получава и популяризира информация и хрумвания, без намесата на държавните управляващи и без значение от държавните граници “ , написа в обяснението Ангел Ангелов, представено от " Програма достъп до информация ".

Гражданинът изяснява, че главната му цел при подаване на заявление по ЗДОИ е да си сформира мнение за работата на общинската администрация в Дряново и в частност за работата на кмета по отношение на предоставените му по закон пълномощия. За Ангелов информацията, която търси по реда на ЗДОИ, е метод да откри налице ли са корупционни практики и дали общината се ръководи добре. Подава заявки постоянно, когато реши, че е допустима корист, а задачата му с изключение на осведоменост е и сезиране на способените органи, които в последна сметка се произнасят има ли нарушавания.

Ангелов не вижда и никакво нарушаване за това, че дребна част от нея е станала притежание на повече хора, намирайки място в разпространявания гратис локален вестник „ Дряновица “. По думите му обществото има право да знае по какъв начин работят кметът Семов и екипът му. 

" Факт е, че у нас жителите постоянно са по-активни от публицистите, от които се чака търсенето и разпространяването на информация. Безспорно е също, че на никое място в Наказателния кодекс няма текст, който третира подаването на заявки по ЗДОИ и публикуването на полученото в отговор като закононарушение. А настояването на кмета на Дряново Ангел Ангелов да каже на кого предава получената по ЗДОИ информация е меко казано параноично и води до извода, че Семов пробва със средства на страната да сплаши жител, който се интересува от ставащото в общинската администрация ",  написа Емилия Димитрова от " Програма достъп до информация " в обявата в уеб страницата на огранизацията.

Очаква се въпреки всичко прокуратурата да се произнесе по сигнала на кмета против жителя. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР